Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

IFA 2015

Digital Life rapporterar från prylmässan i Berlin

Asus Zenwatch 2

Prisvärd klocka

Asus håller till i en egen lokal, utanför själva IFA. Man har en del intressanta prylar utställda men märkligt nog är det många saker man inte kan avslöja priser på – eller ens berätta om de kommer till Sverige. Smartklockan Zenwatch 2 lär vi däremot få se.

Zenwatch 2 är uppföljaren (såklart) till Zenwatch, som var en av fjolårets snyggare klockor med Android Wear. Två versioner finns: en med 49 millimeters boett och en på 45 millimeter, med 1,6 respektive 1,45 tums amoled-skärmar.

Asus lovar att batteriet ska räcka i mer än två dagar vilket, om det stämmer, är helt okej för att vara en smartklocka. Som vanligt beror batteritiden på hur mycket du använder klockan. Laddningen sker med magnetisk kontakt och det ska bara ta en halvtimma att ladda klockan till 50 procent, säger Asus, utan att avslöja hur länge 100 procent tar.

Annons
zenwatch 2

Zenwatch 2 har samma lite rundade, fyrkantiga form som tidigare och släpps i färgerna silverblank, mörkgrå och guld, med en rad olika armband att välja bland. Båda storlekarna ska också passa med standard-armband från vilket märke som helst.

Zenwatch 2 ska släppas i utvalda länder i oktober och kommer att kosta mellan 1400 och 1600 kronor.


AKG N90Q

Guldlurar med guldljud

Redan ifjol pratade AKG om sina nya lyxhörlurar som man utvecklat i samarbete med musikproducenten Quincy Jones. Nu börjar en lansering närma sig och Digital Life fick provlyssna i Harmanmontern.

N90Q är heltäckande och extremt bekväma. Till skillnad från många andra hörlurar i referensklassen är de dessutom slutna och läcker inget ljud. Inbyggd sitter en avancerad digital signalprocessor, som optimerar ljudet på alla möjliga spännande sätt, bland annat genom att mäta storlek och form på dina öron.

AKG-N90Q

Det är förresten inte fråga om någon vidareutveckling av de tidigare Quincy-lurarna Q701, som vi gav höga betyg, utan en helt ny design. Trots den tydliga hifi-ambitionen går det också att anpassa återgivningen lite, antagligen för att blidka bas-knarkande electronica-fans.

Ljudet var under vår testlyssning imponernande. Och efter flera dagar av untz-untz-untz-musik var det också vädligt skönt att höra lite akustisk jazz.

Priset kommer att bli 15000 kronor och lurarna släpps i höst.


Acer Revo

Minidator som bygger på höjden

Acer demonstrerar ett roligt nytt datorkoncept på IFA. Revo bygger på små Mac Mini-liknande lådor som kan byggas ihop genom att bara ställas ovanpå varandra, utan behov av sladdar. Uppgradering blir lika enkel som att lägga böcker på hög.

Huvudenheten är en vanlig, enklare desktopdator. Därefter ska du kunna köpa till en extern lagringsenhet på 500 gigabyte, en högtalarenhet med hörlursförstärkare och en enhet med trådlös laddplatta och batteri. Möjligen släpps fler enheter senare.

Acer-Revo

Vi vet inte så mycket om prestandan, men tydligen ska systemet åtminstone klara av att spela upp 4k-material vilket lär göra det attraktivt för htpc-entusiaster. Priset för basenheten ska bli dryga 200 dollar.


Samsung UBD-K8500

Först med 4k-bluray

4k ger fantastisk bildkvalitet men än är det ont om material att titta på. Nu börjar de första 4k bluray-spelarna annonseras och lagom till årsskiftet kan det gå att köpa en.

Samsung blev först av de stora tillverkarna att presentera sin (ännu inte färdiga) 4k bluray, UBD-K5800. Spelaren stödjer 4k-upplöst material såväl som nya tekniker för större färgomfång. Den klarar också av dubbla bildhastigheten, 60p.

Självklart är spelaren bakåtkompatibel med vanliga bluray- och dvd-skivor, men vill du ha äkta 4k-bild är det bara att hala fram pluskan och köpa om filmerna igen, precis som när dvd slog ut vhs, och bluray dvd.

UBD-K8500 ska lanseras strax efter nyår men något pris fick inte. Det lär dock vara mer än nuvarande, lyxigare bluray-spelare. Under hösten lär vi också få se minst en tillverkare till komma ut med en 4k-spelare.


