Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test: Nokia N900

Tableten som blev en smartphone


Med N900 tar Nokia det bästa från två världar och suddar ut gränsen mellan smartphone och tablet. Är det tillräckligt för att lämna netbooken hemma?

Stor pekskärm och tangentbord

N900 är en stilfull och respektingivande enhet med en tjocklek på knappt två centimeter. Vikten ligger på 181 gram vilket ihop med storleken är i största laget för mina fickor. Framsidan består av en resistiv pekskärm på 3,5 tum och är helt ren från knappar. På sidorna däremot sitter knappar för volymen, på/av, skärmlås, kameran och en micro-usb-anslutning, 3,5-millimetersuttag, samt en inskjuten styluspenna. Byggkvaliteten från Nokia känns som vanligt på topp och skärmen imponerar ordentligt, även om jag hade föredragit en kapacitiv skärm.

På baksidan sitter kameran bakom ett linsskydd och ett litet utfällbart bordsstativ.
Skärmen är utskjutbar och under den döljer sig ett qwerty-tangentbord. Tangenterna reagerar bra och efter en stund håller man ett skapligt skrivtempo. Mellanslagstangenten kunde gärna varit bättre placerad dock.

Elegant gränssnitt

Till skillnad från Nokias övriga smartphones som alla kör Symbian-systemet, så har Nokias tabletplattform, Maemo, nu fått telefonifunktioner och gör premiär i N900. Gränssnittet är elegant, snabbt och lättanvänt – det vill säga raka motsatsen till Symbian S60. Du kan ha upp till fyra skrivbord med valfria applikationer, widgets och bokmärken som du växlar mellan med en fingerdragning. Den kanske mest imponerande aspekten av gränssnittet är hur snyggt multitaskingen hanteras och hur responsivt hela systemet känns. En stor nackdel är dock att gränssnittet i princip endast fungerar i liggande läge och här märks det att N900 trots allt är mer en tablet än en genomtänkt mobiltelefon.

Webbläsare av högsta klass

Det som talar mest för N900 är utan tvekan webbläsaren som förmodligen är den bästa som skådats i en smartphone. Den är snabb, funktionsrik, enkel att använda och har stöd för Flash. Skärmen har inte stöd för multitouch så inzoomning gör du genom att dra fingret medsols några varv. Motsols varv och du zoomar ut. Inte ett helt klockrent sätt att zooma in/ut, så volymknapparna rekommenderas till det istället.

E-poststödet fungerar utmärkt och har enkel konfiguration för en uppsjö leverantörer, förutom manuell konfiguration med imap/pop/exchange. Html-baserad e-post stöds och används till och med när du skriver e-post, till min stora fasa.

Självklart har N900 en gps-mottagare och Ovi Maps följer med som väntat. Dock finns inte den nya Ovi Maps med navigering att tillgå ännu.

Ordentliga medieresurser

N900 är en kompetent videospelare och har stöd för xvid, h.263, h.264 och mpeg 4 samt tv-utgång. Ljudet från de inbyggda högtalarna låter oväntat bra och det hörs tydligt att det är stereo. Även musikspelaren är en trevlig skapelse och gör sitt jobb bra. Kameran på fem Megapixlar och Carl Zeiss-optik tar godkända bilder.

Potential till något magiskt
N900 och Maemo-plattformen andas potential, men i dagsläget känns den lite för nischad för att kunna konkurrera med Iphone och Android-mobilerna på allvar. Om programutbudet varit bättre så hade betyget blivit en glasklar nia. Men om du är ute efter en grym surfmobil (eller en liten tablet) med tangentbord så kan det vara läge att ge N900 en provtur.

Annons

Specifikationer
 • Skärm Skärm 3,5 tum, 800 x 480 pixlar, resitiv pekskärm
 • OS Maemo 5
 • WiFi 802.11b/g
 • GPS inbyggd, Ovi Maps
 • Kamera 5 megapixel, af, dubbel ledblixt
 • Inbyggt flashminne 32 GB
 • Minneskortsplats Micro SD(upp till 16GB i dagsläget)
 • Mått 110,9 x 59,8 x 18 (19,55) mm
 • Vikt 181 gram
Köp på

Bästa pris: Pricerunner.se

Test: Nokia N900

Med N900 tar Nokia det bästa från två världar och suddar ut gränsen mellan smartphone och tablet. Är det tillräckligt för att lämna netbooken hemma?


4
Vi diggar
 • grym webbläsare
 • elegant gränssnitt
 • videospelaren
 • bra högtalarljud (stereo)
Vi dissar
 • lite klumpig
 • resistiv skärm
 • brist på programvara
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test: Nokia N900 - Tableten som blev en smartphone

Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17