Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
Allt om Android Tester * Nyheter * Guider * Tips Läs mer

Premiär för Windows 10

Nya operativsystemet lanserat

Idag släpps äntligen Windows 10. Alla med Windows 7 eller senare kan uppgradera gratis.

Microsofts nya operativsystem lanseras officiellt idag. Men det är inte säkert att du kan ladda ned det än. För att avlasta sina servrar skickar Microsoft ut uppdateringen stötvis under några dagar, vilket innebär att det kan dröja lite innan det är din tur.

Låt oss gå igenom en del av nyheterna så länge.

5-Multitasking

Gratis: Windows 10 är, som Microsoft tidigare berättat, gratis. Alla med Windows 7 eller 8 kan under det första året uppgradera helt gratis.

Ny design: Windows 7-användare kommer antagligen att känna sig lite ovana medan de som kommer från 8:an kommer känna igen såväl design som funktioner. Windows 8 fick utstå en del kritik för sina ganska radikala förändringar i gränssnittet, något Microsoft nu försökt åtgärda genom att förena det bästa från Windows 7 och 8.

Annons

Ny webbläsare: En helt ny webbläsare kallad Edge (tidigare Spartan) lanseras, där det bland annat ska vara möjligt att spara sidor med egna anteckningar som ett lager ovanpå. Har du en Surface kan du därmed handskriva direkt på en hemsida, spara den och dela med en vän. Edge ska också ha ett inbyggt läsläge, som renodlar och snyggar upp längre texter och artiklar à la Instapaper.

14-Microsoft-Edge

Självanpassande: Windows 10 ska snart finnas på alla typer av enheter – från stora datorer till surfplattor och mobiler – och det anpassar sig dynamiskt efter den aktuella skärmen. Det går också att skapa flera skrivbord eller dela upp skärmen i upp till fyra olika delar för olika program, något som bara funkade med två program i Windows 8.

En för alla: Microsoft lanserar en helt ny appbutik och en ny uppsättning verktyg för utvecklare. Tanken är att det med mycket små medel ska gå att anpassa till exempel en desktop-app till mobilen. Det hoppas Microsoft ska bidra till en större och mer livskraftig app-flora på mobilsidan, där man legat efter.

Höj rösten: Röst-assistenten Cortana gör också debut på datorn. Det ska bland annat bli möjligt att svara på textmeddelanden med rösten. Det ska också gå att interagera med sin dator med rösten, till exempel för att slå på och av musik.

15-Cortana

Bättre för spel: Windows 10 har flera intressanta nyheter för spelare, inte minst att det tillåter Xbox One-spel att streamas till din dator. Och med stöd för nya ramverket DirectX 12 kommer framtida spelsläpp rulla i 110 knyck.

Startknappen tillbaka: Många trogna Windowsanvändare saknade Start-knappen när Windows 8 kom. Ifjol tog Microsoft tillbaka den för att blidka de mer konservativt lagda och i Windows 10 är den kvar. Själva startmenyn blir ett hopkok av gammalt och nytt, där du bland annat kommer att se de levande panelerna, som kan justeras i storlek.

Nytt aktivitetsfält: Windows taskbar, eller aktivitetsfält, får en rejäl uppdatering och utrustas med smidiga genvägar för att slå av och på centrala funktioner som wifi, höja och sänka volym och ljusstyrka, med mera.

16-Windows-Hello

Action center: Smarta mobiler har länge haft en “gardin” med uppdateringar och notifieringar om nya sms, mail och liknande. Windows 10 får en liknande funktion kallad action center, i till höger på skärmen. Funktionen blir ungefär densamma som på mobiler.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Premiär för Windows 10 - Nya operativsystemet lanserat Teknik
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17