Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Direkt från mobilmässan i Barcelona

Mobile World Congress 2014

Smarta telefoner, smarta klockor, smarta band. Det är i Barcelona det händer. Häng med!

HTC Desire 816 / 610
Åtråvärt gånger två

HTC har lyckats väldigt bra med sin nuvarande toppmodell One. Om bara någon månad förväntas man släppa nästa version men till dess utökar man istället sin mellanklassfamilj Desire med två nya modeller.

Desire 816 har fokus på snygg design och bra prestanda. Skärmen är på 5,5 tum vilket i princip gör det till en phablet. Upplösningen på 720 x 1280 pixlar är inte så imponerande i sig, men riktigt bra för en mobil i mellanklassen. 4g-stöd ger snabb surf.

Annons

Arvet från One är också tydligt, med de framåtriktade, väldigt kraftfulla högtalarna HTC kallar Boomsound. En 13-megapixelkamera på baksidan med funktionen Zoe, som fångar en kort videosnutt varje gång man fotar. Därmed har man inte använt den så kallade ultrapixel-teknologin, vilket i princip är en sofistikerad brusreducering.

Syskonmodellen heter Desire 610. Även den är utrustad med 4g, kanske för att snabba upp Youtube-nedladdningarna för HTC själva beskriver den som en underhållningsmobil. Högtalarna är samma som i 816 men displayen är en mindre 4,7 tums variant med ett snäpp lägre upplösning.

Desire 816 och 610 har inte fått något pris ännu men ska släppas under det andra kvartalet.

HTC-Desire

Samsung Gear 2 / Neo / Fit
Smartklockor för alla smaker

På IFA-mässan i höstas visade Samsung upp sin första smarta klocka Galaxy Gear. Redan nu på MWC avtäcktes uppföljaren, Gear 2.

Den här gången har Samsung skippat Galaxy-namnet och det beror på att man bytt operativsystem i klockan från Android till Tizen, som bygger på samma kodspråk, html5, som stora delar internet självt.

Den största förändringen jämfört med ”gamla” Gear är batteritiden, som nu anges vara åtminstone dubbelt så lång, närmare bestämt 2-3 dagar med hård användning. Klockan har dessutom fått samma vattentätning som nya S5-mobilen.

samsung gear 2

Gear har även ynglat av sig och fått inte ett utan två syskon. Det första är Neo, som saknar 2-megapixelkameran på armbandet men i övrigt är exakt likadan som Gear 2.

Den första versionen av klockan fick välförtjänt kritik för att vara stor och klumpig och med tanke på hur begränsat användningsområdet för kameran är, är det säkert många som kan tänka sig en Neo istället.

samsung gear 2 on arm

Syskon nummer två är kanske snarare en kusin. Gear Fit är mer av ett träningsarmband än en regelrätt smartklocka. Display finns för att visa tiden, men fokus ligger på hälsa och träning.

Fit är tajt sammankopplad med Samsungs app S Health och har bland annat inbyggd pulsmätare och stegmätare. Mjukvaran ska vara öppen för andra app-utvecklare men än så länge fungerar Fit, precis som övriga Gear-modeller, bara med Samsungs egna mobiler.

samsung gear fit family

Samsungs Gear-modeller släpps i april. Gear 2 har ett rekommenderat pris på 2995 kronor medan Neo och Fit blir 1000 kronor billigare.

Läs även: smarta band från Sony, Razer och Jaybird (CES 2014)

Nokia X
Android för utvalda länder

Nokia låg länge efter på den mer premiumbetonade delen av mobilmarknaden. Det vill säga den rikare delen av världen. I utvecklingsländer var man däremot fortsatt starka, med enkla och billiga modeller för att ringa och sms:a.

Nu gör Nokia en ny satsning på den marknaden, men den här gången handlar det om smartmobiler.

nokia_x_front_black_lockscreen

Nokia – ja, då blir det Windows Phone, tänker många. Icke. Den här gången vänsterprasslar Nokia lite överraskande med Android, om än i en omarbetad version. Nokia har helt enkelt tagit källkoden till Android och, likt Victor Frankenstein, byggt en egen version. Som om det inte var förvirrande nog heter modellerna dessutom X, X+ och XL vilket för tankarna till konkurrenten HTC.

Både X och X+ utrustas med en 4-tumsskärm med 480 x 800 pixlars upplösning. XL ger fem tum. 4 gigabyte lagring finns inbyggt och en äldre typ av Snapdragon-processor driver hela rasket. Det som skiljer X från X+ och XL är ram-minnet på 512 respektive 768 megabyte.

Den tekniska prestanda är lite av en bisak – X och X+ med riktpris på mellan 900 och 1000 kronor är tänkta som billigare instegsmobiler eller som ett mer prisvärt alternativ i utvecklingsländer.

