Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Sony VPL-VW550ES

En helg med en äkta 4k-projektor

Projektorer som simulerar 4k-upplösning finns det gott om, men om du vill ha äkta 4k-upplösning så kostar det. Vi har fått det stora nöjet att testa lyxprojektorn Sony VPL-VW550ES med sin uppseendeväckande prislapp på 100 000 kronor.

I tv-apparater är 4k-upplösning vardagsmat, men annat är det när det kommer till projektorer. Tyvärr, ska sägas, eftersom upplösningen blir viktigare ju större bilden är. Idag finns det flera projektorer att välja mellan om du kan nöja dig med simulerad 4k-upplösning, men för riktig 4k-upplösning behöver du en projektor i det absoluta toppskiktet. Sony VPL-VW550ES, till exempel.

Jämför priser på Sony VPL-VW550ES här (Prisjakt).

Sony VPL-VW550ES är en rejäl pjäs

Med sina 14 kilo Sony VPL-VW550ES en riktig bjässe, så om du ska montera den i taket rekommenderas rejäla skruvar. Eftersom projektorn saknar keystone-korrigering för att räta ut bilden är det viktigt att den hamnar rakt framför duken, men om du köper en projektor för 100 000 kronor är du med största sannolikhet så seriös med din hembio att du aldrig skulle överväga något annat.

I övrigt är det busenkelt att komma igång. Det är lätt att flytta bilden i höjdled och sidled, och mjukvaran gör ett utmärkt jobb med att guida oss fram till en bild som känns tilltalande. Och resultatet är verkligen galet imponerande. Ljusstyrkan i kombination med oslagbar skärpa och imponerande kontrast ger en bildkvalitet som vi inte trodde var möjlig. Någon som kom in i testrummet släppte kommentaren att det ser ut som en jättestor tv på väggen, och det gör det verkligen. När vi matar projektorn med vackert, högupplöst material vill man gå fram och ta på ytan för att försäkra sig om att det faktiskt rör sig om en projicering.

Annons

Smakar det så kostar det

Färgerna och inställningarna är utmärkta redan från början, men för den som vill finjustera finns det stora möjligheter att grotta ner sig. Projektorn har även stöd för hdr, men så vitt vi förstår (och kan se för den delen) är nyttan med hdr inte alls lika framträdande som vi är vana vid från tv-apparaternas värld, helt enkelt för att de tekniska förutsättningarna ser annorlunda ut.

Vi behöver knappast skriva att Sony VPL-VW550ES är den bästa projektorn vi någonsin testat, men som alltid när man rör sig i den här prisklassen är det svårt att avgöra hur rimligt priset är i förhållande till vad du får. Men om du tillhör den lilla grupp människor som bara nöjer sig med det allra bästa – och dessutom har snuskigt mycket pengar att spendera på saker som gör dig glad – så kommer du inte att bli besviken.

NYCKELFAKTA
Teknik: SXRD
Upplösning: 4096 x 2160 px
Lampans livslängd: 6000 timmar
Bildstorlek: 60–300 tum
Ljusstyrka: 1800 lumen
Dynamisk kontrast: 350 000:1
Ljudvolym: 26 dB
Storlek: 495,6 x 195,3 x 463,6 mm
Vikt: 14 kg

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Visa kommentarer / Kommentera nu
Sony VPL-VW550ES - En helg med en äkta 4k-projektor Teknik, Foto & Video, Guider
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17