Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Apples superplatta i testlabbet

Ipad

Då var den äntligen släppt. I USA. Alla ni som är nyfikna på om ni kan slänga ut era trekilosklumpar till bärbara datorer och byta till en avancerad ”läsplatta”, när den nu kommer till Sverige, har kommit till rätt ställe.

Apples svar på netbooks

Femtio procent av den totala datorförsäljningen utgörs av netbooks. Mini-pc:s, som de kallas i Sverige, har funnits i ett par år och Apple vill inte längre stå utanför den lukrativa marknaden.

Ipaden är, precis som Steve Jobs sa, Internet direkt i handen. Oavsett om du ska läsa din mail, uppdatera din status på Facebook eller läsa en blogg kan du göra det på din Ipad. Du kan även använda din Ipad till att läsa e-böcker, dela bilder och se på film. Meningen enligt Jobs är att den ska fylla upp det påstådda tomrummet mellan netbooken och mobiltelefonen.

En behaglig upplevelse

Den viktigaste delen av Ipaden är självklart skärmen och jag måste börja med att berömma Apple för designen. Skärmen fungerar helt grymt inomhus och är en ren fröjd att använda. Tillsammans med resterande hårdvara blir hela användarupplevelsen väldigt behaglig. Det är aldrig några fördröjningar eller eftersläpningar och Ipaden känns snabbare än min Iphone 3GS (som jag för övrigt använder betydligt mindre sedan det nya tillskottet i familjen).

I solljus känns skärmen tyvärr mest som en väldigt dyr spegel. Jag ser både mig själv och mina fingeravtryck avspeglas alldeles för tydligt.

Annons

Vid din sida hela dagen

Det har ju hänt förr att vi blivit lovade långa batteritider. Läser man tio timmar tänker man oftast fem, vilket jag gjorde även denna gång. Man skulle lätt kunna tro att batteritiden skulle ta stryk av att maskinen är så kraftfull, men jag blev mycket positivt överraskad när jag märkte att den faktiskt håller sina utlovade tio timmar. Använder du den inte alltför hårt håller din Ipad lätt en hel dag. Det är även underbart att ha en produkt som går från standby till redo för användning på en sekund.

En sak i taget

Jag har kört multitasking på båda mina Iphones och jag har helt enkelt vant mig vid att kunna lyssna på Spotify samtidigt som jag kollar min mail eller surfar på nätet. Det går inte att göra på en Ipad än, vilket jag retar mig otroligt på. Gud vad segt det är att bara kunna göra en sak i taget! Jag sitter och räknar dagarna tills den efterlängtade 4.0-uppdateringen släpps, så att den här begränsningen tas bort.

Det fungerar väldigt bra att skriva på Ipaden. Det virtuella tangentbordet är som ett mellanting mellan netbook och Iphone i storlek och fungerar hyfsat att skriva längre texter på. Mycket bättre än Iphone, men något sämre än standardnetbooken sammanfattar funktionaliteten rätt bra.

Dyra appar

Något som känns onödigt negativt är att priserna på appar gått upp löjligt mycket. Vi är vana att lägga sju spänn för en app till Iphonen, så man drar sig ganska mycket för att betala 35 – 70 kronor för en till Ipaden. Jag ser ingenting som motiverar prisökningen. Det är inget som är mer revolutionerande med Ipad-apparna än med Iphone-apparna. Här borde Apple och utvecklarna definitivt tänka om.

Apple gör det igen!

På det stora hela är jag grymt nöjd med Ipaden. Användargränssnittet är likt det som finns i Iphone så ni som är vana vid det kommer att känna igen er. Ni andra kommer inte ha några problem heller för den delen, eftersom det är ett väldigt intuitivt gränssnitt.

Formatet är väldigt bra och precis lagom stort. Jag använder den mycket i soffan, i sängen och på resande fot. Det går snabbt att surfa och mailfunktionen är kanon. Men när jag ska skriva längre texter har jag svårt att hitta en optimal position. Att läsa dokument fungerar också väldigt bra och tillsammans med läs-appen GoodReader och ett Dropbox-konto kan du komma åt alla dina filer på ett smidigt sätt.

Att kolla på film går jättebra. Jag själv använder appen Air Video för att streama video från datorn och det fungerar kanon. Jag provade även att köpa den tecknade succéfilmen Up i amerikanska Itunes och det såg fantastiskt ut bildmässigt.

Det finns ingen Flash-spelare för Ipad, men jag har heller inte saknat någon. Alla sidor jag har varit inne på har klarat att visa video och de som fortfarande kör Flash, som SVT Play och TV4 Play, har appar som fungerar bra att använda. Men totalt sett så fyller många av de appar som jag tidigare använt för att ersätta hemsidor med ingen funktion längre.

Den som väntar på något gott

Är man en riktig nörd så har man säkert skaffat sig en importerad Ipad redan. Tillhör du den skaran känner du också till att den inte är anpassad för oss ännu; svenska tecken saknas och bristen på appar är två exempel. Allt det här kommer givetvis att vara löst när den släpps i sommar och då är det upp till dig att bestämma huruvida du vill spendera några extra slantar för att få den omtalade lyxprylen i din ägo eller inte. För mig blir valet enkelt – jag slår till så fort jag får tillfälle.

Är Ipad rätt för dig? Kolla här!

Topp 5 Apps

Air Video: Spelar upp dina filmer och serier direkt från datorn.

GoodReader: Kommer åt alla dina dokument på tex. Dropbox.

IM+: Gör det möjligt att chatta med MSN, Facebook, Skype eller Google talk.

IMdB: Ger dig information om de senaste filmerna.

Bloomberg: Håller dig uppdaterad om dina favoritaktier.

Specifikationer
 • Skärm 9,7", 1024 x 768 px
 • Processor 1 GHz Apple A4
 • Lagring 16 GB, 32 GB eller 64 GB flashenhet
 • Wifi Wi-Fi (802.11 a/b/g/n)
 • Bluetooth 2.1 + EDR-teknik
 • Batteritid Upp till 10 timmar
 • Mått 24,3 x 19 x 1,34 cm
 • Vikt Mått Vikt 0,68 kg Wifi-modell 0,73 kg 3g-modell

Apples superplatta i testlabbet

Då var den äntligen släppt. I USA. Alla ni som är nyfikna på om ni kan slänga ut era trekilosklumpar till bärbara datorer och byta till en avancerad ”läsplatta”, när den nu kommer till Sverige, har kommit till rätt ställe.


4
Vi diggar
 • Skärmen och prestandan

 • batteritiden
 • användarupplevelsen
Vi dissar
 • Skärmen i solljus
 • avsaknad av multitaskfunktion
 • de nya priserna i Appstore
Visa kommentarer / Kommentera nu
Apples superplatta i testlabbet - Ipad
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17