Problem: Inlärningssvårigheter
Om tre dagar har du ett stort prov och nu gäller det att trycka in så mycket information i skallen som det bara går. Du börjar läsa i boken, men efter en stund kommer du på dig själv med att tänka på annat. Du går tillbaka, läser samma sida en gång till och … somnar.
Lösning: Quizlet
Om innötning inte är din grej finns det mängder av appar och tjänster som hjälper dig plugga med hjälp av frågekort. Quizlet är vår absoluta favorit. Dels för att det går att förhöra sig själv på en mängd olika sätt (allt från klassiska frågekort till formulär och enklare spel), dels för att användarna kan dela med sig av sina frågekort till varandra. Förbluffande ofta har någon annan stackare redan läst samma kapitel som du själv och gjort ett gäng frågor – och då finns det faktiskt ingen ursäkt.
Quizlet är en webbaserad tjänst och fungerar därför till både Windows och Os X. App finns till Android och Ios. Du kommer långt med gratisversionen.

Problem: Bristande koncentrationsförmåga
Du sätter dig ner framför datorn för att – på allvar den här gången – komma igång med den där förbannade uppgiften. Men plötsligt får du en Snapchat som du bara måste svara på. Och vad var det nu du höll på med? Hmm … kanske ska kolla Facebook först, det går ju så fort … men magen kurrar ju … dags för lunch snart?
Lösning: Valfri Pomodoroapp
Att göra flera saker samtidigt kan visserligen få dig att känna dig produktiv – men i slutändan är sannolikheten stor att du inte får någonting gjort överhuvudtaget. Pomodoro är en teknik som bygger på att fokusera på utvalda uppgifter i 25-minutersbock, med fem minuters paus mellan. Efter fyra block blir det en längre paus och sedan börjar det om – om du inte är färdig, vill säga.
Pomodoroappar finns i alla möjliga prisklasser till samtliga plattformar. Det går för övrigt lika bra med en äggklocka, en penna och ett papper.

Problem: Störande ljud
Eftersom du har en lång håltimme bestämmer du dig för att beta av de där uppgifterna du har haft hängande över dig så länge. Du sätter dig ner i något av skolans offentliga utrymmen och slår upp datorn – men knappt hinner du sätta igång innan ett flamsigt gäng dyker upp för att förpesta luftrummet med sitt distraherande pladder.
Lösning: Noizio
Om man inte kan stänga av ljud kan man alltid överrösta det med annat ljud. Hörlurar med musik kan fungera, men tyvärr kan musiken vara distraherande i sig. Då är det tur att det finns appar som Noizio. Appen bjuder på tio härliga ljudlandskap som dessutom kan kombineras med varandra. Bland de harmoniska ljuden märks oktoberregn, kafésorl, valsång, lägereld, vintervind, vågor, fors, sommarkväll, solig dag och – vår favorit – ”deep space”.
Noizio är gratis och finns till Ios och Os X.

Problem: Skrivkramp
Du vet vad som ska göras och nu behöver du bara förflytta tankarna från ditt huvud till pappret framför dig. Men ingenting händer. Hjärnan stretar liksom emot och du får absolut ingenting gjort.
Lösning: Flowstate
Appen Flowstate har kallats ”sadistisk” och ”din värsta fiende”, men också ”gudasänd” och ”beroendeframkallande”. Och hatkärleken är befogad. Flowstate är nämligen en app som tvingar dig att skriva under ett antal minuter som du själv väljer i förväg. Om du skriver hela tiden får du behålla texten, men om du slutar att skriva i så lite som fem sekunder förlorar du allting och måste börja om. Du kommer kanske inte att ha ett färdigt skolarbete efter den där svettiga halvtimmen, men kanske har du ett utkast att jobba vidare på?
Flowstate finns till Os X och Ios och kostar 109 respektive 50 kronor.

Problem: Pappersoreda
Varje dag när du kommer hem från skolan har du nya papper i väskan. En del är viktiga och andra kommer du förmodligen aldrig att titta på igen. Du lägger dem i en hög på skrivbordet, men ironiskt nog lyckas du aldrig hitta vad du behöver när du behöver det.
Lösning: Evernote
Den gröna elefanten har nyligen irriterat sina snyltanvändare genom att begränsa gratisversionen ännu mer. Men hur mycket vi än klagar går det inte att förneka att Evernote springer varv runt konkurrenterna. Att du kan fota av ett papper eller ett helt kompendium med din mobilkamera och sedan kunna söka i texten är galet användbart.
Evernote finns för Windows och Os X. Appar finns att ladda ner till Ios och Android. Om du bara använder Evernote för mindre filer och inte behöver synka mellan många enheter klarar du dig med gratisversionen.

Problem: Kaotiskt uppsatsskrivande
Det har blivit dags att skriva den fruktade uppsatsen. Du lägger all research i mappar på datorns skrivbord och börjar skriva i ett Word-dokument som blir allt mer kaotiskt för varje dag. Plötsligt sitter du där med ett 40-sidigt dokument, fullt av rödmarkerad text som eventuellt ska bort, referenser, lösryckta anteckningar och märkliga textsnuttar som du har kopierat in från sidor du glömt namnen på.
Lösning: Scrivener
Det är mycket att hålla reda på är man skriver uppsats och i briljanta Scrivener kan du samla allting under ett och samma tak. Du kan spara research i mappar, skapa struktur genom att flytta omkring kapitel på en virtuell anslagstavla, arbeta med olika versioner, sätta upp dagliga mål och mycket mer. Inte undra på att många professionella författare håller det som sin favorit.
Scrivener finns för Windows, Os X och Ios. Det kostar 469 kronor, men det finns en testversion att ladda ner.

Problem: ”Måste jag skriva av hela texten?”
Du sitter i skolans bibliotek och här äntligen hittat textpartiet som du ska citera i din uppsats. Nu behöver du bara sätta dig ner och skriva av det… suck.
Lösning: Textgrabber
Tro det eller ej, men det finns faktiskt appar som kan omvandla fotografier till ren och redigerarbar text. Den kändaste heter Textgrabber och fungerar riktigt bra när ljuset är det rätta och typsnittet tydligt. Som en extra bonus erbjuder Textgrabber automatisk översättning från en mängd olika språk.
Textgrabber finns till Ios och Android och kostar 55 kronor.

Problem: Vem ska göra vad och när?
Det står grupparbete på schemat och läraren har just delat upp er utan att visa någon som helst hänsyn till vilka som faktiskt tycker om att arbeta tillsammans. Någon redig person tar genast på sig ledarrollen och vill göra upp plan. Men det hjälper såklart inte, för några veckor senare sitter ni där med alldeles för mycket att göra, samtidigt som alla är hemligt sura på den där strulputten som inte drar sitt strå till stacken.
Lösning: Trello
Okej, kanske är det lite överdrivet att plocka fram ett projekthanteringsverktyg för ett enkelt grupparbete, men om ni är tre stycken som ska skriva en kandidatuppsats under flera månaders tid kan det vara nog så värdefullt. Gratisappen Trello erbjuder allt man kan önska i form av att göra-listor, tidsplaneringsmöjligheter, tilldelning av uppgifter och idésamlande.
Trello finns till Windows, Os X, Ios och Android. Med gratisversionen kommer du långt.

Läs även: 4 in-ear-hörlurar i premiumklassen
Test: AKG N20
Test: RHA M750i
Test: Sudio Vasa
Test: Sennheiser Momentum in-ear