ZTE Blade V6

Mellanklassare i metall

ZTE fortsätter att satsa hårt på mellanklassmobiler. Kommande Blade V6 har samma Iphone-liknande design som tidigare modeller men för att höja kvalitetsintrycket har den fått ett bakstycke i metall.

Missförstå oss rätt, det är inte fråga om någon ny HTC One eller Huawei P8. Trots metallskal har V6 en ganska ihålig känsla. Formgivningen är det dock inget fel på: mobilen är både tunn (7 millimeter) och har rundade kanter, precis som den Apple-mobil den ”inspirerats” av.

V6-front

Skärmen är på 5 tum med 720 x 1280 pixlars upplösning, med 13 respektive 5 megapixels kameror. ZTE har länge haft ganska hyggliga kameror i sina mobiler och V6 verkar inte vara något undantag såvitt vi kunde se vid mässmontern. HDR-läget gav dock ett väldigt artificiellt resultat.

Blade V6 kommer i oktober och priset landar på cirka 2500 kronor.


Polaroid Snap

Snygg snabbkamera

Tjänster som Instagram har ökat suget efter gammaldags snabbkameror. Polaroid tar chansen till en comeback med sin kommande modell Snap.

Till skillnad från den gamla skolans modeller är Snap egentligen en digital kamera. Den har 10 megapixels sensor och minneskortplats för upp till 32 gigabytes kort, i ett litet och smidigt format.

Snap-Red-pic_

Inbyggd finns också en färgskrivare, som skickar ut 7,6 x 5,1 centimeter stora foton, antingen med den karaktäristiska vita kanten eller utan. Polaroidbilderna från 60-70-80-talet var förresten cirka 8 x 8 centimeter.

Snap släpps i november och kommer att kosta 1500 kronor. Vi tippar den som en storsäljare framåt jul.


LG Soundpop 360

Termos med inbyggt ljud

Nej, det går inte att servera kaffe ur LG:s bluetooth-högtalare Soundpop 360. Men den ser verkligen ut som en liten termos. Design är ytterst personligt, men vi gillar verkligen vad LG hittat på. Med nedtonade pastellfärger lär Soundpop 360 om inte annat smälta bra in i mer designorienterade kök.

lgsoundpop360

Ett tryck upptill fäller upp kontrollpanelen och slår igång högtalaren. Ljudet sprids i 360 grader så att alla runt bordet hör lika bra – en lösning även Samsung satsar hårt på, i lite dyrare modeller.

Ljudet är som vanligt svårt att bedöma på ett bullrigt mässgolv. LG avslöjar än så länge inget om pris eller lanseringsdatum.


AKG N60 NC

Portabla lurar utan buller

Med en snitsigt designad test-zon, utformad som ett flygplan och med riktiga flygstolar, erbjuds IFA-besökare testa AKG:s nya resehörlurar med inbyggd bullerreducering.

Med effekten påslagen märks en tydlig skillnad på bakgrundsljudet, särskilt det lite mer högfrekventa. Eftersom det är utanpåliggande lurar blir det däremot inte lika bra som heltäckande dito kan åstadkomma.

N60NC_Shadow_002

N60 NC är gjorda i gedigna material och känns hyggligt välbyggda. Kåporna kan svängas 45 grader för att ligga platt mot bröstet. Om du är sugen på ett Bose-alternativ, finns de ute redan nu, för 2500 kronor.


Samsung Tab S2

Äntligen i Ipad-format

HTC:s Nexus 9 var först. Nu börjar det äntligen komma fler Android-plattor med det mindre avlånga skärmformatet 4:3.

4:3, samma bildformat som Ipad, är bekvämare för surfning, läsning med mera varför många efterfrågat liknande skärmar på Android-sidan. Länge fanns det dock bara avlånga widescreen-modeller.

Samsung-Tab-S2_

Samsung Tab S2 blir en av företagets första med 4:3 istället för widescreen (16:9). Förutom det lite ovanliga skärmformatet har den högupplöst skärm på 2048 x 1536 pixlar, 3 gigabyte minne, fingeravtrycksläsare i hemknappen och en snabb åttakärnig processor.

Det finns en 9,7-tumsversion och en på 8. 9,7-tummaren utan simkort kostar saftiga 5400 kronor.


Philips Ambilux 8900

Tv:n projicerar på väggen

Philips gör sitt bästa för att locka tv-finsmakarna. Deras senaste prestanda-tv heter Ambilux 8900 och här är det inte själva skärmen som är i fokus; det är bakgrundsbelysningen.

