Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Sony Ericsson Xperia X1 vs HTC Touch Pro

Telefonerna som har allt, inklusive en del problem. Då var det dags för bataljen mellan årets fetaste telefoner: HTC Touch Pro och Sony Ericsson Xperia X1.

Båda telefonerna är utrustade med högupplösta och tryckkänsliga skärmar, gps, tangentbord och ett operativsystem som ger användaren större möjligheter att lägga till ny programvara. Mobilerna bygger på Windows Mobile, men båda har egna gränssnitt på operativsystemet, vilket gör att menyerna skiljer sig ganska mycket åt till utseende och i användning.

Fingervänligast av pennmobilerna
HTC:s gränssnitt, Touch Flo 3d, är väl anpassat för att styras med fingrarna och gränssnittet gör Windows Mobile mer lättanvänt. Detta gör att man slipper plocka fram pennan i tid och otid.

Sony Ericsson har istället valt att använda sig av något de kallar för paneler. Panelerna fungerar lite som om man skulle ha flera skrivbord på datorn för olika funktioner. I dagsläget finns en Google-panel med sökfunktion och länkar till Googles tjänster som kartor och mail. En annan panel innehåller nyheter från Aftonbladet och en tredje fungerar som mediespelare. Det finns en panel med tredjepartsprogramvara (SPB Shell) för att göra telefonen lättare att använda med fingrarna, vilket i mitt tycke är ett måste. Frågan är varför de inte integrerat ett eget tryckkänsligt gränssnitt. Tyvärr tar det också alldeles för lång tid att växla mellan panelerna för att det ska vara riktigt användbart.

Sega som sirap
Ett problem med Windows i mobilen är att telefonen ibland känns som en långsam dator. Och det blir ännu värre när man har aktiva program i bakgrunden. Trots att båda telefonerna har ordentligt med minne är de tidvis mer sega än jag skulle önska.

Annons

Ett knapptryck resulterar helt enkelt inte alltid i det önskade valet inom rimlig tid, otåligt trycker jag igen och helt plötsligt har jag både gått till telefonboken och ringt den översta kontakten. Oftast är det inget problem, men de där stressiga dagarna blir ju inte direkt bättre av att mobilerna bråkar med mig.

Aldrig mer ett tryckkänsligt tangentbord!
När det gäller tangentborden har jag inga problem med storleken på någon av dem, men det är tummarna som gäller (för min del i alla fall). Skrivkänslan är bättre på Touch Pro än på X1:an. X1:an har svenskt tangentbord med egna tangenter för å, ä och ö vilket Touch Pro saknar, i gengäld har den särskilda tangenter för siffror.

Hitta rätt
Både X1 och Touch Pro innehåller gps-mottagare, men det är lite si och så med programvaran. Till X1:an får man åtminstone prova Wayfinder Navigator gratis under tre månader. Till Touch Pro medföljer ingenting.

Installerat på X1:an finns också Google Maps, som också går att ladda ner till Touch Pro kostnadsfritt. Denna mjukvara fungerar dock inte för navigering i bilen och liknar mer de vägbeskrivningar man kan ladda ner från diverse karttjänster på nätet med skillnaden att du säkert vet var du befinner dig.

För vem?
För min del som är något av en prylnörd är X1:an och Touch Pro helt fantastiska. Jag kan spendera timmar på att testa nya program och ändra i inställningar. Men jag vet att de flesta människor inte delar detta intresse. Således blir frågan om jag hade valt en Windows Mobile-mobil om jag inte vore en prylnörd. Jag tror att jag hade valt en enklare mobiltelefon. Det är helt enkelt inte värt mödan att dras med Windows Mobile som operativsystem om man inte behöver de möjligheter det ger. För pryltokar och affärsanvändare kan Xperia X1 och Touch Pro vara ett bra val. Alla andra bör ta en extra funderare. 6 000 kronor är inga småpengar och man bör vara säker på att orka med den.

Har allt – inklusive brister
Både Xperia X1 och Touch Pro är telefonerna som har allt, tyvärr också en del brister. Framför allt avsaknaden på användarvänlighet i Windows Mobile och när det tränger igenom tillverkarnas egna gränssnitt, vilket i dagsläget är ett större problem på X1:an. Hårdvarumässigt känns X1:an som den bättre telefonen, den känns robustare, har ett vanligt hörlursuttag och har bättre upplösning. Mjukvarumässigt är det en annan sak. Touch Pro:s menyer känns mer enhetliga och lättanvända, även om man kan ladda ner SPB Shell för att få en mer fingervänlig hantering av X1:an känns det inte lika integrerat och enkelt som HTC:s Touch flo 3d. Förhoppningsvis släpps det nya paneler eller uppdateringar till X1:an som gör den mer användarvänlig.

Måste jag välja?
Vilken telefon är bäst då? Det beror på. Själv föll jag för Xperia X1 eftersom jag värdesätter kvalitetskänslan, hörlursuttag och separata knappar för å, ä och ö väldigt högt. Men med prioriteringar som tv-ut, särskilda knappar för siffror eller enkelt gränssnitt så hade valet fallit på Touch Pro.

HTC Touch Pro 7/10
  • + Bra eget gränssnitt, Möjligheter med Windows Mobile, Bra tangentbord med separata siffror
  • - Saknar gps-mjukvara, Användarvänligheten i Windows Mobile, Saknar vanligt hörlursuttag
Visa kommentarer / Kommentera nu
Sony Ericsson Xperia X1 vs HTC Touch Pro - Teknik, Mobilt, Tester
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17