Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Creative Sound Blaster X Katana

Färgsprakande ljudlimpa för skrivbordet

Ljudlimpor som kopplas till tv:n har vi testat många genom åren, men Creative Sound Blaster X Katana är någonting så ovanligt som en ljudlimpa för datorn. En ganska bra idé visar det sig – om du har plats på skrivbordet vill säga.

Creative Sound Blaster X Katana må vara uppkallad efter ett klassiskt svärd, men när det kommer till tjockleken påminner den mer om ett brännbollsträ. I jämförelse med ljudlimpor avsedda för tv:n är den betydligt kortare, men den är fortfarande ganska svårplacerad. I vårt fall är spelskärmens fot i vägen, för att inte tala om allt bråte som måste skyfflas undan. Desto lättare är det att placera den slimmade baslådan, som snabbt blir kompis med papperskorgen under bordet.

Jämför priser på Creative Sound Blaster X Katana (Prisjakt).

Gott om anslutningsmöjligheter

Ljudlimpan är knappast något mästerverk rent estetiskt och den töntiga Blaster X-loggan på ovansidan vittnar om att det är datorspelande som står på agendan. Däremot känns den stabil och välbyggd med sitt robusta stålchassi. Om du går igång på ljuseffekter kan du glädja dig åt att det sitter 49 led-lampor på undersidan, och att dessa kan programmeras för att skifta färg och pulsera. Nu skulle man vilja skriva att det är häftigt, men i realiteten är det en axelryckning.

Pc:n ansluts med usb, men det finns också en aux-ingång och en optisk ingång om du skulle vilja använda ljudlimpan till din tv. Den kan också spela upp musik via bluetooth eller ett usb-minne, och då kommer den lilla fjärrkontrollen till nytta. Men som sagt: framförallt är det datorn som ska kopplas in.

Annons

Mjukvaran finns att ladda ner till både pc och mac, men om du vill kunna dra full nytta av det inbyggda ljudkortet och lyssna med virtuellt 7.1-ljud är det pc som gäller. Mjukvaran används bland annat för att ställa in belysningen, finjustera ljudet och ladda den med förinställda ljudprofiler.

Den kraftfullaste högtalare du någonsin ägt?

I sitt marknadsföringsmaterial skriver Creative att ”du kan vara säker på att den kommer att vara en av de mångsidigaste och kraftfullaste högtalare du någonsin har ägt”. Det kan mycket väl vara sant, men det säger också mer om den tänkta målgruppen än om högtalaren som sådan. Jag själv äger till exempel flera stycken högtalare som är både mer mångsidiga och mer kraftfulla än Sound Blaster X Katana.

Därmed inte sagt att den saknar kraft, och om du tidigare har haft ett par enkla högtalare vid sidan om skärmen kan det mycket väl vara ett stort lyft. I skrivbordsmiljö finns det kraft så att det räcker och blir över och ljudet är verkligen brutalt. Högtalarelementens placering är verkligen optimerad för skrivbordet, vilket inte minst blir tydligt när vi – på kul – provar att ställa högtalaren under tv:n i vardagsrummet. Det blir naturligtvis bättre än tv:ns inbyggda högtalare men om det är en tv-limpa du vill ha finns det bättre alternativ för de 3000 kronor som Creative Sound Blaster X Katana kostar.

Creative Sound Blaster X Katana är en frisk fläkt

Creative Sound Blaster X Katana är en kul produkt som definitivt har ett existensberättigande. Samtidigt är det en okonventionell produkt som inte är för alla. Ljudlimpor brukar till exempel vinna på att de är enkla, diskreta och tar lite plats – men i skrivbordsmiljö är det snarare tvärt om. Med det sagt bjuds det på stort och mäktigt spelljud, och att den kan extraknäcka som musikspelare och tv-högtalare är ett stort plus.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
 • Typ: 2.1-ljudlimpa
 • Anslutningar: Bluetooth, optisk ingång, usb, mikrofon
 • Uppspelning via usb: Ja
 • Mått (ljudlimpa): 60 x 600 x 79 mm
 • Mått (subwoofer): 333 x 130 x 299 mm
 • Vikt (ljudlimpa): 1,5 kg
 • Vikt (subwoofer): 4 kg

Test: Creative Sound Blaster X Katana

Ljudlimpor som kopplas till tv:n har vi testat många genom åren, men Creative Sound Blaster X Katana är någonting så ovanligt som en ljudlimpa för datorn. En ganska bra idé visar det sig – om du har plats på skrivbordet vill säga.


4
Vi diggar
 • Stort och kraftfullt ljud
 • Bra anslutningsmöjligheter
Vi dissar
 • Svåråtkomligt hörlursuttag
 • Plastig fjärrkontroll
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Creative Sound Blaster X Katana - Färgsprakande ljudlimpa för skrivbordet
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17