Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Sony RX10 II

Extra allt

Sonys nya entusiastkamera RX10 II har tusen finesser och ett objektiv som får oss att dregla. Den är både rolig och inspirerande att fota med.

Jämför priser på Sony RX10 II här.

När vi först packar upp RX10 II ser den ut som en vanlig systemkamera. Men det är en ”superzoom”, det vill säga en systemkameraliknande modell med fast objektiv. Upplösningen är 20 megapixel, med video upp till 4k-kvalitet.

RX10M2_right

Zooma in på detaljerna
Objektivet täcker 24-200 millimeter vilket räcker för de flesta. Men så lång zoom brukar sällan vara användbart. I max inzoomat läge släpper många objektiv in så lite ljus att slutartiden måste vara lång. Det gör det omöjligt att fota dotterns fotbollsmatch eller kattens äventyr, med bibehållen skärpa.

RX10 II har däremot konstant bländare vilket gör att vi kan zooma in men ändå öppna bländaren till max. Det ger stora kreativa möjligheter. RX10 II har också, precis som syskonmodellen RX100 IV, en ny sorts sensor med teknologi ärvd från mobilvärlden. Sensorn är liten jämfört med en systemkameras, men relativt stor jämfört med konkurrenter som Panasonic FZ300, och vi är imponerade av dess dynamiska omfång och förmåga att skapa snygg oskärpa i bakgrunden.

Annons
RX10M2_rear

Dela med mobilen
Idag har de flesta en kameramobil och vi har vant oss vid att publicering bara är ett par klick bort. Sony satsar därför på att koppla upp sina kameror så att bilder snabbt och enkelt kan överföras till mobilen. Med RX10 II sker det via wifi direkt från kamera till mobil. Nfc-sensor i sidan gör att du kan parkoppla genom att bara nudda mobilen med kameran. Ett plus om du snabbt vill föra över bilder till mobilen och dela dem.

Själva överföringen kräver appen Play memories (Ios/Android) och i vårt test funkar det generellt sett bra även om appen hänger sig ett par gånger.

Sony RX10 II kostar 15 000 kronor och det är mycket pengar. Men det är också en kamera som kan mycket. För entusiasten med tjock plånbok är den högintressant.

Nyckelfakta
 • Sensor: Exmor RS, 13,2 x 8,8 mm
 • Upplösning: 20 megapixel stillbild, 4k video
 • Optik: 24-200 (motsv. 35 mm), F2.8 (konstant)
 • Finesser: Wifi, nfc
 • Vikt: 770 g
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Sony RX10 II

Sonys nya entusiastkamera RX10 II har tusen finesser och ett objektiv som får oss att dregla. Den är både rolig och inspirerande att fota med.


4
Vi diggar
 • Teknikspäckad
 • Fantastisk bildkvalitet
 • Hög byggkvalitet
Vi dissar
 • Dyr
 • Ingen extern laddare
Visa kommentarer / Kommentera nu
Sony RX10 II - Extra allt
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17