Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Nya Iphone 7 är här

Vattentålig, förbättrad kamera och Nintendo-spel

Igår höll Apple ett lanseringsevent för den nya Iphone 7. Vid sidan av detta huvudnummer presenterade man även IOS 10 och sin nya Apple-klocka.

Verkligt revolutionerande nyheter får vi kanske vänta på tills nästa år, Iphones 10-årsjubileum. Till de mindre nyheterna i år hör de nya Iphone-färgerna ”Black” och ”Jet-Black”. Aluminium-designen kommer också ha en mer glansig karaktär än tidigare modeller. Vidare blir den tryckkänsliga hemknappen mer anpassningsbar, responsiv och tillförlitlig.

En större nyhet är i så fall att Iphone 7 och Iphone 7 Plus blir både vatten- och dammtäta. IP67-certifieringen innebär att de klarar en meter under vattenytan i upp till 30 minuter.

Läs även: IFA 2016 – Senaste nytt från prylmässan i Berlin

Proffskamera och ljusare skärm

Marknadsföringschefen Phil Schiller pratade en lång stund om den nya, ”proffsiga” kameran, avsevärt mycket bättre än Iphone 6s. Den bakre kameran har en sensor på 12 megapixlar och tar in 50 procent mer ljus än tidigare. Blixten är också utrustad med fyra led-lampor och kompenserar för dåligt ljus. Den nya, häftiga tekniken gör att man kan ta högupplösta bilder i dåligt belysta miljöer.

Annons

Kameran kommer även med en optisk bildstabilisering för den som har skakiga händer. Lyxversionen Iphone 7 Plus har dessutom två kameror placerade bredvid varandra på baksidan: nämligen en vidvinkel-kamera och en telefoto-kamera som tillåter användaren att zooma in med bättre skärpa. Även mjukvaran till kamerorna är ny och gör det enklare att snabbt ta bilder: den nya bild-processorn fokuserar mycket snabbare och använder maskininlärning för att göra bilderna än bättre.

Den nya retina-skärmen uppnår en ”biograf-standard” och är 25 procent ljusare än förra generationen. Det uppgraderade stereo-ljudet har inte bara har en fördubblad volym jämfört med Iphone 6s, utan även en ökad räckvidd; och kanske kan den nya generationen Iphone därför bjuda på mer film-upplevelser?

iphone-7-plus-lineup
Iphone 7 Plus.

Inget jack för hörlurar

Det ryktades länge om att Iphone 7 skulle sakna ett analogt jack för hörlurar. Detta rykte visade sig vara sant, något som lär göra många Iphone-användare besvikna. Istället för ett analogt uttag använder sig den nya generationen av så kallade Lightning-hörlurar (digitalt ljud). Phil Schiller menar nämligen att det digitala ljudet är både bättre och mera i linje med framtidens teknik. Men en sådan förklaring lär knappast blidka de många kritikerna. För den som fortfarande vill använda sina gamla hörlurar ingår dock en adapter vid köp av telefonen.

Samtidigt presenterades också de trådlösa hörlurarna Airpods. De nya hörlurarna svarar på både tryck och tal och fungerar tillsammans med Apple-enheter som har IOS 10, WatchOS 3 eller MacOS Sierra. Airpods släpps i slutet av oktober till ett rekommenderat pris om 1795 kronor – lite väl dyrt kan tyckas.

airpods-case
Airpods.

Fullständig specifikation för båda Iphone 7-modellerna (Apple).

Nintendo till Iphone 7

Den nya, fyrkärniga processorn A10 Fusion är 40 procent snabbare än föregångaren A9 och ska samtidigt spara på batterierna: batteritiden har förlängts med cirka två timmar jämfört med föregångaren Iphone 6, visserligen en ganska blygsam förbättring. Även grafikprocessorerna har uppdaterats och är nu 50 procent snabbare än A9, någonting som tillåter spel med bättre grafik och högre prestandakrav.

Det var också på spelfronten som man lanserade den kanske mest säljande nyheten: Nintendo kommer till Iphone i form av ”Super Mario Run”. Spelet har multiplayer-stöd och kommer ut under 2016 som det första Nintendo-spelet på AppStore. Förhoppningen är förstås att detta bara är början på ett långt samarbete mellan Nintendo och Apple.

Förhandsbokningen för Iphone 7 startar den 9 september medan själva lanseringen sker redan en vecka senare, den 16 september. Priserna motsvarar dagens kostnad för Iphone 6s. För Iphone 7 med 4,7 tums skärm startar priserna från 7495 kronor (32 GB). För Iphone 7 Plus gäller priser från 8795 kronor.

super-mario-run

IOS 10 – det bästa operativsystemet hittills, såklart

Iphone 7 hyser givetvis Apples hitintills mest avancerade operativsystem: IOS 10. Det nya operativsystemet blir tillgängligt redan den 13 september och inkluderar en rad intressanta produktutvecklingar. Apples kartor har förbättrats och Imessage har fått nya fullskärms-effekter och funktioner. Man har också utvecklat Apple Homekit, en app varigenom man kan styra hela sitt hem via telefonen, allt ifrån lampor och garageportar till radio- och teveapparater.

ios-10-home-lockup

Apple Watch Series 2 – med nya funktioner för simning och träning utomhus

En sista stor nyhet från Apples lanseringsfest var den nya generationen Apple-klockor. Den nya Apple-klockan – Apple Watch Series 2 – blir vattentålig ända ner till 50 meters djup. Klockan är därför perfekt för den som tränar i blött väder, vare sig det handlar om simning eller jogging. Med inbyggd gps, snabbare grafikprocessorer och en bättre skärmupplösning (60 fps) är den nya Apple-klockan en klar förbättring mot sin föregångare. Apple Watch Series 2 får också det succéartade spelet Pokémon Go som nedladdningsbar app. Den nya klockan släpps den 16 september och kostar från 4195 kronor.

apple-watch-series-2

Läs även:
Test: Iphone 6s
Test: Apple Watch
Test: Ipad Pro

Visa kommentarer / Kommentera nu
Nya Iphone 7 är här - Vattentålig, förbättrad kamera och Nintendo-spel Teknik, Mobilt, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17