Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Blue Microphones Ella

Tunga hörlurar med massivt ljud

Ella är Blue Microphones mest exklusiva hörlur med inbyggd förstärkare som esset i rockärmen. Ljudmässigt håller de toppklass, men sviker när det kommer till komfort och design.

Det första som slår mig är utformningen. Blue går all in på att skapa en design anpassad för att sitta skönt istället för att vara snyggast i klassen. Med tanke på att hörlurarna klockar in på nästan ett halvt kilo förstår vi att de satsat på att skapa en ergonomisk struktur.

Jämför priser på Blue Ella här (Prisjakt).

Sci-fi inspirerad design utan lyxkänsla

Kåporna är i hårdplast medan det reglerbara huvudbandet är i metall. Mjuka, bruna kuddar i läder omsluter öronen helt. Toppen av huvudbandet är även det försett med en brun läderkudde för att dämpa trycket från metallställningen.

Designen på Blue Ella andas inte lyx vid en första anblick. I ärlighetens namn ser jag lite lustig ut när jag går runt på stan. De blänkande, grå plastkåporna ser i själva verket lite billiga ut och är väldigt stora. En matt finish hade passat resten av utformningen bättre.

Annons

Även om Blue Ella inte ser mycket ut för världen, så sitter de väldigt bra. Jag hittade snabbt min passform med det reglerbara huvudbandet och trots vikten klarade jag av att ha på hörlurarna under flera timmars lyssning. Däremot var några vänner av en helt annan åsikt som reagerade mot vikten. Tyngden lär helt klart dela in åsikterna i två läger.

I många fall kan det vara obekvämt att hänga hörlurarna runt halsen då öronkuddarna har en förmåga att sitta för tajt. För att råda bot på det så kan du fälla ut öronkuddarna en decimeter för att skapa andrum. Tyvärr vilar stålbyglarna obekvämt mot nyckelbenen istället, vilket tar bort effekten av en annars god idé.

Biffiga Blue Ella har tre ljudlägen

På den vänstra kåpan sitter hörlursjacket och det är även här som den inbyggda förstärkaren regleras via tre olika lägen: Off, On och On+. Med i lådan får du två ljudkablar, en på tre meter och en på 1,2 meter som har kontroller för volym, byte av låt och inbyggd mikrofon. Det ingår också en 3,5 millimeter till 1/4″ stereoadapter för koppling till exempelvis din förstärkare.

Reglaget för att styra den inbyggda förstärkaren är om möjligt ännu plastigare och det uppstår en oro för att den efter flitigt användande kan komma att glappa. I övrigt är byggmaterialet robust och lyxigt, i synnerhet det välsittande huvudbandet i metall, de sköna öronkuddarna och kablarna i trasselfritt tygmaterial.

Inbyggd förstärkare levererar

I Blue Ella sitter en inbyggd förstärkare för att väga upp för bristen på krut i mobiler, plattor och bärbara datorer. Skillnaden är väldigt påtaglig när du går från Off till On eller On+ på förstärkarreglaget. I synnerhet får musik där den instrumentala upplevelsen står i fokus ett rejält lyft.

Att lyssna på “St. Peppers Lonely Hearts Club” i lossless-kvalitet, med förstärkaren på On+ för den extra tunga basen, sätter mig direkt i musikens centrum och det känns som att jag är omringad av bandet. Det är här Blue Ella verkligen levererar! Men även när jag streamar Gorillaz senaste album via Spotify lyfter den inbyggda förstärkaren ljudupplevelsen på ett sätt som ger den streamade musiken en ny dimension.

Läs även:  Brusreducerande hörlurar i jämförande test

Kom ihåg att ladda batteriet

Den inbyggda förstärkaren går på ström och klarar att spela musik i 12 timmar, innan du måste ladda via usb. Laddningstiden uppgår till fyra timmar när batteriet är helt urladdat. Att komma ihåg att ladda hörlurarna är helt klart värt det. Men om du skulle råka glömma eller inte hinna så behöver du inte vara orolig, hörlurarna kan såklart även spela utan förstärkaren i Off-läget. Men räkna då med att en stor del av upplevelsen försvinner.

Blue Ella bygger på Magnetostat-teknik, den mest exklusiva hörslurstekniken på konsumentmarknaden. Tekniken ger ett bredare och mer naturligt detaljerat ljudspektra, som i sin tur gör att Ellas prislapp skenar upp.

Blue Ella levererar fylligt ljud, en fysiskt tung upplevelse och ett kraftigt pris. När det kommer till ljudupplevelse är priset mer eller mindre försvarbart. Men, när det gäller design och komfort får Blue Ella bakläxa och måste växla upp för att slåss med konkurrenterna i samma prissegment.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Test: Blue Microphones Ella

Ella är Blue Microphones mest exklusiva hörlur med inbyggd förstärkare som esset i rockärmen. Ljudmässigt håller de toppklass, men sviker när det kommer till komfort och design.


4
Vi diggar
  • Mäktigt ljud
  • Inbyggd förstärkare
  • Grym passform trots tyngden
Vi dissar
  • Billig design på lyxig hörlur
  • Plastigt förstärkarreglage
  • Tyngden
  • Väldigt, väldigt dyra
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Blue Microphones Ella - Tunga hörlurar med massivt ljud
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17