Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Sennheiser Orpheus

Galna lyxhörlurar för 400 tusen

HD600? HD800? Glöm det, ska du ha det bästa från Sennheiser är det Orpheus som gäller. Digital Life har provlyssnat.

”Det här är det bästa musik-reproduktionssystemet i världen”. Så introduceras vi till Sennheisers Orpheus-hörlurar under en kort provlyssning och tête-à-tête med projektledaren Axel Grell.

När serieproduktionen drar igång är det tänkt att Sennheiser ska skeppa 250 exemplar om året, men än så länge finns bara tre. Vi fick känna och lyssna på ett av dem under High End-mässan i Stockholm den gångna helgen.

Jämför priser på Sennheisers hörlurar här.
Läs även: 7 hörlurar i test

High end på riktigt

Och det är verkligen high end vi talar om. Ett Orpheus-system med hörlurar och förstärkare kostar 400.000 kronor. Galna pengar såklart, även för en komplett stereoanläggning. Och då hörlurar, på grund av den kontrollerade lyssningsmiljön, brukar ge mer ljud för pengarna blir förväntningarna ännu högre.

Annons

Det har tagit minst tio år att utveckla systemet, som blir en uppföljare till de första Orpheus, som kom redan 1991 och utnämndes till världens bästa hörlurar.

Inga kompromisser har gjorts och många tekniska lösningar – till exempel de elektrostatiska elementen – har utvecklats från scratch. Sennheiser menar att många lösningar på sikt kan implementeras i mer jordnära produkter, ungefär som inom rymdforskningen.

Som en missilbas

Det är svårt att inte bli imponerad av systemet, redan innan vi provlyssnat. Alltsammans är byggt i ett massivt block av Carraramarmor. När vi slår på strömmen glider volymratten och ingångsväljaren långsamt ut i position, därefter höjs sakta de åtta förstärkarrören. Det påminner om kärnvapen-missiler som görs redo för attack.

Sist av allt höjs ett glaslock och blottar de (mycket stora) lurarna. Poängen med detta är delvis estetisk men framförallt praktisk, då elektrostat-hörlurar drar till sig mycket damm och förstärkarrör överlag är känsliga.

Baktill finns en generös uppsättning ingångar. Det går att använda den inbyggda DAC:en men under vår provlyssning matar vi Orpheus balanserat och analogt, från en extern DAC. Vi får bara en kvarts lyssning och väljer några 24-bits flac-filer, bland annat The Doors ”Hyacinth House” och Pink Floyds ”Interstellar Overdrive”.

sennheiser orpheus henrik persson
Digital Lifes Henrik Persson provlyssnar Sennheiser Orpheus.

Låter helt okej!

Hur det låter? Ljuvligt såklart. Det vore inte rättvist att göra någon regelrätt recension efter en kort lyssning men ljudet är oerhört rent och detaljerat, med en fantastisk attack. Hipgnosis klassiska skivomslag till Pink Floyds ”Dark Side of the Moon” är en bra liknelse, med det vita ljuset som bryts i en prisma och delas upp i grundfärger.

Om musik i många system upplevs som en ström av instrument och röster, med mer eller mindre tydlig definition mellan dem (tänk vitt ljus) är den via Orpheus klart uppdelad och varje bas, gitarr och orgel – varje litet studiopålägg – tydligt definierbara. Detta utan att tappa vare sig integritet eller attityd. Det låter häpnadsväckande bra.

Vår session med Orpheus tar slut alldeles för snabbt. Blir du sugen på att köpa ett system släpps det i mitten av 2016 och kommer, återigen, att kosta 400.000 kronor. Frågorna du måste ställa dig är: behöver jag verkligen en bil? En lägenhet? Två njurar?

Läs även: 7 hörlurar i test

Visa kommentarer / Kommentera nu
Sennheiser Orpheus - Galna lyxhörlurar för 400 tusen Teknik, Foto & Video, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17