Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Fitbit Charge 3

Snyggt och nästintill perfekt

Fitbit har tryckt in det väsentliga från smartklockornas värld i sitt senaste aktivitetsarmband Charge 3 – och lyckats.

Med Charge 3 levererar Fitbit ett snyggt, stilrent och nästintill perfekt aktivitetsarmband. Men bara nästan. Den har koll på min stress, mäter min sömn och säger åt mig när jag behöver träna. Ett utmärkt alternativ för dig som inte vill ha en smartklocka. Tyvärr saknar jag vissa pusselbitar.

Större och bättre

Mycket är sig likt i Charge 3 jämfört med Charge 2 vid första anblicken – samma nätta design, samma typ av skärm med en knapp vid sidan av och smidiga armband. Men skenet bedrar, för med Charge 3 har fitbit förändrat nästan allt. Skärmen har blivit större, batteriet bättre och armbandet lättare. Det du får nu är ett armband med touchskärm och en knapp som används för att backa i operativsystemet. Armbandet kommer i två versioner, där det dyrare har möjlighet att betala med Fitbit Pay – men då får du också vara villig att betala nästan 2000 kronor.

>>> Köp Fitbit Charge 3 på NetOnNet.

Du styr det mesta genom den tryckkänsliga skärmen och går bakåt i menyerna genom knappen på vänstra sidan. Skärmen är tillräckligt stor men operativsystemet är inte riktigt där än. Relativt små skärmar i kombination med olika varianter på svep-kommandon går inte alltid hand i hand. Ibland blir det fumligt och då går det helt fel. Helt plötsligt har jag startat en aktivitet som råkar registreras och direkt dyker upp i mina sociala medier. Jag vill inte vara den som är den, men att skryta om en promenad på 64 meter i Facebook är inte riktigt min kopp te. Men efter ett par dagar med armbandet känner jag mig bekväm och misstagen minskar. Det innebär att armbandet har en inlärningskurva, som när den väl sitter, gör det smidigt att använda.

Annons

Håller koll på din sömn

Tanken med Charge 3 är att du ska ha det på handleden hela tiden, även när du sover. Det här har Fitbit tagit till vara på och satsat ordentligt på sömnövervakning – tack vare ny teknik i armbandet. Det här är en trend vi även sett hos Fitbits konkurrenter nu. När du vaknar på morgonen får du till exempel en rapport om nattens sömnkvalitet. Tanken är att du får en möjlighet att identifiera trender i din sömn och allmänna hälsa. Trender som du sedan, om du misstänker att något är fel, kan ta upp med din läkare. De finns de som menar att armbandet är bra som stöd för personer med astma, allergier eller andra sjukdomar, såsom sömnapné.

Gör mer än att bara mäta steg

Fitbit Charge 3 gör så mycket mer än att bara fungera som en stegräknare, såklart. Som jag nämnde ovan håller den koll på din sömn och fungerar perfekt som tyst väckarklocka (armbandet vibrerar – superbra om du inte vill väcka andra.)

Dessutom är den superb när det kommer till att motivera till träning och rörelse. Som standard vill armbandet att jag ska röra på mig och gå 250 steg i timmen. Har jag inte nått mina steg kommer en påminnelse 10 minuter innan timmen är slagen om hur många steg jag har kvar. Något som sporrar mig att gå de där extra stegen.

När jag började använda Charge 3 började den ganska så snabbt klaga på mina stressnivåer. Armbandet, som håller koll på min puls och syrenivå i blodet, registrerar stressnivåer genom att mäta förändringarna i pulsen under dagen och påminner då om att använda det nya tillskottet till klockan: Relax-appen. Vips får jag tips om att ta två minuter av min dag för att fokusera på min andning.

Äntligen vattentät

Förutom att armbandet visar hur många steg jag går på en dag och delar med sig om tips för att bli bättre, har Charge 3 cirka sju dagars batteritid, är vattentät ner till 50 meter och ger mig möjlighet att få notifikationer från mobilen visade i skärmen. Pushnotiser, samtal och inbokade möten dyker upp. Dessutom har Fitbit utvecklat systemet för att byta ut själva armbanden. Vill jag byta till något mer vädertåligt för att ge mig ut att springa finns det armband i gummi. Vill jag ha något som bättre passar på kontoret, kanske jag tar ett i tyg. Ett plus var att det kom ett stort och ett litet armband med i lådan redan vid köp så passar det de flesta.

>>> Köp Fitbit Charge 3 på NetOnNet.

Saknar gps – men spelar det någon roll?

Tyvärr saknar Charge 3 gps, vilket gör att när jag går ut och springer och vill hålla koll på hur och var jag sprungit fortfarande behöver ta med mig telefonen. Telefonen får jag även ta med för att få musik i lurarna, för det saknar armbandet. Det är synd när Charge 3 ändå ligger i topp på så många andra funktioner och när vissa konkurrenterna har inbyggd gps, till exempel Huawei Band Pro 3. Men samtidigt är det så att dessa två funktioner är de enda jag känner att jag saknar i Charge 3. Och frågan är om inte musik och gps är något man borde lämna till smartklockornas värld, åtminstone ett tag till. Därför förtjänar Fitbit Charge 3 sitt höga betyg och är antagligen det bästa aktivitetsarmbandet i sin klass just nu.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: True Wireless-hörlurar
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Test: Fitbit Charge 3

Fitbit har tryckt in det väsentliga från smartklockornas värld i sitt senaste aktivitetsarmband Charge 3 – och lyckats.


4
Vi diggar
  • Stilren och nätt design
  • Många bra funktioner
  • Vattentät och stryktålig skärm
  • 7 dagars batteritid
Vi dissar
  • Ingen gps
  • Notiserna kan dröja upp till en minut
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Fitbit Charge 3 - Snyggt och nästintill perfekt
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17