Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
Allt om Android Tester * Nyheter * Guider * Tips Läs mer

Kom igång med musiken

6 program som hjälper dig på traven

Förr i tiden fick du gå och köpa en bok för dyra pengar, snylta på vänner eller gå en kurs för att lära dig spela ett nytt instrument. 2016 finns det hur många hjälpmedel som helst – och många av dem är alldeles gratis. Vi har listat 6 appar, program och tjänster som hjälper dig på traven.

Guitar Toolkit

Instrument: Gitarr
Syfte: Hjälper dig att stämma instrumentet och komma igång
Plattform: Ios
Pris: 30 kronor

pad-scales-landscape

Om du ska lära dig spela piano är det oftast bara att sätta igång, men om du ska spela gitarr eller något annat stränginstrument är det mer komplicerat. Då måste du nämligen stämma ditt instrument först. I musikaffären hittar du en hyfsad stämapparat för en hundralapp eller två men du kommer undan ännu billigare om du införskaffar en app istället. En annan fördel med appen är att du alltid har den med dig.

Till Android tycker vi att gratisappen Pitchlab är ett bra val och till Ios har du faktiskt en inbyggd stämapparat i Apples egna program Musikmemon. Men om du är villig att lägga några slantar kan du få mer än bara en stämapparat.

Vår favorit bland betalapparna heter Guitar Toolkit och är en fullfjädrad assistent i ditt gitarrspelande. Här hittar du skalor, en omfattande ackordförteckning och en avancerad metronom. Sånt man bara måste ha, helt enkelt.

Annons

Skaffa Guitar Toolkit här!

Piano Marvel

Instrument: Piano
Syfte: Lär dig att spela piano efter noter
Plattform: Windows och Mac
Pris: 15 dollar/månad

pianomarvel

Att lära sig att spela efter noter är klurigt oavsett vilket instrument du spelar – men om du spelar piano har du en klar fördel eftersom du kan ansluta ett midiklaviatur till din dator och få omedelbar återkoppling när du spelar fel.

På internet finns det gott om program och kurser för den som vill lära sig att spela piano. Bland annat Piano Marvel, som jag har testat under en månads tid. Att få tillgång till det webbaserade programmet kostar 15 dollar i månaden, men det finns också en gratisversion som låtar dig prova tjänsten i 30 dagar.

Piano Marvel är pedagogiskt upplagt med mängder av övningar under rubrikerna teknik och metod. Filmer och pdf-filer förklarar grunderna inför varje moment men fokus ligger på övningarna. Många av övningarna är baserade på riktiga låtar medan andra har ett mer spelliknande upplägg. Då gäller det istället att spela rätt not när den dyker upp på skärmen, träna gehör eller att öva på rytmer. Att man dessutom blir belönad med silver, guld och brons efter varje moment gör det beroendeframkallande och kul.

Så, hur långt kom jag på en månad? Efter att ha spelad en dryg halvtimme varje dag hann jag avverka en dryg tredjedel av övningarna, men då ska det sägas att jag avverkade de första väldigt snabbt och att jag nu sitter ganska länge med varje moment. Jag kan inte spela mer än enkla melodier och några ackord i dur och moll, men det känns inte helt orimligt att jag skulle bli en hyfsat pianist om… säg ett år.

Skaffa Piano Marvel här!

Rocksmith 2014

Instrument: Gitarr och bas
Syfte: Hjälper dig att spela kända rocklåtar
Plattform: Windows, Mac, Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360, Xbox One
Pris: Ca 600 kronor

rocksmith-2014

Midi-pianisten har alltså mängder av alternativ, men om du spelar gitarr eller bas är det lite klurigare. Om spelifiering är din grej finns det förmodligen inget bättre alternativ än Rocksmith 2014. Rocksmith beskrivs bäst som ett Guitar Hero med riktig gitarr – och det fungerar faktiskt riktigt bra.

En kul bonus är att du kan använda den medföljande usb-instrumentkabel även utanför spelet. Till exempel för att spela in musik på datorn.

Läs recensionen här!

Capo

Instrument: Valfritt
Syfte: Hjälper dig att ta ut låtar
Plattform: Mac
Pris: 319 kronor

Capo

När du har börjat bemästra ditt instrument kommer du förr eller senare att vilja spela dina favoritlåtar. Men allt finns inte på internet och att hitta rätt noter kan vara svårt innan man är van.

Capo är ett program som säger sig kunna omvandla dina mp3-filer till ackord och noter genom att analysera ljudvågorna. Det fungerar kanske inte riktigt så bra som man skulle kunna önska, men det ger åtminstone en fingervisning om vilka toner och ackord som förekommer i musiken.

Hur mycket hjälp du får beror till viss del på vad det är för musik. Programmet är nämligen bättre på att åskådliggöra enkla, isolerade melodier än komplexa ljudväggar och snabba riff.

Ett bra komplement om du gärna plockar ut låtarna själv, men vill ha lite hjälp på traven.

Skaffa Capo här!

Guitar Pro 6

Instrument: Gitarr och bas
Syfte: Lär dig att spela kända låtar
Plattform: Ios, Android, Kindle, Windows, Mac, Linux
Pris: Ca 550-700 kr

Guitar-Pro-6

Att lära sig spela efter noter är svårt och tar lång tid. Om man vill lära sig spela som sina hjältar här och nu kan tabultatur vara ett bättre alternativ eftersom musiken åskådliggörs i form av siffror och strängar istället för noter. Guitar Pro 6 är ett oerhört omfattande program som täcker precis allting som har med tabulatur att göra. Du kan öva till låtarna, sakta ner dem, öva på utvalda passager, välja stämmor, transponera, göra din egen tabulatur och mycket mer.

Om du inte vill betala för att få tillgång till hela biblioteket kan du köpa låtarna styckvis.

Skaffa Guitar Pro 6 här!

Youtube

Instrument: Valfritt
Syfte: Reder ut alla frågetecken
Pris: Gratis

youtube

Avancerade datorprogram i all ära. Förr eller senare kommer du oundvikligen att söka dig till Youtube. Om du just har plockat upp ditt instrument lär du bli överväldigad av alla proffstyckare som tycker att just deras sätt är det rätta, och att avgöra vilka filmer som passar din kunskapsnivå är inte helt lätt. Men för fördjupning är det en ovärderlig källa till kunskap. Hur får man till den där trash metal-tonen? Hur hög ska pianostolen vara? Hur slappar man basen som Larry Graham? På Youtube hittar du svaren.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Kom igång med musiken - 6 program som hjälper dig på traven Teknik, Feature, Guider, Ljud & Bild
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17