Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
3

Läcker men dum i huvudet

Nokia Booklet 3G

Efter nästan 25 år väljer Nokia att återvända till pc-världen. Mycket har hänt sedan Nokia lanserade Mikromikko på 80-talet och nu har det blivit dags att ta reda på hur väl världens största mobiltillverkare lyckats.

Ett mästerligt bygge

Booklet 3G är ett mästerverk i konstruktion. Formatet är väldigt kompakt och den är med sina två centimeter i tjocklek den minsta netbooken vi har testat. Chassit har skurits ut ur ett enda stycke aluminium och som många av företagets mobiler är kassaskåpskänslan total. Designen som är snygg och modern påminner mycket om en Macbook Pro, där den största skillnaden är locket som kommer i tre lika snygga färger: vitt, svart och isblått.

Mobilitet i fokus 
Nokia lever upp till sitt motto ”Connecting People”: trådlöst nätverk, turbo-3g och inbyggd bluetooth ger dig alla möjligheter att vara uppkopplad var och när som helst. Batteriet har en extrem kapacitet och klarar en hel arbetsdag utan problem. Och så har vi det kompakta formatet som tillsammans med vikten på 1,25 kilo gör att det är en laptop som är lätt att ta med överallt.

Kostar som två netbooks …
Än så länge går det faktiskt nästan att motivera att Booklet 3G kostar som två nya, bra netbooks.

Skärmen imponerar med högre upplösning än vad som är normalt för tiotumsdatorer. Istället för de begränsande 1024 x 600 bildpunkterna, bjuder Booklet 3G på hd-upplösning i 1280 x 720. Ljusstyrkan är mycket bättre än genomsnittet, medan betraktningsvinklarna kunde ha varit bättre.

Annons

Tangentbordet håller hög kvalitet, tyvärr är tangenterna i minsta laget och det blir krävande att skriva längre texter även för en med normalstora händer. Musplattan är tillräckligt stor och skön att använda, och knapparna är lika lättåtkomliga som exakta.

… med prestanda som en halv
Det finns så mycket bra med Booklet 3G att jag blir lite ledsen och besviken på Nokia som med sitt val av hårdvara lemlästat vad som kunde ha blivit en utmärkt netbook. För nu är Booklet 3G bara en irriterande och långsam dator. Och det beror på att Nokia valt en föråldrad uppsättning kretsar och toppat det hela med en gammal processor som i samband med det krävande Windows 7 Starter säckar ihop totalt.

Visst kan du arbeta i ett Office-program och även kosta på dig att tabba mellan det och webbläsaren – men det är också allt du kan göra utan att datorn kroknar. När en flashanimation får processorn att gå på knäna är prestandan under all kritik.

Ett blondinskämt
Nokia Booklet 3G är absolut den mest välbyggda netbook vi någonsin testat. Men vad som kunde ha blivit världens bästa netbook blev istället bara en av världens snyggaste. Varför Nokia struntat i att utrusta den med bättre hårdvara är obegripligt. Om Nokia utrustar sin kommande modell med bättre prestanda får Asus och kompani se upp.

Specifikationer
 • Processor Intel Atom Z530, 1,6 GHz
 • Arbetsminne 1 GB DDR2
 • Hårddisk 120 GB
 • Skärm 10,1”, 1280 x 720 px,
 • WiFi/GPS 802.11b/g/n, Inbyggd GPS och A-GPS
 • Anslutningar 3 usb, HDMI, 3,5 mm, DC-in, SD-kortläsare , SIM-/USIM-uttag
 • Operativsystem Windows 7
 • Mått 264 x 185 x 19,9 mm
 • Vikt 1,25 kg
Köp på
Bästa pris Pricerunner.se

Läcker men dum i huvudet

Efter nästan 25 år väljer Nokia att återvända till pc-världen. Mycket har hänt sedan Nokia lanserade Mikromikko på 80-talet och nu har det blivit dags att ta reda på hur väl världens största mobiltillverkare lyckats.


3
Vi diggar
 • Snyggast
 • lyxigast
 • kassaskåpskänsla
 • formatet
 • skärmen
Vi dissar
 • hopplöst långsam
Visa kommentarer / Kommentera nu
Läcker men dum i huvudet - Nokia Booklet 3G
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17