Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Skarpt och smart

Panasonics 2014 presenterat

Digital Life var i Amsterdam förra veckan för att kolla in Panasonics nyheter för i år. Det var en späckad mässa där bilden stod i fokus. Hög upplösning och spännande kamerateknik var de största utropstecknen.

Fullt fräs med ny hjälpkamera
Hero, Rollei och de andra får se upp. Nu släpper Panasonic en egen actionkamera, tänkt för dig som vill filma ditt slalomåk, dina skateboardtrick eller vad det nu kan vara. Till skillnad från många andra har HX-A500 en tvådelad design. Fördelen med detta är att själva linsen kan lättare kan fästas, medan huvudenheten kan bäras i fickan. Självklart är HX-A500 stötsäker och vattentät (tre meter) men det främsta försäljningsargumentet är att den klarar 4k-upplösning, med 25 bilder i sekunden, vilket är rejält mycket högre än konkurrenterna.

Panasonic_HX-A500

Smartare tv
4k och oled är de hetaste trenderna bland lyxigare tv-apparater. Panasonic satsar hårt på det förstnämnda och toppmodellen AX800 (50, 58 och 65 tum) kommer fullproppad med den mest sofistikerade bildteknik Panasonic har just nu. Det handlar bland annat om ”local dimming”, vilket innebär att skärmen kan blända ner bakgrundsbelysningen i flera zoner istället för över hela bilden, vilket ger rejält förbättrad kontrast. AS800 är i stort sett samma apparat, fast med full-hd istället.

PanasonicAS650

Panasonic gör också hela sitt tv-utbud lite smartare. Tre funktioner sticker ut:
Mystream är en intelligent sorteringsfunktion, som på Netflix-vis lär sig användarens preferenser och presenterar ett kurerat utbud, oavsett om det är marksänt material, internet eller egna filmer och bilder.

TV Anywhere är en intressant funktion som gör att användare på resande fot, sålänge de har en smartmobil och tillgång till bredband, kan koppla upp sig mot sin tv hemma och se inspelat eller livssänt material. Det är däremot oklart hur tv-bolagen kommer att ställa sig till detta och om vissa typer av program kan komma att begränsas.

Annons

Info bar innebär döden för kylskåpslappar, hävdar Panasonic. Det tror vi inte på, men Info bar-funktionen är åtminstone lite cool. Det handlar om en list i nederkant av skärmen, som syns när tv:n är i standby. Strömförbrukningen ska vara minimal och information som väder, tid och mystream-uppdateringar presenteras personligen anpassat för den som är i rummet. Med hjälp av röstkommandon och en inbyggd kamera ska tv:n själv kunna avgöra vem av de maximalt sex förprogrammerade användarna som befinner sig i rummet. Småläskigt!

Panasonic2014_tvpresentation

Ny värstingkamera
Vårens och sommarens stora kamerasnackis lär bli nya Lumix GH4. GH4 är en fullstor systemkamera med nyutvecklad sensor och en ny, snabb autofokus. Med startpris på 15000 kronor bara för kamerahuset är det proffsfotografer som är målgruppen, men inte bara de som fotar stillbild. GH4 kan nämligen filma i 4k-upplösning vilket bland annat ger intressanta möjligheter till efterbehandling som till exempel mildrande av skak i bilden. Ett stort antal tillbehör, bland annat en mikrofonförstärkare, visar att Panasonic menar allvar med filmandet. Målet verkar ha varit att kombinera kompromisslös bildkvalitet med allt det senaste i teknikväg. Det blir spännande att testa och se hur man lyckats, men det initiala intrycket på plats var mycket gott.

Lumix-GH4

Bluray för entusiaster
DMP-BDT700 är Panasonics nya toppmodell bland bluray-spelare. För att få ut maximalt (eller åtminstone så mycket det just nu går) från en 4k-tv är BDT700 utrustad med uppskalningschip för vanligt hd-material. Genomgående sofistikerad teknik och finesser som Miracast gör detta till en riktigt intressant modell för entusiasten med matchande tv.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Skarpt och smart - Panasonics 2014 presenterat Teknik, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17