Trots att det i botten är Android-mobiler har X-serien utrustats med egna app-butiker från Nokia och ryska Yandex. Det är nämligen betydligt vanligare att ladda hem appar på det sättet i somliga länder, medan vi i Sverige hämtar dem från Play store. Nokia hävdar att man kan installera och köra de flesta Android-appar från Play store också, men att de inte kan garantera att de funkar till hundra procent.

Fakta/Nokia X-serie
Skärm: 4” (XL 5”) 480 x 800 px
Processor: 2,5 GHz quad core, Qualcomm Snapdragon 400
RAM: 512/768 MB
Batteri: 1500 mAh
Lagring: 4 GB (+micro sd)
Kamera: 5 Megapixel (XL 5 megapixel, 2 megapixel)
Operativsystem: Android 4.1.2 open source

LG G2 Mini
Sist men inte minst

MWC 2014 är bara början på LG:s mobilår. Det betyder att LG avvaktar med att presentera sitt nya flaggskepp till senare. Istället har vi fått se de uppdaterade F- och L-serierna samt en minimodell av flaggskeppet LG G2.

Av de stora spelarna är LG sist ut med en miniversion av en större värstingmodell. LG G2 Mini är inte bara mindre till formatet, utan betydligt enklare på alla sätt och vis. Det gör den till en direkt konkurrent till HTC One Mini och Samsung Galaxy S4 Mini, medan Sonys minimodell Xperia Z1 Compact är en värstingmodell i ett mindre format.

Läs även: Sony Xperia Z1 Compact
Läs även: Samsung Galaxy S4 Mini
Läs även: HTC One Mini

Det vi gillar bäst med LG G2 är skärmen, det förehållandevis kraftfulla batteriet och att den har 4g-stöd. Skärmen mäter 4,7 tum på diagolen men tack vare nästintill obefintliga kanter känns telefonen extremt kompakt. Tyvärr blev vi besvikna av att skärmen inte är hd-upplöst, men bildkvaliteten är bra.

g2 mini

Den äldre typen av processor är inget att hurra för, men eftersom G2 Mini har den senaste Android-versionen är användarupplevelsen helt okej. Att lagringsutrymmet är begränsat kan vi leva med eftersom det finns plats för ett sd-kort.

G2 Mini har ärvt Rear key från G2:an, det vill säga knapparna för standby och volym finns på baksidan. En annan nyhet vi gillar är Knock code som innebär att du kan inte bara kan sätta på skärmen utan även låsa upp mobilen genom att “knacka” i en vald ordning på skärmen.

Vi är lite kluvna till LG G2 Mini. Som mellanklassmobil blir den en tuff utmanare, men vi hade nog hellre sett en fullfjädrad miniversion av G2:an – inte en light-version.

LG G2 Mini kommer att släppas under det andra kvartalet i färgerna svart och vit. Priset är inte fastställt ännu, men enligt våra källor blir den cirka 1000 kronor billigare än G2, det vill säga runt 3000 kronor.

Läs även: LG G2

Nyckelfakta
Skärm: 4,7″, 960 x 540 px
Processor: 1,2 GHz Qualcomm quad-core
Arbetsminne: 1 GB
Lagringskapacitet: 8 GB + sd-kortplats
Batteri: 2440 mAh
Operativsystem: Android 4.4 (Kitkat)
Mått: 129,6 x 66 x 9,8
Vikt: 121

Samsung Galaxy S5
Värstingen vässad

Här på Mobile World Congress i Barcelona duggar mobillanseringarna lika tätt som Beck-filmer. Samsung stal som vanligt några av de största rubrikerna. Galaxy S5 heter det senaste tillskottet till företagets framgångsrika S-serie, som i flera år varit något av det tekniskt vassaste man kunnat köpa på Android-sidan.

Precis som sin föregångare S4 är S5 mer förfining än revolutionerande nyhet. Samsung har såklart vässat prestandan för att komma ikapp de värsta rivalerna. Det innebär att man stoppat in en värstingprocessor, som så gott som alla toppmodeller använder idag. Även batterikapaciteten har förbättrats, men bara marginellt. Det avspeglas också i vikten – S5 är snäppet tyngre än sin föregångare.

Trots att de flesta konkurrenter numera satsar på förseglade mobiler där man inte kan komma åt batteriet själv, fortsätter Samsung med löstagbar baksida. Bra för den som vill byta batteri efter något år – eller bara byta när baksidan blivit repig. Det senare lär däremot inte bli ett lika stort problem. Efter att länge fått kritik för sin kärlek till blank plast provar Samsung nu en ny typ av baksida med perforerad yta.

samsung galaxy s5 diamond bg

Smickrande stölder
Om den löstagbara baksidan är Samsungs sätt att hålla på traditionen, har man också snott lite från konkurrenterna. Precis som rivalen Sonys toppmodeller är S5:an vattentät. Det är ingen dykmobil men en kortare stund i grunt vatten är inga problem. Hur det fungerar att ta badbilder är däremot oklart, då S5 verkar sakna fysisk kameraknapp och pekskärmar i regel slutar fungera när de blir våta.

