Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Fitbit Blaze

Dum smartklocka eller smart aktivitetsarmband?

Fitbit har rönt stora framgångar med sina aktivitetsarmband. Nu har de gjort en smartklocka, men skillnaden är inte så stor som man först kan tro.

Vid det här laget vet vi vad man kan vänta sig av Fitbits aktivitetsarmband när det kommer till pulsmätning, stegräknande och sömnanalys. Fitbit Blaze skiljer sig från deras tidigare modeller genom att ta formen av en smartklocka, komplett med beröringskänslig färgskärm och möjlighet att hojta till när du får sms.

Jämför priser på Fitbit Blaze här.

Vi har sett vackrare klockor

Designen är inte klockans starkaste kort. Klockan i sig är ganska tunn och ligger bra mot handleden, men den kantiga urtavlan andas 80-tal och den tjocka svarta ramen runt displayen är direkt motbjudande. Annars tycker vi att idén med ett träningsarmband i klockform är bra. Om inte annat för att det finns de som känner sig obekväma med att bära träningsarmband offentligt.

Fitbit-Blaze

Fokus på träning, trots allt

Men vänta nu. Är det en smartklocka eller ett träningsarmband? Den frågan har vi också ställt oss – och vi lutar nog mot träningsarmband. Du kan få notiser, men du kan inte göra någonting med dem, och eftersom du inte kan ladda ner appar till den kan du glömma populära tjänster som Facebook Messenger och Whatsapp.

Annons

Fitbit Blaze är alltså ingen Apple Watch, men när det kommer till träning springer den i varv runt Apples klocka. Fitbit vet hur man utformar funktionella prylar som är lätta att förstå sig på och deras kunnande genomsyrar både klockan som den tillhörande appen.

Klockans gränssnitt är så enkelt att du aldrig behöver konsultera manualen och den briljanta appen ger precis så mycket information som du behöver när du är på språng. Om du loggar in på nätet får du en fullständig bild av den insamlade datan, presenterad på ett tydligt och pedagogiskt sätt.

Läs även
Test: Jawbone UP3
Test: Sony Smartband 2
Test: Razer Nabu

Utmärkt för träning

Armbandet mäter steg, puls, sömn, våningar och brända kalorier – och allting fungerar tillfredsställande. Den enda riktiga bristen är att klockan saknar inbyggd gps, så om du vill få din färdväg utritad på en karta efter löprundan måste du ta med dig telefonen. Du kan även räkna kalorier och föra bok över saker du stoppar i munnen.

Om du vill registrera ett träningspass och få mätresultat i realtid finns det flera aktiviteter att välja mellan. Däribland löpning, cykling och styrketräning. Men ibland glömmer man bort att starta den och då gör klockan ett hyfsat jobb med att registrera aktiviteten på egen hand. Smidigt!

En annan kul finess är Fitstar, som är ett lättåtkomligt träningspass direkt på handleden. Träningspassen är 7–10 minuter långa och bygger på att du ska följa instruktionerna på skärmen samtidigt som en klocka räknar ner. Det är en kul bonus, men eftersom träningen inte är beroende av klockan kan du lika gärna ladda ner en app till din telefon.

Fitbit-Blaze_svart

>>> Köp Fitbit Blaze hos NetOnNet här.

Fitbit Blaze är dyrare än konkurrenterna

Det inbyggda batteriet ska hålla i fem dagar enligt specifikationerna men fyra dagar verkar ligga närmare verkligheten. För att ladda Fitbit Blaze tar du ut själva själva klockan ur armbandet och klämmer fast den i märklig plastask med usb-anslutning. När batteriet är fulladdat plingar det till i telefonen.

Som smartklocka betraktad är Fitbit Blaze ganska undermålig. Visst är det trevligt att ha en tydlig färgskärm och lite extra funktionalitet, men med en prislapp på över 2000 kronor vill vi ha mer. Speciellt med tanke på att du kan få ett utmärkt aktivitetsarmband med i stort sett samma träningsfunktioner för halva kostnaden.

Nyckelfakta
 • Typ av produkt: Smartklocka/träningsarmband
 • Bluetooth: 4.0
 • Skärmteknik: Lcd
 • Passar till: Mobiltelefoner med Ios, Android eller Windows.
 • Specialfunktioner: Touchskärm
 • Batteritid: Upp till 5 dagar
 • Storlek: 40,2 x 40,2 mm
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test: Fitbit Blaze

Fitbit har rönt stora framgångar med sina aktivitetsarmband. Nu har de gjort en smartklocka, men skillnaden är inte så stor som man först kan tro.


4
Vi diggar
 • Fantastisk app
 • Lättanvänd
 • Kontinuerlig pulsmätning
Vi dissar
 • Ingen inbyggd gps
 • Dyrare än många aktivitetsarmband
 • Undermålig som smartklocka
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Fitbit Blaze - Dum smartklocka eller smart aktivitetsarmband?
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17