Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Apple Watch Series 3 GPS + LTE

Extremt effektiv eller för effektiv

Nya Apple Watch 3 med mobiluppkoppling kan göra saker som tidigare inte var möjliga. Frågan nu är om det är bra eller dåligt.

Apple Watch Series 3 finns i två modeller: en med gps och en med både gps och mobiluppkoppling. Eftersom vi redan har testat gps-modellen kommer det här testet enbart att fokusera på den nya funktionalitet som mobiluppkopplingen ger.

Till testet av Apple Watch Series 3 GPS (utan mobiluppkoppling).

Första smartklockan med 4G och e-sim

I den här senaste versionen av Apple Watch finns alltså inbyggd teknik för att den – på egen hand – ska kunna koppla upp sig till mobilnätet. För det behövs ett modem, antenn (inbyggd i skärmen) och ett sim-kort – eller numera ett e-sim som inte är ett fysiskt kort utan en krets som kan programmeras.

E-sim är relativt nytt och än så länge är det bara operatören Tre som har stöd för klockan. Vid installationen, som är snabb och smidig, “programmeras” e-sim:et att fungera som ett tvillingkort och får samma telefonnummer som din vanliga Iphone.

Annons

>>> Köp Apple Watch Series 3 GPS+LTE på NetOnNet

Smartklocka med smartphone-funktioner

De största nyheterna är att du nu kan ringa och texta, streama musik och använda appar som Uber och Citymapper (stadskartor med kollektivtrafik-info i realtid) – utan att ha med dig mobilen. Och även om allt inte fungerar supersmidigt hela tiden och att man kan ifrågasätta den praktiska nyttan, så går det inte att förneka att den här nya Apple Watch-modellen kan göra saker som inte var möjliga tidigare.

Apple Watch Series 3 GPS+LTE kan naturligtvis inte ersätta din mobil helt, vilket heller inte är tanken. Snarare kan man se den som ett komplement, som gör att du kan lämna mobilen hemma under kortare perioder.

Mobiluppkopplingen slukar batteri och trådlösa hörlurar ett måste

Om inte den begränsade funktionaliteten avskräcker dig från att lämna mobilen hemma så kommer batteritiden göra det. Visserligen klarar även den här nya modellen 18 timmar, men de siffrorna sjunker snabbt om du är uppkopplad till mobilnätet.

Att ringa med enbart klockan fungerar utmärkt, men vanligtvis inget du vill göra utan trådlösa hörlurar. När det kommer till textmeddelanden finns ett antal förvalda alternativ eller så kan man använda Siri, med blandat resultat.

Musikstreaming via Apple Music – men inga podcasts

Streama musik på löprundan utan mobilen. För många är det nog den mest välkomna nyheten. Men eftersom du som läser detta med största sannolikhet använder Spotify eller en annan musiktjänst som inte är Apples egna, så får du vänta ett tag till. Idag kan du bara streama musik via Apple Music. Du har även tillgång till Apples radiokanal Beats 1 som sänder tjugofyra sju.

För Spotify Premium-prenumeranter kan vi berätta att en app är på väg, och enligt uppgift är den på beta-stadiet. Under tiden kan du använda Apple Music som erbjuder tre gratismånader till nya kunder.

Att en tredjeparts-app som Spotify dröjer ett tag kan man förstå, men att Apples egen podcast-app saknas och att det därmed saknas ett officiellt och smidigt sätt att lyssna på poddar är obegripligt.

Vilken modell – om någon – passar mig bäst?

Ska du slå till på en Apple Watch med mobiluppkoppling eller den utan? Det är en fråga som förstås bara du kan svara på, men det finns några saker att tänka på innan.

Vi kan börja med priset. Modellen med mobiluppkoppling kostar 4500 kronor och den utan 3700 kronor. Dessutom ökar prisskillnaden för varje månad på grund av att 4G-modellen kräver ett abonnemang. Idag är det bara Tre som erbjuder abonnemang och billigast blir det om du redan har ett Tre-abonnemang. Då kostar det 99 kronor i månaden att ansluta klockan till ditt befintliga abonnemang.

Om priset inte spelar någon roll är valet enkelt. Annars kan du fråga dig hur viktigt det är att kunna bli nådd utan din mobil. Men också hur ofta det händer att du går hemifrån utan mobilen? Min gissning är, om man bortser från tvättstugan, aldrig.

Troligen är löprundan det vanligaste scenariot då du vill lämna mobilen hemma, men då kanske du vill ha en stund för dig själv? Möjligheten att streama musik är visserligen en kul funktion men inte avgörande på något sätt när du kan spara musik och låtlistor på båda modellerna, vilket även sparar på batteriet.

>>> Köp Apple Watch Series 3 GPS+LTE på NetOnNet

Kraftfull och kompetent – men till vilken nytta?

Personligen använder jag ingen smartklocka och skulle inte rekommendera någon att köpa en. Renodlade träningsklockor för de som tränar på en seriös nivå är en sak, men annars tycker jag att de negativa aspekterna överväger de få positiva som finns.

Apple menar att Watch minskar din skärmtid från mobilen – som är en orsak till stress – och samtidigt gör dig mer effektiv. Min erfarenhet är raka motsatsen. Med en extra skärm, som dessutom sitter fast på handleden, snarare ökar den totala skärmtiden vilket leder till fler störande avbrott på arbetet och i vardagen. Resultat blir lätt det motsatta: du får mindre gjort, du blir mer beroende till dina prylar och risken för mer stress ökar.

När det kommer till hälsa och träning, som för de flesta är den enskilt viktigaste funktionen, finns det både bättre och billigare alternativ. Till exempel den diskreta Oura-ringen, som till skillnad mot Apple Watch kan mäta din sömn, har längre batteritid och inte piper och vibrerar stup i kvarten.

Apple Watch Series 3 GPS+LTE är riktigt bra på det den utvecklades för. Men det behöver inte betyda att den är bra för dig.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i Test: Trådlösa sporthörlurar
Bäst i test: 4 lcd-modeller under 15 000
Bäst i test: Sportklockor
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: 3 nya spelmöss
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Nyckelfakta
  • Display: 38 mm (272 x 340 px) / 42 mm (312 x 390 px)
  • Batteritid: 18 h vid normal användning
  • Vattentät: 50 m
  • Aktivitetsmätning: Steg, aktiva minuter, sträcka, höjdmeter, hastighet, puls och förbrukade kalorier.
  • :

Test: Apple Watch Series 3 GPS + LTE

Nya Apple Watch 3 med mobiluppkoppling kan göra saker som tidigare inte var möjliga. Frågan nu är om det är bra eller dåligt.


4
Vi diggar
  • Du kan ringa och ta emot samtal utan mobilen
  • (Streama musik utan mobilen – endast via Apple Music)
Vi dissar
  • Den totala skärmtiden snarare ökar än minskar
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Apple Watch Series 3 GPS + LTE - Extremt effektiv eller för effektiv
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17