Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
Allt om Android Tester * Nyheter * Guider * Tips Läs mer
4

Test: Asus Zenbook UX305CA

Skarp och långlivad

Föregångaren UX305 balanserade bra mellan pris och prestanda. Nu bygger man vidare på framgången med Asus Zenbook UX305CA.

Det är svårt att få allt, åtminstone utan att betala för mycket. Asus kompromissade väl med fjolårets fina UX305; en laptop som var snygg och kompetent utan att kosta för mycket.

Jämför priser på Asus Zenbook UX305CA här.

Klassisk Asus-kvalitet

Nu är en ny version här: Zenbook UX305CA. Vi har testat den dyrare varianten, med en lite udda kombination av Intels enklare Core M-processor och superskarp 3200 x 1800 pixlars skärm.

Asus UX305CA har samma höga byggkvalitet som vi kommit att förvänta oss från Asus, med tunn Macbook Air-liknande profil och både lock och botten i matt aluminium. Den kan dock inte svänga skärmen hela vägen runt utan är ”bara” en vanlig laptop.

Annons

Superskarp skärm

Skärmen saknar pekfunktion. Det är en nackdel på vissa sätt men också en fördel eftersom den mattare skärmytan är okänslig för solreflexer. Upplösningen börjar på 1920 x 1080 pixlar (full hd) och går upp till 3200 x 1800 pixlar, som vårt exemplar. Lyxversionen kostar 12000 kronor men en version med full hd börjar på blott 8000 vilket får anses vara ett kap bland bärbara Windows-datorer.

asus zenbook ux305ca black

Läs även
Test: Samsung Galaxy S7/S7 Edge
Test: 6 smarta klockor
Bäst i test: 9 Androidmobiler

Ergonomi i toppklass

Inuti hittar vi ett bekvämt, belyst tangentbord med separerade tangenter samt en stor och bra pekplatta. Tangenterna har lätt och behagligt motstånd och ”enter” är stor och blaffig, som det ska vara.

Högtalarna sitter framtill under skärmen och levererar ungefär det man kan förvänta sig. Det vill säga tunt ljud men fullt godkänt för klassen och med ganska hög maxvolym.

På sidorna sitter de vanliga kontakterna. Vi har relativt generösa tre usb, en sd-kortläsare, hörlursuttag och en hdmi i mikroformat. Det hade varit trevligare med fullstor hdmi men det är en väntad kompromiss.

En tråkig detalj, som Asus visserligen inte är ensamma om, är att laddkontakten lätt bryts av om datorn åker i golvet. En mer robust variant, eller helst en magnetisk som Apple använder, hade varit mycket bättre. Särskilt i en dator som är svår eller omöjlig att laga om den väl går sönder.

asus zenbook ux305ca ceramic white 2

Långlivad

I vårt batteritest klarar sig Asus bra tack vare den enklare processorn. 5,5 timmar kontinuerlig videouppspelning (i fullskärm) får vi ut: ett bra resultat. Med något mindre krävande än konstant spelande full hd-video, såsom skrivbordsarbete, innebär det en hel arbetsdag på en laddning.

Självklart innebär Core M-processorn också lägre prestanda än dyrare konkurrenter. Vi klarar dock vardagssysslor utan att datorn hackar, så länge inte alltför många program är öppna samtidigt.

Har du högre krav är detta däremot inte datorn för dig. Att Asus inte erbjuder lyxversionen med den mer kraftfulla Core i-processorn är lite underligt med tanke på priset.

Asus UX305CA har hög byggkvalitet, bra batteritid och hygglig prestanda. Om den är värd sitt pris beroende på vad du prioriterar. Men full hd-varianten är ett kap.

Läs även: 7 hörlurar i test

Nyckelfakta
 • Processor: Intel Core M 1,2 GHz
 • Skärm: 13,3”, 3200 x 1800 px
 • Minne: 8 GB
 • Lagring: 512 GB SSD
 • Storlek: 32 x 23 x 1,2 cm
 • Vikt: 1,2 kg
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test: Asus Zenbook UX305CA

Föregångaren UX305 balanserade bra mellan pris och prestanda. Nu bygger man vidare på framgången med Asus Zenbook UX305CA.


4
Vi diggar
 • Hög byggkvalitet
 • Fantastisk skärm
 • Bra batteritid
Vi dissar
 • Micro-hdmi
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Asus Zenbook UX305CA - Skarp och långlivad
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17