Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Varken speciellt menlös eller trådlös

Sonos BU250

För att vara ett trådlöst musiksystem är det utomordentligt många sladdar som ska dras till SONOS BU250. Men det gör inget, för när installationen väl är klar så sitter du med marknadens mest prisvärda och lättanvända lösningar för musiklyssning i flera rum.

Musik i varje rum – från dina fingertoppar

Sonos startkit kommer i tre delar och påminner mycket om det hyllade BU150-systemet som Sonos lanserade förra året. Med tre betydande skillnader. Fjärrkontrollen, ett kompaktare format och mer effekt. I paketet ingår två huvudenheter, men systemet kan expanderas till hela 32 (!) enheter. Den större enheten, ZP120, har en inbyggd förstärkare på 2 x 55 Watt. Denna används som fristående enhet i till exempel sovrummet eller köket. Koppla in ett par högtalare och sen är du igång. Den andra huvudenheten, ZP90, har betydligt fler in- och utgångar. Bland annat coaxial-, rca- och optisk utgång. Dock kräver den en extern förstärkare eller ett par aktiva högtalare, vilket är lite av en besvikelse. Bra för audiofilen som vill använda befintligt utrustning, men varför koppla in en liten enhet som ett bihang på en annan större enhet? En annan underlig grej är att man måste koppla in en fysisk ethernetkabel i någon av de två enheterna istället för att koppla upp dem trådlöst mot ett befintligt wifi-nätverk. Vill man göra det så måste man köpa ytterligare en liten låda. Synd.

Busenkelt!

Men dessa två saker är också det enda vi har att klaga på. I övrigt är systemet lättinstallerat, extremt välbyggt och bjuder på väldigt bra ljudkvalitet. Efter en kort brottningsmatch med diverse sladdar och en programinstallation på valfri Windows- eller Macdator samt några knapptryckningar på huvudenheterna, så är jag igång. Föredömligt enkelt. Varje enhet kopplar upp sig och laddar ner automatiskt ner programuppdateringar via internet. Snyggt! Att lägga till spellistor via iTunes, hårddiskar eller NAS-enheter samt onlinekällor är busenkelt.

Stort steg framåt

Den största behållningen förutom ljudet, är den nya fjärrkontrollen CR200. Även om den kunde varit tunnare och lättare så är den ett stort steg framåt från den gamla kontrollen vars gränssnitt påminde mycket om en Ipod Classic med sitt stora scrollhjul. CR200 påminner istället om en Ipod Touch med touchscreen och fyra knappar. Den ligger bra i handen och dessutom är skärmen riktigt ljustark och skarp. Att man på köpet kan ladda ner en applikation som förvandlar en Ipod Touch eller Iphone till ytterligare en fjärrkontroll är näst intill genialt.

Ljudet i den inbyggda förstärkaren är krispigt och fint och driver med lätthet ett par stativ-/tvåvägshögtalare. Ljudet är utmärkt så länge signalkällan är bra. Sämst låter det när man strömmar material från vissa internetradiostationer. Man kan även använda Last.fm, Rhapsody och Napster. I USA alltså. För dessvärre känns hela onlinetanken lite stympad då flera av de tjänstepaket som erbjuds via Sonos onlinelösning inte finns tillgängliga i Sverige. Tyvärr finns det heller inget stöd för Spotify i nuläget. Synd. Annars är detta ett kanonsystem som vi tror kan tilltala den som har råd. Det är faktiskt så bra att vi utser det till marknadens bästa.

Annons

Varken speciellt menlös eller trådlös

För att vara ett trådlöst musiksystem är det utomordentligt många sladdar som ska dras till SONOS BU250. Men det gör inget, för när installationen väl är klar så sitter du med marknadens mest prisvärda och lättanvända lösningar för musiklyssning i flera rum.


4
Vi diggar
 • Lättinstallerat
 • Snyggt gränssnitt
 • Användbar plugin till din Ipod touch/Iphone
 • Riktigt fint ljud
 • Det stora onlineutbudet
Vi dissar
 • Dyrt
 • kostar ca 12 000 kr
 • Det går att få samma funktionalitet med två Apple Airport Express
 • en Ipod Touch och de nya funktionerna i Itunes 9
 • Har inget stöd för Spotify Vissa av onlinetjänsterna fungerar inte i Sverige.
 • Inte så sladdlöst
Visa kommentarer / Kommentera nu
Varken speciellt menlös eller trådlös - Sonos BU250
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17