Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
Allt om Android Tester * Nyheter * Guider * Tips Läs mer

Office Lens

Appen som gör din mobil till en scanner

Tänk att kunna förvandla en boksida till digital text, utan att behöva skriva av den? Med appen Office Lens kan du göra just det.

Somliga menar att vi lär oss bättre genom att skriva för hand. Microsoft, till exempel, använder det som ett säljargument för Surface. Men tänk om du vill skriva på riktigt papper, med riktig penna? Men ändå vill ha det i digital form?

Du kan såklart fota av anteckningarna och titta på bilderna. Men ännu bättre är det såklart om du kan få det konverterat till rätt format, som Worddokument, kalkylblad och liknande.

screen322x572 (1)

Microsoft Office Lens är just en sån anteckningssparare. Med Office Lens förvandlar du mobilen till en portabel scanner, med intelligent igenkänning. Så här funkar det:

Office Lens använder mobilens kamera för att fota. Det kan vara papper, whiteboard-tavlor, vanliga bilder, boksidor eller vad som helst. Den har också en förmåga att korrigera för perspektivfel, till exempel om du fotat av ett papper lite snett. Korrigeringen funkar riktigt bra och gör de flesta ark helt raka. Som vanligt får du dock se till att ha bra ljus när du fotar. Hur bra ljus det behövs beror såklart på hur bra kamera din mobil har.

Annons

Väl fotad kan en boksida sedan sparas som en bild och/eller i ett flertal andra format. Microsofts antecknings-app Onenote stöds såklart, liksom Word och Powerpoint. Det fungerar genom ocr, optisk teckenigenkänning, och innebär att mobilen själv känner igen text och förvandlar en bild till ett textdokument, som du sedan kan redigera, byta typsnitt i, med mera. Extremt smidigt! Notera dock att ocr självklart bara fungerar på någorlunda läsbar text, så handskrivna kråkfötter kan du sannolikt glömma.

screen322x572

Självklart synkar appen också till Onedrive, så att du kan öppna dokumenten på din dator någon minut senare (förutsatt att den och mobilen är uppkopplade såklart). Tyvärr stöds ännu inte ocr-konvertering till Excel, vilket är synd då kalkylblad är väldigt jobbiga att skriva av manuellt. Att kunna digitalisera en papperskalkyl med bara några få klick på mobilen hade varit fantastiskt användbart. Tekniken finns också, vi såg den senast i LG:s scanner-mus. Förhoppningsvis får vi därför se en uppdatering med Excelstöd i framtiden.

Office Lens är gratis och finns nu för Windows phone, Ios och Android. Vi har testat Android- och Windows Phone-versionerna.

Ladda ner Office Lens här: 

Windows Phone store

Google Play store

Apple App store

Läs även:

De 10 bästa funktionerna i Windows 10

Visa kommentarer / Kommentera nu
Office Lens - Appen som gör din mobil till en scanner Teknik, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17