Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Apple Watch Series 3

Snygg, snabb och lättanvänd

Watch 3 överglänser konkurrenterna med överlägsen prestanda, fler funktioner och mängder med träningspepp.

Apple Watch Series 3 har en närmast identisk design med sin föregångare, Apple Watch Series 2. Det numera ikoniska utseendet slår fortfarande konkurrenterna på fingrarna, med sin slimmade urtavla och högupplösta display.

Världens mest sålda klocka

Apples Watch är världens mest sålda klocka och inget tyder på att den skulle tappa förstaplaceringen med den nya modellen. Bakom det bekanta skalet gömmer sig en kraftfullare processor, en svårslagen pulsmätare och en talande Siri. Tyvärr får vi fortfarande vänta på versionen som kan koppla upp sig mot mobilnätet eftersom vi ännu inte har stöd för e-sim i Sverige.

Blixtsnabb och hjälpsam

Det märks tydligt hur mycket snabbare Apple Watch Series 3 har blivit jämfört med sin föregångare. Klockan svarar snabbt på alla kommandon utan fördröjning. Allt från statistikupplysning till att komma igång med löprundan startar på ett ögonblick. Processorn uppges vara 70 procent snabbare och i praktiken känns den precis så snabb.

Siri har med hjälp av den mer kraftfulla processorn fått sig ett lyft och kan nu prata med dig, till skillnad mot förra modellen som bara kunde kommunicera via text. Det går snabbt att diktera meddelanden, få svar på frågor och sätta igång apparna med enkla kommandon.

Annons

>>> Köp Apple Watch Series 3 på NetOnNet

Din privata motivationscoach

Bland nyheterna sticker den uppdaterade pulsmätaren och en adderad barometer ut tydligast. Pulsmätaren är mer precis än någonsin och visar snabbt din aktuella puls och hur den varierat under dagen. Den varnar även om pulsen råkar gå för högt i viloläge, med grundinställningen att den varnar om man ligger över 120 i puls under inaktivitet. I praktiken innebär det att klockan i ett tidigt skede kan upptäcka avvikelser i hjärtrytmen och dolda hjärtsjukdomar. Med den här typen av funktioner visar Apple att de inte bara har träning i fokus, utan även försöker vidga hälsoperspektivet. Vi gillar det såklart och ser fram emot fler nyheter i kommande modeller och ännu hellre i kommande mjukvaruuppdateringar.

Barometern registrerar antalet höjdmeter under dina löprundor och antalet trappor som du går uppför varje dag. Det sistnämnda gör att du blir extra motiverad att ta trapporna istället för hissen när du kommer till jobbet.

Utöver höjdmeter och trappor registreras daglig rörelse, träningstid och hur mycket du stått under dagen. Med hjälp av tre färgglada cirklar illustreras hur du ligger till i relation till dina dagliga mål, vilket håller dig konstant peppad på att sluta cirklarna.

Fortfarande medioker batteritid

Även om Apple säger att de har förbättrat batteritiden är den fortfarande inte bra. De utlovade 18 timmarna blir snabbt färre om du tränar över två timmar en dag med gps:en påslagen och flitigt musiklyssnande. I jämförelse med Fitbit Ionic, som kan gå flera dagar på en laddning, så är det riktigt svagt.

Ingen sömnregistrering

Apple Watch Series 3 har inte någon inbyggd funktion för att registrera din sömn som borde vara en självklarhet med tanke på Apples satsning på hälsa. Det finns en uppsjö av tredjepartsappar som erbjuder sömnregistrering, men ingen som håller måttet. Och även om man skulle vilja registrera sin sömn blir det omständligt på grund av den dåliga batteritiden.

>>> Köp Apple Watch Series 3 på NetOnNet

Bristfälliga tredjepartsappar för träning

För den träningstokiga, som gillar att planera sina intervallpass in i minsta detalj, är Watch 3 otillräcklig. Jag har med ljus och lykta förgäves sökt efter en app som kan planera intervaller utifrån distans, inte tid som enbart är tillgängligt via Apples egen träningsapp.

Den enda appen som fixar intervaller utifrån distans är Runkeeper, och då är man tvungen att lägga upp intervallerna i sin dator för att sedan synka över passet till klockan. En krånglig väg att gå för en funktion som finns tillgänglig i utpräglade sportklockor som Garmin Fenix 5, TomTom Spark 3, Polar M600 och Suunto Spartan Wrist HR.

Apple Watch Series 3 är helt enkelt en smartklocka som är mer anpassad för vardagsmotion och spontana träningsrundor.

När du är färdig med ett träningspass synkas statistiken direkt över till din telefon. I din Iphone kan du gå igenom informationen om din träning i lugn och ro, med utökad statistik tillgänglig. Du kan bland annat utläsa din pulskurva under träningspasset, se en karta över din löprunda och få ett beräknat värde på din syreupptagningsförmåga (Vo2 Max).

Krånglig musikuppspelning

Musikuppspelning från streamingtjänster som Apple Music och Spotify fattas fortfarande. Även drömmen om att kunna synka spellistor offline till klockan via streamingapparna lever vidare.

För att komma igång med ditt musiklyssnande är det fortfarande krångel med Itunes som gäller – med lång synkningstid, oavsett hur snabb uppkoppling du har. Dessutom måste klockan vara ansluten till datorn för att musiköverföringen ska fungera. När musiken väl är på plats är musikspelandet en fröjd, men vägen dit är minst sagt krokig.

Läs även vårt test av träningsklockan Fitbit Ionic

Värd ett köp eller en uppgradering?

Apple Watch Series 3 är betydligt kraftfullare och snabbare än sin föregångare, nyutrustad med barometer och en talande Siri. I övrigt är den närmast identisk med sin föregångare. Frågan är om nyheterna är tillräckliga för att motivera en uppgradering.

Den största nyheten i Watch 3 är modellen med stöd för internetuppkoppling och eftersom e-sim ännu saknas i Sverige blir en uppgradering ännu svårare att motivera.

Har du, å andra sidan, ingen smartklocka alls idag är Apple Series Watch 3 ett utmärkt val – förutsatt att du klarar dig utan sömnregistrering. Trots sina brister befäster Apple Watch Series 3 positionen som den bästa och mest mångsidiga smartklockan med bra stöd för träning och hälsa.

>>> Köp Apple Watch Series 3 på NetOnNet

Våra senaste jämförande tester
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
 • Display: 38 mm (272 x 340 px) / 42 mm (312 x 390 px)
 • Batteritid: Upp till 18 timmar
 • Vattentålig: Ner till 50 meter
 • Aktivitetsmätningar: Steg, aktiva minuter, sträcka, höjdmeter, hastighet, puls och förbrukade kalorier.

Test: Apple Watch Series 3

Watch 3 överglänser konkurrenterna med överlägsen prestanda, fler funktioner och mängder med träningspepp.


4
Vi diggar
 • Intuitivt gränssnitt
 • Snygg design
 • Snabb processor
 • Pålitlig pulsmätning
 • Pedagogisk aktivitetsmätning
 • Blixtsnabb gps
Vi dissar
 • Batteritiden
 • Mediokra tredjepartsappar för träning
 • Ingen sömnregistrering
 • Ingen musikstreaming
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Apple Watch Series 3 - Snygg, snabb och lättanvänd
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17