Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Konvertera till Android

Att lämna Iphone har aldrig varit lättare

Det har gått mer än två år sedan vi publicerade en guide på hur man gör övergången från Iphone till Android. En anledning var att en del Iphone-användare önskade en större skärm, men med nyligen lanserade Iphone 6 och Iphone 6 Plus är det inte längre ett problem. Vad som alltjämt är ett problem för en del är Iphones slutna operativsystem.

Visserligen blir IOS och Android mer lika varandra för varje ny version, men Android är fortfarande ett mer flexibelt och öppet operativsystem som erbjuder fler och större valmöjligheter.

Välkommen till Android!

Innan vi börjar
Gå igenom den initiala installationen av din nya Androidmobil. Vi gör den här guiden med den splitternya värstingtelefonen Huawei Mate 7. De flesta populära Androidmobiler ber dig att logga in med ditt Google-konto under installationen. Google-kontot ger dig tillgång till Google Play för att hämta appar, och dessutom ger det stöd för molnsynkronisering av dina kontakter, kalender, filer och e-post (om du har Gmail kopplat till ditt Google-konto).

Den enkla vägen
Många av de stora mobiltillverkarna har egna Androidappar för att göra övergången enklare för dig, till exempel Sonys Xperia Transfer Mobile, Samsung Smart Switch Mobile och Motorola Migrate. Några av apparna kan logga in på ditt Icloud-konto och synkronisera din personliga data till din Androidmobil. Väldigt smidigt, men tyvärr fungerar de endast med respektive tillverkares mobiler.

Annons

Den manuella och lite svårare vägen
Kontakter
Överföringen av dina kontakter från Iphone till Android är vanligtvis en enkel historia. Den kanske enklaste varianten är att installera My Contacts Backup på din Iphone och skapa en backupfil (Vcard/VCF) som du mailar till din e-postadress. Öppna sedan den bifogade filen på din Androidmobil, och alla dina kontakter importeras till din mobil och Google-konto.

SMS

Att föra över alla dina sms från Iphone till Android är lite svårare. Särskilt eftersom vi vill undvika alla (oseriösa) appar som vill att vi ska ladda upp våra meddelanden till deras servrar. Nej, istället väljer vi att gå en något hårdare väg.

isms2droid“Appen iSMS2droid använder vi för att konvertera Iphonens sms-databas”

1. Använd Itunes för att skapa en backup av din Iphone.

2. Leta upp katalogen som innehåller din backup. Exakt var du hittar den beror på vilket operativsystem du använder.

– Windows 8/7/Vista: ”C:\Users\[USERNAME]\AppData\Roaming\Apple Computer\MobileSync\Backup\”
– Windows XP: ”C:\Documents and Settings\[USERNAME]\Application Data\Apple Computer\MobileSync\Backup\”
– Mac OS X: ”/Users/[USERNAME]/Library/Application Support/MobileSync/Backup/”

3. Öppna den senaste skapade underkatalogen från Backup-katalogen.

4. Leta upp filen ”3d0d7e5fb2ce288813306e4d4636395e047a3d28” (ny Itunes-version) eller ”3d0d7e5fb2ce288813306e4d4636395e047a3d28.mddata” (äldre Itunes-version) och kopiera den till huvudkatalogen på din Androidmobil.

5. Installera iSMS2droid på din Androidmobil och konvertera filen, från föregående punkt, till xml-format.

6. Installera SMS Backup & Restore och kör “Restore”. Ange xml-filen som skapades i steg 5.

7. Klart!

sms_backup_n_restore”SMS Backup & Restore använder vi för att importera den konverterade databasen”

Kalender
Överföring av din Icloud-synkroniserade kalender till ditt Google-konto är relativt smärtfritt. Börja med att logga in på icloud.com med en dator. Klicka på kalendern. Till vänster kommer du att se dina kalendrar och till höger om respektive kalender finns en knapp för att dela kalendern. Klicka på knappen för att göra kalendern offentlig. Detta skapar en länk (url) som du ska kopiera och klistra in i webbläsarens adressfält, men innan du trycker på Enter, ändra från webcal:// till http:// i början av länken. Tryck sedan på Enter och välj att spara filen (om du ens får frågan). Leta upp den nedladdade filen och se till att den får filändelsen .ics om den inte redan har det. Kopiera sedan ics-filen till din Androidmobil.

ical_import_export

Nu är det dags att installera iCal Import/Export CalDAV på din Androidmobil. Starta därefter appen och välj “Import”. Välj vilken kalender du vill jobba med – det vill säga din Google-kalender. I nästa steg väljer du filen som du kopierade till mobilen i det tidigare steget. Gå vidare till nästa steg och välj att påbörja importen. Sedan är det bara att vänta medan kalendern importeras. När allt är klart kan det vara läge att göra din icloud-kalender privat igen.

ical_import_export_2

“Kalenderimport med hjälp av appen iCal Import/Export CalDAV”

E-post
Om du använder Gmail så är du redan klar, eftersom Gmail oftast är förinstallerat i Android. I annat fall anger du inställningarna för din e-postleverantör så är du snart igång.

Exakt hur du går tillväga varierar en aning mellan de olika telefonmodellerna. Skulle du inte bli nöjd med den inbyggda e-post-klienten finns det alternativ i app-butiken Google Play som exempelvis den kompetenta K-9 Mail.

Filer och foton
Att kopiera dina filer till Android är oftast så enkelt som att koppla mobilen till datorn via usb och börja kopiera. För att förenkla filöverföringen ytterligare kan vi rekommendera molnlagringstjänsterna Google Drive och Dropbox. Med nämnda molntjänsters Iphone-appar kan du ladda upp alla dina foton med ett klick. Men se först till att du har ett säkert lösenord innan du börjar lagra känsliga bilder i molnet.

dropbox“Automatisk backup av dina foton till molntjänsten Dropbox”

Appar
Många av dina favoritappar finns förmodligen i en Android-version redan, så en bra start är att gå på jakt efter dem i Google Play. Tyvärr måste du oftast betala för betal-apparna på nytt. Men det finns även otroligt många bra gratisappar i Androidvärlden.

Läs även:
Huawei Mate 7 – Fingerfärdig phablet

Visa kommentarer / Kommentera nu
Konvertera till Android - Att lämna Iphone har aldrig varit lättare Teknik, Guider
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17