Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
5

Långt ifrån iskall

Samsung Galaxy Nexus

Under åren har jag testat otaliga Androidtelefoner och alltid gått tillbaka till min Iphone. Men Galaxy Nexus från Samsung får mig att vilja stanna kvar. Det är faktiskt den första Androidtelefonen jag inte har velat kasta i väggen efter några dagars testande.

Efter två veckors hårdkörning av mobilen håller den positiva känslan i sig. Galaxy Nexus är ett fullvärdigt alternativ till Apples Iphone 4S. Mycket kan tillskrivas Androids nya operativsystem med versionsnummer fyra och smeknamnet Ice Cream Sandwich.

Jag kan glatt meddela att Google nu är ikapp Apples IOS. På vissa områden är de till och med förbi med sina egna Google-tjänster som är enormt fint integrerade. Gillar du Google Maps, Gmail, Google Docs och Google Calendar samt Google+ och Googles sökmotor så äger Galaxy Nexus.

Elegant och användarvänligt

Det nya gränssnittet är en betydande förbättring mot tidigare versioner. Det känns elegantare och mycket mer användarvänligt. Operativsystemet känns rappt och responsivt eftersom det inte är överöst med meningslösa animationer och 3D-effekter som konkurrenterna ofta smetar på för att urskilja sig. Detta är helt enkelt den puraste version av Android man kan få. En del appar är dock fortfarande rätt buggiga i Android 4, vilket emellanåt känns som en dealbreaker.

Google kommer i möjligaste mån stödja sina egna mobiltelefoner och hårdvara med de senaste uppdateringarna av Android vilket är oerhört positivt. Vilken annan mobiltillverkare kan garantera detta? Vad gäller hårdvaran så känns mobilen riktigt vridstyv och välbyggd, om än en smula plastig då hela bakstycket består av en tunn plastbit som sitter fast med clips. Det gläder oss att det numera inte finns några fysiska knappar på framsidan. All navigation styrs via mjukvaran. Ljudkvaliteten är inget att prata om, den tillhör den allra bästa i klassen både för tal och musik.

Annons

Glöm inte laddaren hemma

Batteritiden är faktiskt rätt dålig, ungefär densamma som konkurrenterna i klassen, eller något sämre. Se till att alltid ha med en laddare i fickan då de flesta runt omkring dig förmodligen förfogar över Iphoneladdare snarare än micro-usb-laddare. När man använder mobilen mycket, internetdelar, surfar och lyssnar på Spotify räcker batteriet knappt en halv dag. Vid moderat användande och med skärmstyrkan nerdragen lyckas vi ta ut ungefär en och en halv dags användande.

4,65-tumsskärmen med 720p är riktigt bra. Först tyckte vi att den var i största laget men om man ändrar sitt invanda Iphonegrepp till att istället hålla mitt på telefonen så fungerar den faktiskt rätt bra med ett enhandsgrepp. Nexus är riktigt tunn och har en räfflad baksida och upplevs därför inte som speciellt hal. Skärmen verkar ha någon form av behandling som gör att den inte blir kladdig av fingeravtryck. Även om skärmen är av amoled-typ med pentile-teknik så upplever vi den inte alls som pixlig, utan tvärtom som enormt skarp. Betraktningsvinklarna är fantastiska.

En ovanligt het glass

Kameran håller acceptabel kvalitet, men är inte i samma klass som på Iphone 4S. Dock är det kul med de specialeffekter som man kan lägga till i realtid när man filmar för att förvränga folks ansikten. En annan detalj är att man har större inställningsmöjligheter med bländare, vitpunkt och annat kul som man saknar på en Iphone. Å andra sidan är väl frågan hur ofta man någonsin använder dessa? En mobilkameras styrka är snarare att den är bra vid ”point and shoot”.

Webbläsaren är ett kapitel för sig och den snabbaste vi någonsin testat. Att surfa på den stora skärmen är en fröjd. Överhuvudtaget skriker hela Galaxy Nexus ”Internet, det är min grej!”.

Trots att man refererat till en iskall glass så är Nexus den absolut hetaste mobilen på marknaden just nu. Själv har jag bytt ut min Iphone 4S, och det tror jag faktiskt även att andra kan tänka sig att göra. Vi får se om jag ändrar mig när fruktföretaget från Kalifornien släpper Iphone 5.

Specifikationer
 • Skärm 4,65", Super AMOLED, 720x1280 ( pixlar )
 • Kamera 5,0 megapixelkamera
 • OS Android 4,0
 • Anslutningar Bluetooth, GPS, Wi-Fi, och 3.5 mm hörlursuttag
 • Mått 135,5 x 67,9 x 8,9 mm
 • Vikt 135 gram
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner
Köp på

Långt ifrån iskall

Under åren har jag testat otaliga Androidtelefoner och alltid gått tillbaka till min Iphone. Men Galaxy Nexus från Samsung får mig att vilja stanna kvar. Det är faktiskt den första Androidtelefonen jag inte har velat kasta i väggen efter några dagars testande.


5
Vi diggar
 • Allt är bättre
 • faktiskt bäst på marknaden.
 • Notifieringsdioden längst ner på telefonen
 • Ice Cream Sandwich som är ett stort steg framåt
 • Dedikerad mjukvaruknapp för att multitaska
 • Löjligt snabb
 • Utomordentligt väl integrerad med Googles tjänster
Vi dissar
 • Batteritiden är lite i kortaste laget
 • Telefonen är lite i största laget
 • Tappar nät när man internetdelar
 • Vissa appar är på tok för långsamma med Ice Cream Sandwich
 • Kameran är medioker
 • Av/på-knappen sitter illa placerad
Visa kommentarer / Kommentera nu
Långt ifrån iskall - Samsung Galaxy Nexus
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17