Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Pekskärmsmobil med tangentbord

Nokia N97

Efter Nokias succé med 5800 XpressMusic är nu deras nästa pekskärmsmobil här – flaggskeppet N97. Denna gång med ett fysiskt tangentbord för att attrahera användaren som vill ha högsta möjliga textinmatningstempo i sin mobil.

Robust byggkvalitet
N97 är välbyggd och robust. Den vinner nog inga estetiska priser men lösningen med det utskjutbara tangentbordet är riktigt smart. Lägg mobilen i liggande läge och skjut upp skärmen, så uppenbarar sig tangentbordet och skärmen fälls upp i en vinkel på cirka 35 grader. Mycket elegant.

Är tangentbordet användbart?
Tyvärr har detta qwerty-tangentbord med 33 tangenter en fullständigt idiotisk layout. Mellanslag är för liten, och helt felplacerad då den sitter till höger om M. Till vänster om de vanliga tangenterna sitter en sorts knappanordning för markörsförflyttning. Ingen dum idé med en sådan, förutom att dess funktionalitet borde hänvisats till pekskärmen istället. Platsen den tar upp skulle behövts till fler tangenter istället. Att vanliga tangenter som komma, punkt, samt å, ä och ö först kräver en shift-intryckning är mycket frustrerande, och gör att man skriver garanterat snabbare med ett hyffsat virtuellt tangentbord.

Ny startskärm
N97 och 5800 XpressMusic bygger på Symbian S60 5th edition, och den största skillnaden mellan dessa mobiler är förutom tangentbordet en omarbetad startskärm och fler program intryckta. Den nya startskärmen är widgetbaserad. Med dessa får du bland annat nyheter, väder, favoritkontakter, genvägar och koll på din Facebook.
Ett plus i kanten för att startskärmen fungerar bra även i liggande läge. Åtminstone när tangentbordet är framme.

Fullmatad mediemobil
Kameran på 5-megapixlar är mer än godkänd och har autofokus, dubbel led-blixt samt linsskydd. Videoinspelning fixar den också bra och 3,5-millimetersuttaget finns på plats som det ska. Förutom fm-radio med rds erbjuds även en fm-sändare. Med 32 Gigabyte ingbyggt ges bra lagringsmöjligheter och dessutom finns självklart en minneskortsplats. Det är ju trots allt ingen Iphone.

Annons

Buggig mjukvara
Det gick kanske för kort tid mellan 5800 XpressMusic och N97. N97 upplevs till viss del som en 5800 med vissa mjukvaruändringar samt några nya program och tjänster hastigt intryckta, vilket leder till instabilitetsproblem. Nokia är relativt duktiga på att underhålla sina mjukvaror dock, så förhoppningsvis blir detta ordnat i en senare firmware.

Når inte ända upp
Nokia N97 är på det stora hela en riktigt bra mobil. Men tyvärr är dess största köpargument – det vill säga tangentbordet – en ordentlig flopp i mina ögon. Så se till att verkligen testa mobilen innan ett köp.

Pekskärmsmobil med tangentbord

Efter Nokias succé med 5800 XpressMusic är nu deras nästa pekskärmsmobil här – flaggskeppet N97. Denna gång med ett fysiskt tangentbord för att attrahera användaren som vill ha högsta möjliga textinmatningstempo i sin mobil.


3
Vi diggar
  • Mycket funktionalitet
  • Robust
  • Linsskydd
Vi dissar
  • Idiotisk tangentbordslayout
  • Buggig mjukvara
Visa kommentarer / Kommentera nu
Pekskärmsmobil med tangentbord - Nokia N97
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17