Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Portabel lyx eller bara väldigt många funktioner?

Arcam Rcube

Arcam Rcube har beskrivits som världens bästa Ipod-högtalare av entusiastiska audiofiler världen över, så det är med stor spänning jag ställer den sex kilo tunga kuben på golvet, viker upp den stilrent pianolackerade luckan och poppar in min telefon.

Rent estetiskt är den en våt dröm, med ett yttre som fullkomligen dryper av kvalitet. Det är faktiskt ganska ironiskt att man lanserar Rcube som ”den portabla” dockan med tanke på hur tung den är. Visst har den 4-8 timmars batteritid beroende på ljudvolym, men jag skulle aldrig drömma om att släpa med den till stranden en fin sommardag (eller ens konka ut den på balkongen). Den blir inte mer mobil för att den har en otymplig viktfördelning och ett ganska obehändigt handtag under Ipod-luckan.

Funktioner för den som vill ha många funktioner
Hur viktig portabiliteten är för den potentiella Rcube-köparen vet jag inte, men det är snarare friheten att kunna göra det som lockar. Många av de andra funktionerna väcker nämligen liknande funderingar. Jag kan inte förstå varför jag skulle vilja streama min musik till åtta separata enheter från min Iphone, eller ännu mindre ägna mig åt ”cube to cube streaming”, men den som värdesätter den typen av flexibilitet kommer definitivt att få sitt lystmäte.

Att överföra musik trådlöst är naturligtvis väldigt bekvämt, men varför ska man behöva köpa en separat Ipod-dongle för 998 kronor, och ytterligare en till sin laptop? Kunde de inte ha bjussat på det? Som tur är går det att ansluta sin Mac eller PC med en helt vanlig USB-sladd (eller en ännu vanligare 3,5-millimeterskontakt).

Med hjälp av fjärrkontrollen (som ingår!) kan jag styra de grundläggande avspelningsfunktionerna. Knapparna på själva enheten är av touch-modell och fungerar bra, men jag kan inte låta bli att störa mig på den korta tystnad som följer efter att jag har bytt ljudkälla. Som en extra bonus har Arcam Rcube en videoutgång för den som vill titta på bilder och videoklipp på tv:n, och prompt vill göra det med sin dyra ljudanläggning som mellanhand.

Annons

Tråkig ljudbild
Jag hade kunnat acceptera att jag betalar för en mängd funktioner som jag aldrig kommer att använda om jag bara hade fått det fantastiska ljud jag förväntar mig av en produkt i den högre prisklassen. Visst levererar Rcube med sin förstärkareffekt på 2 X 45 watt, men avsaknaden av riktigt tung bas gör mig besviken. Det finns en knapp på baksidan för lite extra av den varan, men ärligt talat hjälper den föga. Vad som borde vara en ultimat partymaskin gör sig istället bäst på hyfsat låga ljudnivåer när de riktigt rena tonerna eftersöks – då är ljudet nämligen kristallklart.

Portabel lyx eller bara väldigt många funktioner?

Arcam Rcube har beskrivits som världens bästa Ipod-högtalare av entusiastiska audiofiler världen över, så det är med stor spänning jag ställer den sex kilo tunga kuben på golvet, viker upp den stilrent pianolackerade luckan och poppar in min telefon.


3
Vi diggar
  • Snygg och annorlunda design.
  • Ger ett påkostat intryck.
  • Digital musikstreaming med usb
Vi dissar
  • Saknar den djupaste basen.
  • Inte särskilt portabel.
  • Kräver tillbehör för trådlös ljudöverföring.
Visa kommentarer / Kommentera nu
Portabel lyx eller bara väldigt många funktioner? - Arcam Rcube
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17