Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Nya Nexus

LG och Huawei gör Google-mobiler

I tisdags hade Google lanseringsparty. De som stal det mesta av uppmärksamheten var de nya Nexus-mobilerna.

LG är tillbaka som Nexus-partner. Deras nya modell heter Nexus 5X och påminner till det yttre mycket om LG:s tidigare modell, Nexus 5. Designen är rund och greppvänlig och på baktill, under kameran, sitter en fingeravtrycksläsare för upplåsning.

Skärmen är på 5,2 tum med full hd-upplösning, ett snäpp under LG:s egen toppmodell G4. Det lär dock inte många sörja eftersom full hd är väldigt skarpt även det, och högre upplösning brukar innebära sämre batteritid.

Laddningen sker med den nya standarden usb-c, där kontakten inte behöver vara vänd åt ett särskilt håll för att passa. Det innebär också att det inte går att låna kompisens micro usb-laddare. LG_Nexus5X_01

Lagringen är på snåla 16 eller 32 gigabyte utan plats för sd-kort. Det blir med andra ord snabbt trångt om utrymme och det gäller att avlasta så mycket som möjligt till Drive. Kameran har en relativt låg upplösning med sina 12 megapixel, men tack vare större sensor ska kameran ta riktigt bra bilder i svagt ljus. Den stödjer också video i 4k, men saknar optisk bildstabilisering.

Annons

Säljstart sker i mitten av oktober och som vanligt har alla Nexus-mobiler den senaste versionen av Android, numera Android 6, “Marshmallow”.

Huawei gör entré
Även kinesiska Huawei får prova på att göra en Nexus. Deras modell heter 6P och har betydligt högre prestanda än LG-syskonet. Skärmen är på mastiga 5,7-tum, med 2560 x 1440 pixlars upplösning, det vill säga väldigt skarpt.

nexus 6p

Mobilen är bara dryga sju millimeter tjock men rymmer trots det ett kraftfullt batteri. Lagringen är på 32, 64 eller 128 gigabyte. Kameran har optisk bildstabilisering och en lite mer kraftfull processor än 5X.

Nexus 6P har även den usb-c-laddare och en fingeravtrycksläsare baktill. Säljstarten sker i slutet av oktober.

Chromecast 2 & Chromecast Audio
Googles Chromecast har sålt bra sedan den lanserades. Dongeln pluggas in i hdmi-kontakten på en tv och låter dig spegla video och bilder från din Android på ett enkelt vis, till lågt pris.

Nu uppdateras Chromecast till version 2, med ny design och flera färger. Den får också bättre antenner för den trådlösa mottagningen och en böjbar hdmi-kontakt för mer flexibel placering.

Google släpper också en ljudversion av Chromecast kallad Audio. Syftet är detsamma: att kunna strömma musik och ljud från mobilen till en äldre stereo eller ett par aktiva högtalare. Stöd finns bland annat för Deezer, Spotify och, såklart, Googles egen musiktjänst. Både Chromecast 2 och Audio kommer att kosta drygt 300 kronor.

chromecast_2

Pixel C
Google lanserar också en ny surfplatta kallad Pixel C. Det är en 10,2-tummare tänkt både som platta och som ultramobil dator tack vare ett valbart tangentbord som fästs med magneter. Pixel C får därför betraktas som Googles svar på Microsoft Surface och Ipad Pro.

google-pixel-c-1200

Skärmen är ruskigt högupplöst (1800 x 2560 pixlar) och har samma bildförhållande som ett A4-papper. Google säger själva att skärmen kan visa hela den vanligaste färgrymden, vilket torde glädja många fotografer.

Inuti sitter en processor från Nvidia. Precis som Nexusmobilerna sker laddningen med nya usb-c-standarden. Priset landar på 500 dollar för 32 gigabyte-versionen, så räkna med runt 5 000 kronor. Något säljdatum finns inte än.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Nya Nexus - LG och Huawei gör Google-mobiler Teknik, Mobilt, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17