Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Samsung 28E590D

Prisvärd allroundskärm med 4k-upplösning

De högupplösta 4k-skärmarna börjar äntligen bli överkomliga för hemanvändare. Om du vill slänga ut din full hd-skärm och göra plats för fler pixlar på skrivbordet är Samsung 28E590D ett prisvärt val.

Samsungs nya skärm Samsung 28E590D är en maffig 28-tummare med upplösningen 3840 x 2160 pixlar. Upplösningen kallas även 4k och förväntas bli standard på samma sätt som full hd är standard idag. Ju större skärmarna blir desto större blir effekten, och när vi kommer upp i 28 tum ger de extra pixlarna en skarpare och mer detaljerad bild.

Jämför priser på Samsung 28E590D här.

Avskalad utan krusiduller

Samsung 28E590D känns inte överdrivet påkostad men ger ändå ett stabilt intryck. Byggkvaliteten är klart godkänd och designen är sobert avskalad. Frågan är om det inte är lite väl avskalat? Vi saknar inbyggda högtalare och det finns inte heller några usb-portar. Den enda inställningen man kan göra är att luta skärmen 20 grader, vilket kan kännas snålt om man är van vid att kunna höja, sänka eller rotera den.

Några fysiska knappar finns inte, och inte heller någon beröringskänslig yta längs ramen. Istället fungerar den utbuktande på/av-knappen på skärmens baksida som en liten joystick. Lösningen är inte alls dum, förutsatt att skärmen är placerad så att du kan komma åt den.

Annons
Samsung 28E590D back

Bild i bilden

I menyerna hittar vi de förväntade inställningarna, men även några nyheter. Bland annat stöter vi på akronymerna PBP och PIP som står för ”Picture by picture” och ”Picture in picture”. Att lägga en hdmi-ansluten enhet som fönster i hörnet eller dela upp skärmen på mitten fungerar bra, men vi ställer oss undrande till hur många som faktiskt använder den typen av funktioner.

Panelen är av tn-typ vilket brukar innebär lite sämre färgåtergivning och lite snävare betraktningsvinklar än ips-skärmar. Det stämmer även när det kommer till Samsung 28E590D, men överlag är vi nöjda med vad vi får. Speciellt med tanke på priset och hur mycket den höga pixeltätheten imponerar.

Samsung 28E590D front side

Samsung 28E590D klarar spelen

Att spela i 4k-upplösning med hyfsad bilduppdatering kräver en hel del av din dator. Men om du har hårdvara som pallar med gör Samsung 28E590D ett bra jobb med att göra spelet rättvisa. Spelläget ger en fullt duglig responstid och om du har ett kompatibelt grafikkort från AMD kan du dra nytta av Freesync. Freesync är en teknik som motverkar screen tearing och andra störningar i bilden genom att anpassa uppdateringsfrekvensen efter vad grafikkortet klarar av.

Samsung 28E590D är inte den perfekta skärmen om du jobbar med bilder. Det är inte heller den bästa kontorsskärmen eller den bästa spelskärmen. Däremot är det en riktigt bra allroundskärm och med en prislapp strax över 4000 kronor är den definitivt värd att titta närmare på.

Dagens bästa priser på Pricerunner
  • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test: Samsung 28E590D

De högupplösta 4k-skärmarna börjar äntligen bli överkomliga för hemanvändare. Om du vill slänga ut din full hd-skärm och göra plats för fler pixlar på skrivbordet är Samsung 28E590D ett prisvärt val.


4
Vi diggar
  • Upplösningen
  • Bra bild
  • Prisvärd
Vi dissar
  • Få inställningsmöjligheter
  • Få finesser
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Samsung 28E590D - Prisvärd allroundskärm med 4k-upplösning
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17