Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
Allt om Android Tester * Nyheter * Guider * Tips Läs mer
4

Test: Asus Zen AIO Z240IC

Tjusig allt i ett med stora muskler

Gillar du Imac men föredrar Windows? Då är Asus Zen AIO Z240IC en snudd på perfekt medicin.

Vi börjar med elefanten i rummet: Asus Zen AIO (“all in one”) ser exakt ut som en Imac. Formfaktorn är allt-inbyggt-i-skärmen och designen är läcker, med borstad metall och en snygg, rundad baksida. Usch säger somliga. Hurra säger många andra, som suktat efter en riktigt snygg bordsdator men föredrar Windows.

Jämför priser på Asus Zen AIO Z240IC här.

Asus-Zen-Aio.frontsida

Bara att köra

Asus Zen AIO kommer trevligt nog färdigmonterad och vi behöver bara koppla in strömkabeln och stoppa batterier i tangentbord och mus. Metallfoten går att justera i vinkel men inte höjd. Att höjden inte kan justeras kan vara ett problem om du är väldigt lång men för en journalist på 1,79 går det bra.

Trådlöst tangentbord och mus medföljer såklart, men ger inte samma lyxkänsla som datorn i övrigt. Musen är lite för liten och tangentbordet har en aningen billig känsla, både i tangenterna själva och i ovansidan, som är fejkmetall.

Annons

Läs även
Test: Lenovo Yoga 900
Test: Asus Zenbook UX305CA

Asus-Zen-Aio_sida

Saknar ljudingångar

Designen på datorn är väldigt ren och alla kontakter och knappar sitter på baksidan. Vi har en hel bunt usb, en usb-c och två hdmi, varav de senare kan driva varsin 4k-upplöst extern bildskärm. Det är inte “hdmi in”, så Zen AIO kan inte användas som en 4k-tv och matas med till exempel en extern bluray-spelare.

När det gäller kontakter finns det mesta men vi saknar till exempel en optisk ingång för ljud. Asus skryter med att datorn har väldigt bra högtalare (och de är bra), så lite fler ljudkontakter hade inte varit fel. Det är ju trots allt en bordsdator och ingen laptop.

Asus-Zen-Aio_baksida

Skarp som en Rambokniv

Framsidan av datorn domineras såklart av den 24 tum stora, 4k-upplösta skärmen. Det är en jättebra skärm som enligt specifikationerna täcker 100 procent av den vanligaste färgrymden. Det innebär enkelt uttryckt att den kan visa alla nyanser av alla färger som ryms i ett vanligt digitalt foto.

Kombinerat med 4k-upplösning blir allt vi tittar på både skarpt och mustigt. Wow-faktorn på 4k-upplösta demofilmer är hög. Med den inbyggda programvaran går det också att kalibrera skärmen så att färgerna verkligen är korrekta, men det är lite krångligt. Gillar du att jobba med bilder är det däremot värt besväret.

Ovanför skärmen sitter förresten en Realsense-kamera från Intel. Den går bland annat att använda för Windows-inloggning med ansikte eller hornhinna. Inloggningen fungerar riktigt bra, även i ganska mörka rum.

Asus-Zen-Aio_front

Prestandan imponerar

Prestandan i Asus Zen AIO är mycket hög. Vårt exemplar har den senaste Intel-processorn ur den mest högpresterande serien, en stor (512 gigabyte) ssd-hårddisk och ett dedikerat, kraftfullt grafikkort. Det rullar på riktigt bra, även på tyngre spel, videoredigering och liknande.

Så hög prestanda kombinerat med snygg design kommer däremot, såklart, med en hög prislapp. Frågan är hur många Windows-köpare som är beredda att köpa en lika snygg som dyr allt-i-ett-dator och inte en traditionell tower-modell.

Nyckelfakta
 • Processor: Intel Core i7 6700T, 2,8 GHz
 • Skärm: 24”, 3840 x 2160 px
 • Grafik: Nvidia GTX 960M
 • Arbetsminne: 16 GB
 • Lagring: 512 GB
 • Storlek: 59 x 43 x 5 cm
 • Vikt: 7,3 kg
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test: Asus Zen AIO Z240IC

Gillar du Imac men föredrar Windows? Då är Asus Zen AIO Z240IC en snudd på perfekt medicin.


4
Vi diggar
 • Snygg design
 • Skarp skärm
 • Snabb
Vi dissar
 • Plastigt tangentbord och mus
 • Få ljudingångar
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Asus Zen AIO Z240IC - Tjusig allt i ett med stora muskler
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17