Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Test Ipad Pro 2016

Vansinnigt bra – men vem ska använda den?

”Årets julklapp 2010” har visserligen blivit en oväntad småbarnsfavorit, men att få folk att köpa nytt är tydligen svårt. Med sin jättestora surfplatta Ipad Pro lägger Apple allt krut på den köpstarka målgruppen ”folk som jobbar”.

En surfplatta för proffs alltså? Hur ser en sådan ut? Enligt folket på Apple ska den vara mycket större, mycket kraftfullare och säljas tillsammans med dyra tillbehör. Ipad Pro börjar på 9000 kronor och det är såklart ganska mycket (om man inte jämför med Apples egna telefoner, som kostar nästan lika mycket).

Jämför pris på Ipad Pro här.

Vad får du för pengarna då? Vad sägs om en monstruös skärm på 12,9 tum? Vid det här laget har vi lärt oss att älska Apples retina-skärmar och Ipad Pro gör oss inte besvikna. Fingeravtrycksläsaren är såklart ombord, men märkligt nog har man har inte implementerat den tryckkänslighet som introducerades med Iphone 6S. På plattans sidor sitter fyra högtalare som spelar både högt och bra. Tillsammans med den härliga bilden är det svårt att föreställa sig en bättre platta för att avnjuta filmer och tv-serier.

iPadPro_Lifestyle-Gaming

Det är storleken som räknas

Den inbyggda kameran på 8 megapixlar är i vanlig ordning bra, men frågan är hur mycket man egentligen kommer att fota och filma med tanke på det otympliga formatet. För visst är Ipad Pro ganska otymplig. Den är väldigt tunn och fin, men med en vikt på 713 gram och storlek som en restaurangbricka är det ingenting du håller med en hand. Den stora skärmytan gör även att många spel blir svåra att spela eftersom händerna måste röra sig långa sträckor.

Annons

När det kommer till prestandan är Ipad Pro ett riktigt kraftpaket. Du kan utan besvär redigera filmer i 4k-upplösning, köra krävande program sida vid sida eller driva tunga program som Photoshop. Eftersom Ipad Pro är exakt lika stor som två Ipad Air känns det väldigt naturligt att dela upp skärmen och lägga två appar bredvid varandra.

iPadPro_Lifestyle-SplitScreen

Ersätter den datorn?

Det råder ingen tvekan om att Ipad Pro har kraft nog att ersätta en bärbar dator i det dagliga arbetet, men hur det fungerar i praktiken är en helt annan sak. I skrivande stund har Apples dockningsbara tangentbord inte lanserats i Sverige, så det kan jag inte uttala mig om. Vad jag däremot har testat är att arbeta med det virtuella tangentbordet och med Apples vanliga bluetooth-tangentbord.

När jag har använt Ipad Pro i mitt dagliga arbete som redaktör på Digital Life har det varit en helt okej upplevelse, men även om det går att ha två program öppna samtidigt är det inget snack om att arbetet hade gått smidigare på en Macbook. Eller på en Microsoft Surface för den delen. Eller på vilken dator eller surfplatta som helst med ett mer avancerat operativsystem som är utformat med arbete i åtanke.

Och då ska det sägas att jag mest sitter och skriver, kollar upp faktauppgifter, antecknar och skickar e-post. Om du dessutom behöver göra lite av varje när det kommer till bildredigering, webbpublicering och filhantering lär begränsningarna i Ios ge dig rejäl huvudvärk.

iPadPro_Pencil

Imponerande penna

Vad Steve Jobs tyckte om pekpennor vet vi (han gillade dem inte alls), men han hade å andra sidan inte provat pennan till Ipad Pro. Apple Pencil kostar 1095 kronor, men för någon som tycker om att rita, skriva, skissa och måla är det en bra investering. Faktum är att pennan kan vara den främsta anledningen till att köpa en Ipad Pro överhuvudtaget.

Tryckkänsligheten är fenomenal och den trubbiga spetsen ger bra friktion mot den blanka ytan. För grafiska formgivare och illustratörer är det ett bra komplement till den stationära datorn. Inte minst efter att ha laddat hem en app (vi har testat Astropad, men det finns säkert fler) som gör Ipaden till en ritplatta. Då är den plötsligt ett värdigt alternativ till den klassiska Cintiq-plattan från Wacom.

Jämför pris på Wacom Cintiq-modeller här.

Men hur bra pennan än är återkommer vi till samma fråga. Och även om Ipad Pro har potential att bli en självklar del i grafikerns arbetsflöde är svaret det samma. För någon datorersättare är det inte.

Att pennan laddas i plattans lightningkontakt är såklart smart, och vi gillar att det går att snabbladda den i 15 sekunder om det skulle behövas. Däremot undrar vi varför det inte finns någon naturlig plats att förvara pennan på när den inte används?

iPadPro_Pencil_Lifestyle

Behöver du en Apple Ipad Pro?

En fråga som alltid dyker upp i recensioner av surfplattor i 2016 är om just den här modellen har potential att ersätta en bärbar dator. Men när man kommer upp i den här storleken, det här priset och den här prestandan kan man lika gärna vända på frågan. Behöver du en galet högpresterande surfplatta med pekpenna och tangentbord eller kan en bärbar dator göra jobbet bättre?

Om du lockas av suffixet ”Pro” kommer du förmodligen att behöva en dator.

Läs även:

Test: Iphone 6S
Test: Apple Watch

Nyckelfakta
 • Processor: Apple A9X
 • Skärmstorlek: 12,9 tum
 • Upplösning: 2732 x 2048 pixlar
 • Ram: 4 GB
 • Lagringsminne: 32 GB/128 GB
 • Batterikapacitet: 10307 mAh
 • Batteritid: Upp till 10 timmar
 • Mått: 305,7 x 220,6 x 6,9 mm
 • Vikt: 713 g
Dagens bästa priser på Pricerunner
 • Inget för dig? Du hittar många fler produkter hos PriceRunner

Test Ipad Pro 2016

”Årets julklapp 2010” har visserligen blivit en oväntad småbarnsfavorit, men att få folk att köpa nytt är tydligen svårt. Med sin jättestora surfplatta Ipad Pro lägger Apple allt krut på den köpstarka målgruppen ”folk som jobbar”.


4
Vi diggar
 • Fantastisk skärm
 • Grym prestanda
 • Bra penna
 • Fantastisk kvalitetskänsla
Vi dissar
 • Ios är inte gjort för jobb
 • Dyra tillbehör
Visa kommentarer / Kommentera nu
Test Ipad Pro 2016 - Vansinnigt bra – men vem ska använda den?
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17