Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Olympus E-520

Olympus E-520 är uppföljaren till den prisbelönta E-510 som kom ut i handeln förra året. Frågan är självklar: Har Olympus lyckats göra en bättre uppföljare?

Okomplicerad design
När jag packade upp kameran och höll den i handen hade jag svårt att hålla tillbaka fördomarna. Särskilt när jag själv använder en kamera för 20 000 kronor och Olympusen känns liten och plastig i handen. Men under tiden jag använde E-520 ökade mitt tycke för den successivt.
Det första man lägger märke till när man tittar på baksidan är den 2,7 tum stora skärmen som är väldigt kontrastrik och fungerar väldigt bra även i dagsljus. En av uppdateringarna från den förra modellen är att greppet har blivit större. Den känns stabil och ligger bra i handen.
Kameran är enkel att förstå redan från början och har hela 26 motivprogram utöver de fyra kreativa lägena för bländar- och slutarprioritet och helmanuellt.

Plastig, men bra
Optiken som medföljer är ett Zuiko Digital 14-42/3,5-5,6 och håller förvånansvärt hög kvalitet, trots den billiga plastkänslan. Vill man utveckla sitt fotograferande finns det en mängd andra objektiv som passar 4/3-systemet som man kan köpa till efter hand.

Live view
Som de flesta nya digitala systemkameror så har även E-520 live view, dock har den ett par smarta funktioner som skiljer den från andra. Ansiktsigenkänning och möjlighet att se förändringarna som blir av de olika inställningarna syns direkt på skärmen. Väljer man att inte använda live view används skärmen som infofönster där aktuella inställningar visas.
Den optiska sökaren, som är aningen för liten i jämförelse med andra kameror i samma prisklass, fungerar bra och på högersidan i sökaren ser man aktuella inställningar.

Liten presterar
Olympus E-520 presterar en hög bildkvalitet, färgerna i bilderna blir neutrala och naturtrogna.
Den största nackdelen är att den har en liten sensor, vilket ger brusiga bilder på högre ISO-lägen. Emellertid har E-520 i ISO 1600 ett monokromt brus som kan vara en fördel om man gillar svartvita bilder, då bilderna ser ut att vara tagna med gammal hederlig grovkornig film.
Kameran klarar av att ta upp till 3,5 bilder i sekunden så långt minnet räcker i jpg-läget, och max åtta bilder i RAW-läget.

Annons

Kunnig, trots brister
Kameran har inbyggd bildstabilisator som fungerar på alla objektiv och gör att man kan använda upp till tre steg längre slutartid när man håller den i händerna. Den nya sensorn är utrustad med ett Super Sonic Wave-filter (dammrensning) som körs varje gång kameran stängs av, vilket man känner då hela kameran skakar.
E-520 har plats för både xD- och Compact Flash-kort och personligen föredrar jag det senare både för snabbhetens och för prisets skull. En av de smartare funktionerna med kameran är att den har pixelmapping, vilket innebär att kameran kan kompensera för skadade pixlar på sensorn. En nackdel är att den saknar autofokushjälplampa och därför vill den inbyggda blixten poppa upp när ljuset inte räcker till, vilket är fruktansvärt störande.

Ett bra val!
Olympus E-520 är en liten, lätt, snabb och skarp kamera som tillsammans med objektiven 14-42 och 40-150 blir en perfekt resekamrat vart man än ska i världen. Kamerans låga pris och höga bildkvalitet gör den till ett bra val för den som ger sig in i systemkameradjungeln.


Specifikationer
 • Bildsensor LiveMOS 10 Megapixel av typen 4/3 (four thirds)
 • Optik Olympus Digital Zuiko 14-42 (Motsvarande 28-84mm)
 • Minneskort xD / Compact Flash
 • Skärm 2,7” lcd med 230 000 bildpunkter Vikt: 475g (utan optik)
 • Övrigt Inbyggd bildstabilisator, trådlös blixtkontroll, ansiktsigenkänning, liveview med förhandsgranskning av exponeringskompensation och skuggjustering samt 20 motivprogram

Olympus E-520

Olympus E-520 är uppföljaren till den prisbelönta E-510 som kom ut i handeln förra året. Frågan är självklar: Har Olympus lyckats göra en bättre uppföljare?


4
Vi diggar
 • Bildstabilisator
 • färgbalansen ger naturtrogna färger
 • pixelmapping mot döda pixlar
 • bra optik
Vi dissar
 • Bruset på höga ISO-tal
 • utbrända högdager
 • liten sökare
 • ingen autofokushjälplampa
Visa kommentarer / Kommentera nu
Olympus E-520 -
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17