Precis som Apples senaste Iphone, innehåller S5:an också en fingeravtrycksläsare. Tanken är att den ska användas istället för pinkod och för att signera digitala köp. Antagligen finns en del att jobba på i mjukvaran – flera journalister på plats här i Barcelona hade nämligen svårt att få läsaren att funka.

På baksidan, under kameralinsen, finns också en ny typ av sensor som mäter användarens puls genom fingertoppen. Den följer också med en rad nya tränings- och hälsocentrerade appar.

Galaxy S5 släpps i vår och kommer att kosta 6000 kronor.

Nyckelfakta
Skärm: 5,1”, 1080 x 1920 px ”super amoled”
Processor: 2,5 GHz quad core, Qualcomm Snapdragon 800
RAM: 2 GB
Batteri: 2800 mAh
Lagring: 16/32 GB
Kamera: 16 Megapixel
Operativsystem: Android 4.4.2 (Kitkat)
Mått: 142 x 73 x 8 mm
Vikt: 145 g

Sony Xperia Z2 och Xperia Z2 Tablet

Dagens mest spännande produktvisning hittills har Sony stått för (Samsung har sitt event “Unpacked 5” kl 8 ikväll så än är inget avgjort). Den nya smartmobilen Z2 och surfplattan Z2 Tablet är utmärkta uppgraderingar av två av fjolårets toppmodeller.

Sony Xperia Z2 Tablet
Vi har ännu inte avklarat den första mässdagen, men bedömer riskerna som minimala att du hittar en bättre surfplatta på mässgolven än Sonys nya Xperia Z2 Tablet. Föregångaren X1 Tablet är troligen den bästa Android-plattan på marknaden idag så det är inte tal om några revolutionerande förbättringar i Z2, men det är tillräckligt för att säkra förstaplatsen.

xperia z2 tablet

X1:an var extremt tunn och lätt och med Z2:an har man tagit ytterligare ett steg för att skapa världens tunnaste (6,4 mm) och lättaste 426 gram) surfplatta. Materialvalen och byggkvalitet är ypperlig kvalitet. Skärmstorlek och upplösning är oförändrade, det vill säga 10,1 tum och 1920 x 1200 bildpunkter. Istället hittar vi förbättringen i samma skärmteknik som Z2 har (Live Colur LED), vilken producerar snyggare och mer naturtrogna färger. Självklart är Z2, precis som sin föregångare, vattentålig

Både Xperia Z2 och Xperia Z2 Tablet ska enligt Sony nå butikshyllorna i april. Priserna är ännu inte offentliggjorda men high-end-prylar som dessa kommer att få en häftig prislapp.

Sony Xperia Z2
Nya Z2 är givetvis vattentålig och utrustad med den senaste hårdvaran. Men det är andra finesser som stjäl showen. Vi gillar att skärmen har växt till 5,2 tum utan att telefonen blivit större; den är lite smalare men lite längre också. Ännu mer gillar vi att man gått över till en bättre panel (ips) och med en ny teknik som gör att nya Z2:an kan visa en bredare färgpalett än dagens konkurrenter – bättre bildkvalitet alltså. Det såg onekligen fantastiskt ut, men hur bra det verkligen är får vi återkomma till efter ett jämförande test hemma i testlabbet.

Sony Xperia Z2 är framtidssäkrad på så sätt att den kan filma i 4k. Om du mot förmodan redan köpt en 4k-tv kan du njuta av dina snygga filmer direkt genom att koppla ihop mobil och tv med en kabel. Men troligen har du inte en 4k-tv, och du lär du gilla att du kan zooma i videoinspelnignen på din Z2:a – medan filmen rullar.

xperia z2 smartband

Byggvaliteten och designen är av högsta klass; stommen består av aluminium och skärmen av härdat glas. Batteriet är kraftfullt och bör klara en hel dag med (ganska så) instensivt användande. Behöver du spara på batteriet finns ”Stamina Mode”, en finess som förlänger batteritiden genom att stänga av energikrävande funktioner. Samma funktion finns även på X1.

Vi fastnade även för två nya tillbehör. I telefonen finns teknik för brusreducering, så Sony kommer att släppa ett par in-ear-hörlurar för en femhundralapp som kommer att ha stöd för brusreducering. En smart och prisvärd lösning! Det andra tillbehöret är en riktad mikrofon som man fäster i ljudkontakten och vips har man inte bara en sjyst videokamera (som klarar 4k-filmning) utan även en halvproffsig lösning när man ska filma sitt barns skolavslutning eller varför inte göra webb-tv.

Sony Z2 ger intrycket av att vara en komplett flaggskeppstelefon utan direkta svagheter. Vi gillar starkt och ser fram emot att få testa den.

Har du redan bestämt att Xperia Z2 ska bli din nästa telefon kan vi tipsa om att Sonys Smartband (SWR10) kommer att ingå på köpet under lanseringsveckorna i april.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Direkt från mobilmässan i Barcelona - Mobile World Congress 2014 Teknik, Feature, Mobilt, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17