Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Fitbit Versa

Mångfunktionell smartklocka till attraktivt pris

Fitbit Versa kan mycket och gör det mesta rätt. En multitalang med få brister för den glada amatören.

Efter Fitbit Ionics stela och 80-talsdoftande design är Versa ett slimmat och stilrent tillskott till Fitbit-familjen. Med nya Fitbit Versa kan du mäta din dagliga aktivitet och dina träningspass. Den kan lagra musik vilket innebär att du inte behöver mobilen på gymmet eller löprundan. Och den har stöd för trådlös betalning. Fitbit Versa kan mycket och gör det mesta rätt.

Slimmad och skön runt handleden

Fitbit Versa har en nätt och slimmad utformning. Klockan sitter skönt runt handleden hela dagen, men även under natten om du vill mäta din sömn. Tyvärr är skärmens storlek i minsta laget och den hade gärna fått fylla ut hela urtavlan istället för att låta en tjock och svart ram ta mycket utrymme.

På klockan sitter tre fysiska knappar som du använder för att aktivera skärmen, starta ett träningspass eller sätta ett alarm. Allt annat styr du med den tryckkänsliga skärmen, som har bra respons – även med svettiga eller blöta fingrar. Menyerna känner vi igen från Fitbit Ionic. De är lättmanövrerade och tydliga, med en design som varken sticker ut eller stör hanteringen.

Omfattande aktivitetsmätning men saknar gps

Med inbyggd accelerometer (mäter hastighetsförändring), gyroskop (mäter rotation och orientering) och pulsmätare (mäter pulsen på handleden) täcker Fitbit Versa det mesta.

Annons

I klockan finns 15 sportlägen tillgängliga, däribland de klassiska aktiviteterna löpning, cykling och simning. En smart funktion är att klockan registrerar när du börjar röra dig i ett högre tempo och då automatiskt sätter igång en aktivitet.

Tyvärr saknar Versa gps. För att mäta distansen korrekt under din löp- eller cykelrunda krävs det därför att klockan använder din mobils gps. Fitbit har förmodligen valt bort gps:en för att hålla nere priset, vilket innebär att Versa blir mindre intressant för seriösa löpare och cyklister. För den som ofta springer samma runda eller har med mobilen är avsaknaden av gps inte lika kännbar.

För dig som vill hålla koll på din sömn erbjuds matig statistik i smartphone-appen på morgonen. I appen presenteras i detalj hur länge du sovit och tiden du spenderat i de olika sömnstadierna – lättsömn, djupsömn och REM – samt din vakna tid. För att få hjälp med att tolka siffrorna och hur du kan förbättra sömnen finns mer information på Fitbits hemsida.

Sedan Fitbit lanserade sitt operativsystem Fitbit OS, samtidigt som man släppte Ionic, har apputbudet växt till ett fullvärdigt alternativ. Även om utbudet fortfarande inte kan mäta sig med Google Play eller App Store, som Ticwatch S respektive Apple Watch använder sig av.

Fitbit Versa och Ticwatch S.

Kan streama musik – men stöder inte Spotify

När det kommer till musiken så lyser fortfarande Spotify med sin frånvaro. Alternativen i Sverige är att ladda över nedladdad musik som du har på din dator eller använda streamingtjänsten Deezer. Det sistnämnda fungerar bättre än väntat och utbudet är i paritet med Spotify. Det går både snabbt och smidigt att lagra sina spellistor i Versa, men det krävs att både klockan och mobilen är ansluta till ett wifi-nätverk.

Batteritiden på fyra dagar gör att du sällan behöver tänka på att ladda Versa stup i kvarten. Det är en avsevärd skillnad jämfört med konkurrenter som Ticwatch S som bara klarar en dags flitigt användande. Inte ens när jag spelar musik blir det en märkbar påverkan på batteriet.

NCP-chip för kortlös betalning är en välkommen funktion. Men än så länge är få banker anslutna. Om kortlös betalning är en viktig funktion för dig gör du bäst i att kolla listan över anslutna banker.

Fitbit Versa är en snabb, smidig och funktionsrik smartklocka. För dig som är ute efter en hybrid mellan ett avancerat aktivitetsarmband och en enklare sportklocka är Versa ett väldigt bra alternativ.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
  • Displaystorlek: 24 x 24 mm
  • Vattentålig: 50 m
  • Batteritid: Upp till 96 h (4 dygn)
  • Aktivitetsmätning: Steg, aktiva minuter, sträcka, höjdmeter, hastighet, puls och kaloriförbrukning

Test: Fitbit Versa

Fitbit Versa kan mycket och gör det mesta rätt. En multitalang med få brister för den glada amatören.


4
Vi diggar
  • Snygg och nätt design
  • Inbyggd pulsmätning
  • Bra batteritid
  • Musikspelaren
Vi dissar
  • Ingen gps
  • Inget stöd för Spotify
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Fitbit Versa - Mångfunktionell smartklocka till attraktivt pris
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17