Philips har länge jobbat med Ambilight-tekniken, som ger ett diffust sken på väggen bakom din tv. Det ska ge en fördjupad filmupplevelse, menar Philips, och göra ögonen lite mindre trötta.

Philips-Ambilux-8900_

Ambilux har en vidareutvecklingen av Ambilight, som innebär att den istället för dioder har riktigt projektorer på baksidan. Dessa ger en diffus kopia av det som visas på skärmen, projicerad en bra bit ut på sidorna om tv:n. Effekten är häftig, men kräver en relativt ren och tavelfri bakvägg för att komma till sin rätt.

Ambilux har ingen spikad säljstart men kommer att kosta minst ett par månadslöner.


Philips Izzylink

Multirum till budgetpris

Alla ljudtillverkare med någon som helst självrespekt ska ha ett multirum-system. Så även Philips, som kallar sin nya lösning för Izzylink.

Izzylink består än så länge av två aktiva högtalare: BM5 och BM50. Högtalarna använder wifi direct för att skicka ljudet mellan sig när du går från ett rum till ett annat. Det som gör Izzylink unikt, däremot, är att överföringen från mobilen sker via bluetooth.

Philips_izzy_wireless_multiroom_music_system_BM50_image1_

Bluetooth har nackdelar när det gäller ljudkvaliteten men en fördel är att du kan spela upp precis vilket ljud som helst, inte bara från utvalda musikappar. BM50 har dessutom något så otidsenligt som en inbyggd cd-spelare.

Digital Life provlyssnade båda modellerna men på ett bullrigt mässgolv, och med bara elektronisk dansmusik att välja bland, går det inte att dra några slutsatser.

BM5 släpps i september och kommer att kosta 1300 kronor. Den större BM50 kommer i november och blir såklart dyrare – 2800 kronor.


Samsung Gear S2

Inte bara för Samsung-mobilar

För två år sedan lanserade Samsung sin första smartklocka. Den var kantig, stor och blaffig. Gear S2, som visas upp på IFA, är något helt annat.

S2 är en rund pjäs med, för att vara en smartklocka, ganska slimmat yttre. Mjukvaran är Samsungs eget operativsystem Tizen, inte Android Wear. Till skillnad från tidigare modeller ska dock S2 fungera med andra Androidmobiler än Samsungs, så länge de har en hyfsat ny version av Android.

Samsung-Gear-S2_

Det mest intressanta med S2 är att den har en snurrbar krona, som gör navigeringen betydligt mer intuitiv än på klockor med enbart pekskärm. Vi snurrar oss genom appar och inställlningar och bekräftar med ett skärmtryck – det känns riktigt bra.

S2 släpps i två versioner, en lite sportigare med gummiliknande yttre, och en mer uppklädd version kallad Classic. Priserna landar på 3500 och 4000 kronor.


Asus Zenfone 2 Deluxe

Gott om plats

Deras ultrabooks och surfplattor har många fans. Men i mobilvärlden har Asus aldrig lyckats bli en stor spelare. Nu är en ny prestandamobil, Zenfone 2 Deluxe, här.

Zenfone 2 Deluxe är en 5,5-tummare med ett säreget bakstycke med ett knaggligt mönster som påminner om huggen sten. Visningsexemplaren är fastlåsta men en slits i sidan skvallrar om att bakstycket också går att ta av. Särskilt ”deluxe” känns det däremot inte.

Asus-Zenfone-2-Deluxe_

Hårdvaran är i stort densamma som i vanliga Zenfone 2: full hd-skärm, Atom-processor, 5 respektive 13 megapixels kameror. Men Deluxe särskiljer sig genom att erbjuda lagringsutrymme på hela 64 gigabyte, upp till maximala 256. Extremt mycket och inget som många användare behöver. Men är du typen som lagrar enorma spellistor offline, i högsta kvalitet, kanske det kan vara något som lockar.

Lanseringsdatum och pris är ännu inte känt.


Asus Vivo Stick

Windows 10 i en tändare

Intels Compute Stick var först och nu är Asus Vivo Stick här.

Vivo Stick är en datorsticka, en kategori prylar vi lär se mer av framöver. Trots att den är kompakt som en braständare är den en komplett Windows-dator, med hdmi-kontakt i ena änden. Sätt ”sticken” i din tv och du har en htpc som kan spela film, streama tv och så vidare.

