Diskreta aktivitetsarmband i all ära. Sonys senaste tillskott till produktkategorin övergår snarare i slätstruken tråkighet. Men det är också ett väldigt bekvämt armband. Tekniken sitter i en liten dosa som placeras i det mjuka gummiarmbandet som sätts fast med ett finurligt spänne. I och med att kapseln är IP-68-klassad kan du använda bandet i ösregn, i duschen eller till och med när du simmar.
Jämför priser på Sony Smartband 2 här.
Smartband 2 mäter variation i hjärtrytmen
Sony Smartband 2 mäter steg, puls och någonting som heter HRV. Det senare är en akronym för ”heart rate variability” och innebär att bandet mäter variationen mellan hjärtslagen för att ta reda på om du är stressad eller om du befinner dig i återhämtningsläge. Genom att hålla koll på staplarna och hitta en bra balans mellan de olika lägena förmodas du må bättre och det låter ju fullt rimligt. Hursomhelst är det en intressant funktion som skiljer Sonys aktivitetsarmband från konkurrenterna.
Läs även
Test: Jawbone UP3
Test: Razer Nabu

Pulsen mäts för övrigt med hjälp av optiska sensorer. I normalläget mäts pulsen sex gånger i timmen men när du tränar kan du med fördel aktivera hjärtaktivitetsläget för att kunna följa hjärtats arbete i realtid. Du kan också stänga av pulsmätningen helt och hållet för att få bättre batteritid.
Bra app till Android, mindre bra till Ios
I och med att Sony Smartband 2 saknar display blir appen väldigt viktig, och på den punkten kommer åtminstone Ios-användare att bli besvikna. Till Android finns två appar att ladda ner: Smartband-appen och Sonys matiga Lifelog-app. Till Ios finns bara Smartband-appen, som bjuder på minsta möjliga funktionalitet.
Även när det kommer till notiser erbjuder Sony minsta möjliga. Bandet kan vibrera när någonting händer, men mer än så är det inte.

Batteritiden är en besvikelse
Det går inte att upplysa klockan om att det är dags för träning, promenad eller sömn. Istället gissar den sig till vad vi gör baserat på den insamlade datan – och ibland blir det fel. Sömnanalysen fungerar som förväntat genom att registrera dina nattliga rörelser, och när vi jämför resultatet med andra band på marknaden märker vi inga större skillnader. Om du har svårt att komma upp på morgonen kan vi rekommendera funktionen ”smarta larm” som väcker dig när du sover som lättast. Det är synd att bandet måste vibrera så ljudligt att hela huset vaknar på kuppen.
Det största problemet med Sony Smartband 2 är batteritiden. Två dygns batteritid är absolut i snålaste laget. Speciellt med tanke på att du förväntas sova med bandet och helst inte vill att batteriet ska ta slut under natten. Du kan som sagt stänga av pulsmätningen för att få batteriet att räcka i upp till fem dagar, men då går du miste om armbandets främsta tillgång. Det vill säga pulsmätningen.