Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Iphone SE och Ipad Pro 9,7

Apple lanserar nya produkter

Apple hade lanseringsparty i Kalifornien i tisdags. Man släppte ingen ny smartklocka som vissa tippat. Däremot kom en ny, liten Iphone SE och en krympt Ipad Pro 9,7.

Iphone SE

Den klart största nyheten var den nya, mindre och lite billigare Iphonen, Iphone SE.

Iphone SE är en 4-tumsmobil med exakt samma kostym som den äldre Iphone 5s, men med prestanda som Iphone 6s. På så sätt blir den lite av Apples svar på Sonys Xperia Z5 Compact; det vill säga en lika kraftfull, men betydligt smidigare, mobil.

Kameran är en 12-megapixlare som verkar vara väldigt lik den i Iphone 6s, med 4k-video, ”true tone”-blixt för jämnt blixtljus, med mera godis. Det sitter ett kraftfullt chip i mobilen och displayen har fått riktigt hög ljusstyrka. Upplösningen är dock samma, relativt låga, 640 x 1136 pixlar.

Iphone SE får också stöd för Apple-tekniker som fingeravtrycks-inloggning och betalsystemet Apple Pay, som ännu inte introducerats i Sverige.

Annons

Priset blir 400 dollar i USA, sannolikt mellan 4000 och 5000 kronor i Sverige, för versionen med 16 gigabyte lagring. Att Apple förresten fortfarande har 16 gigabyte i instegsmodellen (och ingen plats för minneskort) är snålt. Säljstart blir 24 mars men Sverige får vänta till början av april.

iPhoneSE-4ColorLineUp

Läs även
Test: Iphone 6s
Test: Ipad Pro 12,9″
Test: Apple Watch

Ipad Pro 9,7

Det mesta under Apples evenemang handlade om krympning. Även Ipad Pro visades upp i en mindre 9,7-tumsmodell. Det gör den lika stor som vanliga Ipad Air 2. Givetvis blir det intressant att se om de två modellerna får samexistera eller om Pro ”äter upp” vanliga Ipad.

Ipad Pro i 9,7-tumsversion är i mångt och mycket samma platta som den stora Pro:n. Upplösningen på 2048 x 1536 pixlar är inte lika hög, men på grund av den mindre skärmen är skärpan densamma.

Kameran ser betydligt bättre ut än tidigare, för den som nu fotar med plattan. Ipad Pro 9,7 får 12 respektive 5 megapixlars kameror och de flesta funktionerna från Iphone 6s, däribland 4k-video och supermjuk slow motion. Skärmen får samma färgomfång som den dyraste fristående Mac-skärmen, för att bättre passa film- och fotoproffs.

Precis som sitt större syskon får Ipad Pro 9,7 tum också skärmpenna och ett rudimentärt tangentbord, så att den kan användas som en laptop.

iPadPro10-Lineup

Ios 9.3

Parallellt med de nya mobilerna och plattorna lanseras också operativsystemet Ios i version 9.3, en av de mest intressanta, inkrementella uppdateringarna på ett bra tag. Ios 9.3 inkluderar bland annat funktionen ”night shift” som filtrerar bort blått ljus ur skärmen på kvällstid. Blått ljus sägs göra kroppen mer vaken och att sänka det ska alltså ge sängsurfare bättre sömn.

Ios 9.3 får också fingeravtrycks-lås för appen Anteckningar, vilket är bra för den som sparar information som portkod, pinkoder och annat som en textanteckning. Tidigare har informationen varit tillgänglig för vem som helst som använder mobilen.

Läs även
Test: Iphone 6s
Test: Ipad Pro 12,9″
Test: Apple Watch

Dagens bästa priser på Pricerunner
  • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner
Visa kommentarer / Kommentera nu
Iphone SE och Ipad Pro 9,7 - Apple lanserar nya produkter Teknik, Dator, Mobilt, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17