Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Test: Fitbit Ionic

Noggrann, men inte så smart

Fitbit Ionic lanseras som en konkurrent till Apple Watch Series 3, men har en lång väg att gå innan den kan bjuda upp till kamp.

Fitbit har länge varit ett av de ledande märkena inom aktivitetsmätare. Med den smarta sportklockan Ionic tar man det första steget in på ett nytt segment.

Designinspiration från 80-talet

Designen osar starkt av 80-tal med raka linjer och en slimmad aluminiumkonstruktion som kommer i färgerna svart, grått eller orange. Armbandet kommer i motsvarande färger och är av slitstarkt gummi som sitter åt ordentligt kring handleden. Vill du göra ytterligare designval finns det en uppsjö av armband i olika färger och material att köpa till.

Navigeringen sker via urtavlans pekskärm eller tre sidoknappar, som passar bättre under svettiga träningspass. Vill du registrera dina längder i simbassängen kan du vara lugn, klockan är vattentät ner till 50 meter.

Läs även: Jämförande test av 7 sportklockor

Annons

Var är apparna?

Ionic drivs av Fitbits egna operativsystem Fitbit OS och kommer med tio förinstallerade appar; fler finns inte att tillgå i dagsläget. Bland annat saknas appar för mail, kalender, Facebook och Instagram. Det gör att vi direkt ifrågasätter om den över huvud taget ska få kalla sig smartklocka. Fler appar ska lanseras, men något datum finns inte. Det är förstås under all kritik och för priset vad Ionic kostar förväntar vi oss mer än det här – i stort sett en aktivitetsmätare med musikfunktion.

Aktivitetsmätning med extra allt

Ett av Fitbit Ionics starkaste kort är föga förvånande aktivitetsmätningen och den tillhörande Fitbit-appen. Klockan registrerar pålitligt antal steg, aktiva minuter, antal trappor, din dagliga puls och din sömncykel.

Sker en fartökning, som till exempel när du springer till bussen, så registrerar klockan automatiskt det som en löptur och loggas i appen. Detsamma gäller om du tar cykeln till jobbet. Allt registreras med hög säkerhet och du har tillgång till mängder av statistik som i detalj går in på hur du rört dig under dagen.

Fitbit Ionic vet hur du sover

Klockans inbyggda pulsmätare är en av de pålitligaste på marknaden, vilket gör den perfekt till att mäta sömncykeln. I appen presenteras i detalj hur länge du sovit och hur länge du befunnit dig i de olika sömnstadierna (lättsömn, djupsömn och REM) samt vaken tid. På Fitbits hemsida kan man få hjälp med att tolka siffrorna och ta del av användbara tips på hur du kan förbättra din sömncykel.

Träning i enklaste laget

Totalt kan du lagra sex träningsformer åt gången, av totalt 19 att välja mellan. Det är egentligen ingen skillnad mellan de olika träningsformerna, förutom att du kan styra arbetstiden och vilan för intervallerna. Genom att trycka på skärmen under träningarna växlar du statistik mellan till exempel förbrukade kalorier, snittfart och puls.

En av de förinstallerade apparna heter Fitbit Coach. Den bjuder på tre förinstallerade helkroppspass med instruktioner och bilder. Tyvärr går det inte, i dagsläget, att lägga till fler övningar vilket tar udden av en annars cool app.

Ionic saknar, liksom Apple Watch Series 3, möjligheten att skräddarsy träningsrundorna med till exempel intervaller baserat på distans och pulszonsträning.

Sluta krångla med musiken!

I USA lanseras klockan med den amerikanska musiktjänsten Pandora. I Sverige får vi nöja oss med att lagra musiken på klockans inbyggda minne och det är en krånglig och långsam process. Först och främst måste du ladda ner musiken till din dator för att sedan för över den till ditt bibliotek i antingen Itunes eller Windows Media Player. Därefter överför du låtarna till din klocka via programmet Fitbit Connect, som du först måste ha laddat ner och installerat på dator.

När musiken väl är på plats fungerar uppspelningen bra och det går snabbt att byta mellan olika låtlistor man skapat.

Batteritiden slår konkurrenterna på fingrarna

Förutom den effektiva aktivitetsmätningen, sticker batteritiden ut som en av de bästa egenskaperna hos Fitbit Ionic. Batteriet håller nämligen i upp till fem dagar, vilket är bättre än de allra flesta smartklockor. Även när du spelar musik och ger dig ut på långa löprundor med gps:en på så kan du räkna med ett par, tre dagars användning.

>>> Köp Fitbit Ionic på NetOnNet

Kraftfullt träningsarmband eller enkel smartklocka?

Vi har svårt att se Fitbit Ionic som en utpräglad smartklocka, och som sådan är den en besvikelse eftersom vi hade förväntat oss fler funktioner och finesser. Men ser man Fitbit Ionic som ett avancerat träningsarmband kommer man att uppskatta den precisa aktivitetsmätningen och den tydliga appen samt den långa batteritiden.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
  • Aktivitetsmätningar: Steg, aktiva minuter, sträcka, hastighet, puls, sömn och förbrukade kalorier.
  • Batteritid: Upp till 5 dygn.
  • Vattentät: Ja (50 m)
  • Display: Pekskärm (29 x 21 mm)

Test: Fitbit Ionic

Fitbit Ionic lanseras som en konkurrent till Apple Watch Series 3, men har en lång väg att gå innan den kan bjuda upp till kamp.


3
Vi diggar
  • Upp till fem dygns batteritid
  • Precis aktivitetsmätaren
  • Snygg och tydlig app
Vi dissar
  • Begränsat utbud av appar
  • Träningspass går inte att skräddarsy
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Fitbit Ionic - Noggrann, men inte så smart
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17