Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Blue Blackout Spark SL

Kristallklara inspelningar med stil

Blue Blackout Spark SL bjuder på utmärkt ljud för seriösa podcastare och youtubers. En läcker mikrofon som är enkel att komma igång med.

Blackout Spark SL är Blues nya flaggskepp för den nya generationens underhållare: podcastare, youtubers och streamare. Mikrofonen är liten och nätt, väger som en Cola-burk och levereras i en stilren trälåda som ger ett bra skydd när du är på resande fot.

Det enda tillbehöret som följer med är en “shockmount”, en anordning som fungerar som stativ och absorberar lågfrekventa vibrationer som uppstår när du råkar stöta till bordet. Sladdar för att koppla mikrofonen till din dator eller mixer ingår inte. Mer om detta längre ner.

Mikrofon och inredningsdetalj i ett

Blue har med Blackout Spark SL designat sin snyggaste mikrofon hittills. Med nattsvart finish, diskret placerade ljudkontroller och den glansiga logotypen som smälter in i resten av designen, är det en mikrofon som gärna får stå framme i mitt hem. Även om den är förhållandevis lätt är mikrofonens byggkvalitet hög och den känns robust.

Fler tester av Blue Microphone
Blue Microphones Yeti
Blue Microphones Lola
Blue Microphones Ella
Blue Microphones Mo-Fi

Annons

Flexibel XLR-koppling för den seriöse

Blackout Spark SL är en XLR-mikrofon, vilket innebär att den har en analog XLR-koppling istället för en digital usb-ingång likt den du hittar på Blue Yeti. Fördelen med en XLR-koppling är att du kan spela in okomprimerat ljud genom att ansluta den direkt till ljudkortet eller en mixer. Usb-mikrofoner är digitala från start och komprimerar ljudet när du ansluter till en dator.

För den som ställer högre krav på inspelningarna och vill ta nästa steg mot att fånga professionellt ljud är Blackout Spark SL definitivt för dig. Är instrument involverade i dina projekt är valet att gå analogt ännu mer självklart för att få det där extra djupet på inspelningarna.

I paketet kommer du tyvärr inte hitta någon sladd för anslutning till mikrofonen, något som kan upplevas lite snålt. Vi valde att beställa hem Blue Microphones Icicle, en smidig usb-omformare med inbyggd förstärkare som gör att du kan koppla in mikrofonen direkt i datorn. När vi vill ta steget upp till ännu vassare ljud är Blackout Spark SL däremot redo.

Mycket ljud för pengarna

Ljudet är kristallklart och det behövs ingen handpåläggning i efterhand. Röstinspelningarna får en fyllig och tydlig klang, från första till sista sekund. Det underlättar när intensiva inspelningar står på schemat eller vid händelsen att det pratas i mun på varandra.

I vissa fall kan mikrofonen dista när man höjer rösten, vilket kan bli ett problem när man spelar in sång med många olika skiftningar i tonläget. Omfånget är inte heller det bästa, så är ni en duo som ska spela in en podcast rekommenderar vi att ni använder två mikrofoner.

Användbara men få inställningar

På mikrofonen finns det två inställningar att leka med. En inställning låter dig sätta på ett högpassfilter. Med högpassfiltret påslaget dämpas låga frekvenser medan höga frekvenser släpps igenom. Det underlättar till exempel vid inspelningar i miljöer med mycket ljud från människor eller trafik.

Den andra inställningen är en decibelreducerare som kommer väl till pass om du ska spela in ett högljutt instrument som trummor eller har en gäst som ofta har en tendens att höja rösten. Sätt på “-20 dB” om ljudkällan du vill spela in låter högt så slipper du problem med att ljudet distar.

Blue Blackout Spark SL är en mikrofon för dig som vill ta din podcast, vlogg eller streaming till nästa nivå, men utan att bli ruinerad på köpet. Den höga ljudkvaliteten och stilrena designen gör mikrofonen till en riktigt stark spelare på marknaden.

Jämför priser på Blue Blackout Spark SL här (Prisjakt).

Våra senaste jämförande tester
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
 • Typ: Kondensatormikrofon
 • Anslutning: XLR (för usb krävs adapter)
 • Frekvensomfång: 20 Hz – 20.000 Hz
 • Maximalt ljudtryck: 136 dB

 • Mått: 25,1 x 15,5 x 24,9 cm
 • Vikt: 336 gram

Test: Blue Blackout Spark SL

Blue Blackout Spark SL bjuder på utmärkt ljud för seriösa podcastare och youtubers. En läcker mikrofon som är enkel att komma igång med.


4
Vi diggar
 • Kristallklart ljud
 • Gedigen byggkvalitet
 • Läcker design
 • Stabil “shockmount”
Vi dissar
 • Få tillbehör
 • Omfånget
 • Distar lätt vid tonhöjningar
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Blue Blackout Spark SL - Kristallklara inspelningar med stil
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17