Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Håll koll på dina appar

Intervju: Huawei om mobilsäkerhet

Du glömmer väl inte att säkra mobilen? Digital Life har tagit ett snack med en säkerhetsexpert på Huawei. Han välkomnar det nya, säkrare Android – och brinner för att utbilda folk.

Mobiltelefoner är ganska säkra. Utmaningen ligger i att få användarna att utnyttja säkerheten. Det menar Kenneth Fredriksen, chief operating officer för Huawei i Centraleuropa och Norden.

– Vi har ganska goda regler för hur saker ska produceras. En smartphone ska till exempel göras enligt vissa industristandarder. Sedan lägger vi som tillverkare på en del funktioner, som fingeravtrycksläsare. Kruxet är att få användarna att förstå att de ska använda det, säger Fredriksen, vars företag släppt Huawei P8 och Mate S, två av 2015 års bättre Android-mobiler.

Kenneth Fredriksen, Huawei.
Kenneth Fredriksen, Huawei.

Läs även
Bäst i test: 9 Androidmobiler
Test: 6 smarta klockor

Tillgång till information är en av nyckelfaktorerna, menar Fredriksen. Där har nya Android 6 tagit ett stort kliv framåt:

Annons

– Vi måste lära brukarna att bli bättre på säkerhet. De måste förstå vad olika inställningar innebär. Framförallt att tillgången som man ger vissa appar, till vissa resurser i mobilen, påverkar säkerheten.

– Med Android 6 kan du styra vilken information apparna ska ha tillgång till. På Huawei har vi ju ett eget gränssnitt som heter Emui och i det har vi länge haft möjligheten att styra tillgång. Att det nu kommit för hela Android är jättebra, säger Fredriksen.

Senaste året har det släppts många mobiler med fingeravtrycksläsare, bland annat från er. Vilken betydelse har såna för säkerheten?

– Det är samma sak där. Fingeravtrycksläsare är bra eftersom de hindrar andra från att komma in i mobilen. Men man måste se till att använda dem också.

I Norden vill vi gärna tro att vi är bra på mobiler och teknik. Hur är vi på mobil säkerhet?

– Generellt är nordiska brukare tidigt ute med det senaste. Både vad det gäller 4g och appar. Det gör oss mer upplysta men också mer sårbara, eftersom vi kanske provar saker tidigt utan att förstå vad de innebär, säger Kenneth Fredriksen.

Tips: Så gör du din Androidmobil säker

1. Ställ in rättigheterna
I Android 6 kan du begränsa rättigheterna för enskilda appar att läsa och använda din personliga information. Utnyttja det och ställ ned rättigheterna rejält på alla appar som inte absolut behöver veta något om dig.

2. Använd den inbyggda säkerheten
Ställ in en pinkod eller ett grafiskt lösenord. Kryptera mobil och eventuellt sd-kort. Och ställ in spårning så att du från en dator kan se var din mobil befinner dig, och eventuellt radera den på distans, om den blir stulen.

3. Var försiktig med publika wifi
Gratis uppkopplingar på flygplatser, tågstationer och annat är osäkrare än den hemma. Gör inget livsviktigt på ett sådant nätverk, som dina bankärenden till exempel. Om det inte är absolut nödvändigt.

4. Spara inte alla dina lösenord
För-sparade lösenord gör det enkelt för en tjuv att komma åt allt möjligt bara han/hon kommer in i mobilen. Ta istället ”smällen” och skriv in lösenorden manuellt, varje gång.

5. Installera bara appar från Play store
Genom att ändra en inställning går det att installera även icke-godkända appar från andra webbplatser. Men gör inte det. Risken finns att de gör saker med din personliga information som du inte känner till.

Läs även
Bäst i test: 9 Androidmobiler
Test: 6 smarta klockor

Visa kommentarer / Kommentera nu
Håll koll på dina appar - Intervju: Huawei om mobilsäkerhet Teknik, Feature, Mobilt
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17