Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
Allt om Android Tester * Nyheter * Guider * Tips Läs mer

Microsoft Lumia 950 och 950 XL

De första mobilerna med Windows 10

Microsofts nya prestandamobiler heter Lumia 950 och 950 XL. De blir först ut med Windows 10 och kommer att kunna användas som datorer, med tangentbord och skärm inkopplat.

Jämför priser på Microsoft Lumia 950 här.
Jämför priser på Microsoft Lumia 950 XL här.

Windows 10 finns ute för datorer sedan i somras och enligt Microsoft är det en framgång, med runt 110 miljoner nedladdningar vid oktobers räkning. När Microsofts existerande mobiler 930, 830, 1020 med flera kommer att kunna uppgraderas till Windows 10 vet vi inte. Däremot står det klart att de första mobilerna med det senaste operativsystemet blir kommande Lumia 950 och 950 XL.

Nya Lumia – med Windows 10
Microsoft följer trenden och väljer att släppa 950 i två versioner – vanlig och XL. Lumia 950 får en oled-skärm på 5,2 tum och 2560 x 1440 pixlar, det vill säga ”quad hd” och i klass med de bästa konkurrenterna på Android-sidan. Skärmen skyddas av Gorilla Glass 3.

På insidan sitter en Qualcomm Snapdragon 808 med sex processorkärnor och 32 gigabyte lagring. Till skillnad från tidigare lyx-Lumior går det också att bygga ut lagringen med externt micro sd-kort, på upp till 200 gigabyte.

Kameran baktill får 20 megapixel och en, för att vara mobil, stor bildsensor. Optisk bildstabilisering finns inbyggt, plus en flerfärgad blixt för ett mer naturligt blixtljus. Tyvärr verkar Microsoft övergivit den mycket kraftigare xenon-blixten från 1020 för gott.

Annons

Läs även: De 10 bästa funktionerna i Windows 10 (sponsrat innehåll)

Lumia-950-and-950-XL

Lumia 950 XL får en lite snabbare Snapdragon 810-processor med åtta kärnor och en vassare grafikkrets. Skärmen blir lika högupplöst som i 950, men 5,7 tum vilket alltså gör det till mer av en phablet än en normal smartphone. Någon skärmpenna à la Galaxy Note följer däremot inte med. För att räcka lika länge har den också fått ett aningen kraftfullare batteri.

Microsoft satsar också på nya usb-c-kontakter, som är en ny form av usb som inte behöver sättas in åt ett visst håll. Laddningen ska också vara betydligt snabbare än i tidigare modeller – Microsoft lovar att 30 minuter räcker till laddning från noll till 50 procent.

Microsoft Lumia 950 och 950 XL släpps i början av december och kommer att kosta 6000 respektive 7000 kronor. De har båda Windows 10 förinstallerat.

Fixa gratis docka
En av de mest spännande funktionerna i Windows 10 är Continuum. Continuum innebär att Windows dynamiskt anpassar sig efter vilken skärmstorlek och vilken typ av enhet du jobbar på. Känslan och ”looken” är densamma, men knappar och layout förändras för bästa användarvänlighet. Det är i alla fall tanken.

Om du köper någon av mobilerna Lumia 950 eller Lumia 950 XL kan du koppla mobilen till en extern skärm och använda den som en riktig dator. Det kräver däremot en Microsoft Display Dock för att vara riktigt smidigt. En sådan docka kan du nu få gratis – om du är snabb och verkligen vet att du vill ha en Lumia.

Microsoft-Display-Dock

Förbeställer du en Lumia 950 eller Lumia 950 XL får du ett erbjudande i appen Lumia Erbjudanden i form av en gratiskupong på en Display Dock. Det innebär ungefär tusen sparade kronor. Microsofts nya prestandamobiler börjar säljas den 3 december men erbjudandet om gratis ska gälla fram till den 31 januari 2016.

Windows 10 i mobilen – 5 nyheter
1. Universella appar: För att få app-utbudet att växa har Microsoft utvecklat en ny sorts kod som gör det enklare att porta (översätta) en app från vanliga Windows för datorer till mobilen. Utöver portning inom Windows-ekosystemet ska det också bli lättare att göra Windows-versioner av Android- och Ios-appar.

2. Continuum: Windows 10 kan dynamiskt anpassa sig efter vilken skärmstorlek och typ av enhet du använder för tillfället. Använder du en hybrid, justeras utseendet och layouten automatiskt när du kopplar in tangentbordet, använder den som surfplatta och så vidare. Mobilerna kan också användas som dator med en extern skärm.

3. Edge: Windows-mobiler får, precis som datorerna, nya webbläsaren Edge. Edge ersätter Internet Explorer och har bland annat en ny motor, Edge HTML, som ska göra inläsning av webbsidor mycket snabbare. Om nya funktionen för att anteckna på webbsidor stöds på mobilen vet vi dock inte.

4. Notifieringar synkas: Somliga appar som notifierar dig kommer att vara synkroniserade mellan mobil och dator. Om du tryckt bort en notifiering på mobilen kommer du därför inte att störas av den på datorn, vilket tidigare varit fallet.

5. Ny foto-app: Windows får en smartare och bättre app för att titta på foton. Appen har en mer sofistikerad funktion för synkronisering av foton mellan dina enheter. Den ska också kunna skapa album på egen hand, baserat på platser, händelser och liknande. Det låter spännande men vi undrar när mobilfotografer får Vsco på Windows-mobiler?

Läs även: De 10 bästa funktionerna i Windows 10 (sponsrat innehåll)

Jämför priser på Microsoft Lumia 950 här.
Jämför priser på Microsoft Lumia 950 XL här.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Microsoft Lumia 950 och 950 XL - De första mobilerna med Windows 10 Teknik, Dator, Feature, Mobilt, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17