Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Olympus Stylus XZ-10

Känslig lattjokamera

Kan man blanda lek och allvar? Det tror Olympus, som med XZ-10 gjort en kamera som både är lekfull och har vass hårdvara.

Instagram har gjort filter till en naturlig del av fotandet för många människor. Det har Olympus tagit fasta på med sin XZ-10, som är ett försök att förena topprestanda med mobilfoto.

XZ-10 är en slimmad kamera av typisk fickmodell. Det enda ovanliga med den är den snurrande ringen runt objektivet, som styr bländare och slutare beroende på vilket läge man fotar i. Ringen är bekväm att använda, men dessvärre är det lite svårt att ställa in vad den ska göra. Antagligen är den mer av ett statement från Olympus: ”Kolla, den har en ring precis som systemkameror”.

Olympus-Stylus-XZ-10_2

Många effekter
HDR och panorama är standard idag, men i XZ-10 finns även en bunt filter och effekter. Att applicera sånt ”in-camera” känns däremot dumt, för det här är en bra kamera vars bilder förtjänar att ses som de är.

Annons

Linsen är känslig och går från bländare 1.8 till 2.3, vilket gör den snabb även i yttersta zoomläget. Bilderna är genomgående mycket bra och har inte sällan en varm ton. Tack vare RAW-formatet går det att fixa vitbalansen i efterhand.

Olympus-Stylus-XZ-10_3

Lättanvänd
Olympus har inte alltid haft koll på knappar. Till exempel är joysticken man använder i vissa modeller horribel. XZ-10 är däremot enkel och väldesignad. Allt sitter på rätt ställen och det finns ingen knapp eller ratt som man inte direkt förstår vad den gör. Den har även en pekskärm som kan ställas in för att fota eller fokusera med ett fingertryck.
Dessvärre är känslan halvdan, så funktionen lämnas bäst avslagen.

Olympus XZ-10 är en fin kamera som riktar sig mot de som fotar mycket med sin mobil, men vill ta bättre bilder. För dem är den nästan perfekt. Den är däremot inte unik på något sätt och därför blir det sannolikt priset, inte de ganska onödiga smarttelefon-funktionerna, som avgör om den blir en framgång eller inte.

Nyckelfakta
  • Zoomoptik 26 – 130 mm (35 mm motsv.), f1,8 – 2,7
  • Display 3”, 920,000 px
  • Sensor 12 megapixel, 6.17 x 4.55 mm
  • Mått 61 x 102 x 34 (H x B x D)
  • Vikt 221 gram

Olympus Stylus XZ-10

Kan man blanda lek och allvar? Det tror Olympus, som med XZ-10 gjort en kamera som både är lekfull och har vass hårdvara.


3
Vi diggar
  • Bra pris
  • Lättanvänd
  • Generöst med effekter
Vi dissar
  • Lite oergonomisk
  • Svårinställd objektivring
Visa kommentarer / Kommentera nu
Olympus Stylus XZ-10 - Känslig lattjokamera
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17