Asus-Vivo-Stick_

Vivo Stick bygger på senaste versionen av Intels Atom-processor och har självklart begränsad prestanda, men det räcker för htpc-bruk och det är trots allt det den är byggd som. Lagringen är på blygsamma 32 gigabyte, men två usb-kontakter (varav en 3.0) låter dig ansluta externa diskar. Bluetooth finns också, för anslutning av tangentbord och mus.

Vivo Stick släpps i höst och kommer att kosta runt 1500 kronor.


Huawei G8

Solid lillebror

Huawei höll en extremt lång presskonferens för sina nya mobiler i onsdags. Det mesta av tiden ägnades åt nya flaggskeppet Mate S. Lite i bakvattnet visade man också upp den lite mer budgetvänliga G8.

G8 har ett chassi helt i metall. Formen är lite mer rundad och finishen inte riktigt lika hög som i Mate S, men å andra sidan kostar G8:n femtio procent mindre. På grund av metallchassit och den stora 5,5-tumsskärmen, är mobilen ganska tung i handen.

Kamerorna är på 5 respektive 13 megapixel. Under kameralinsen sitter en fingeravtrycksläsare med vilken du kan låsa upp mobilen. Precis som i nya Mate S kan läsaren också fungera som en liten musplatta, för att ta bilder, bläddra i galleriet, dra ned notifierings-gardinen med mera.

Huawei-G8

Nyckelfakta:
Skärm: 5,5”, 1920 x 1080 px
Processor: Qualcomm Snapdragon 615
Kamera: 13 Megapixel
OS: Android 5
Lagring: 16/32 GB
Mått: 152 x 77 x 8 mm
Vikt: 167 g
Pris: 400 euro


Onkyo W800BT

Sladdhatarens drömlurar

Onkyo har gott rykte i hifibranschen. Nu har de utvecklat en nyskapande in ear-hörlur som är den första helt utan sladdar.

W800BT (som släpps i december) har ett huvudsakligt försäljningsargument: de har inga sladdar alls, inte ens en från den ena luren till den andra. Upplagt för att tappa bort dem, med andra ord. Därför skickar Onkyo med en särskild förvaringsbox, som även kan ladda lurarna. Digital Life fick däremot inga klara uppgifter om batteritiden.

Onkyo-W800BT

Onkyo kallar tekniken med helt trådlösa in ear för ”true wireless” och i vinter kan du köpa ett par för cirka 3000 kronor.


Seek Thermal

Se när det börjar brännas

Kaliforniska Seek Thermal har utvecklat en värmesensor för mobilen. Den lilla dongeln pluggas in i lightning- eller micro usb-kontakten på mobilen (ej Windows Phone) och i appen kan du sedan se vilka saker i din närhet som är varma – och hur varma de är. Det går både att filma och ta skärmdumpar, för att dela med vänner.

Digital Life testade den bland annat genom att hålla handen mot en vägg i ett par sekunder, vilket gav ett värmeavtryck som långsamt bleknade från gult till rött till blått… innan det till slut försvann.

Seek-Thermal

Seek Thermals värmesensor ska fungera på upp till 600 meters avstånd, vilket borde göra den intressant för jägare, paintball-entusiaster och många andra. Säljstarten är inte spikad för Sverige, men priset kommer att bli cirka 300 euro.


TX-65CZ950

Oled-tv med 4k från Panasonic

Den som vill ha det allra senaste har länge behövt göra det svåra valet mellan oled och 4k. Nu har både Panasonic och LG släppt tv-apparater som kombinerar den höga 4k-upplösningen med oled-teknikens oöverträffade svärta. Panasonic, som har tagit hjälp av en av Hollywoods ledande färgdesigners, menar att de med 65-tummaren TX-65CZ950 lyckats få till en djupare svärta än någonsin tidigare.

TX-65CZ950_

I skrivande stund har vi varken pris eller lanseringsdatum.


LG EG960V

LG satsar på oled och 4k

2013 var LG först med att använda oled-tekniken och nu tar de nästa steg. Oled-tekniken ger oöverträffad svärta och 4k-upplösning ger fantastisk skärpa – och kombinationen lär inte göra någon besviken. LG EG960V är den kurvade varianten som kommer i 55 eller 65 tum. Om du föredrar platta tv-apparater förväntas LG EF950V lanseras i oktober till samma priser som sitt kurvade syskon. 65-tummaren går lös på 74 999 kronor medan den mer överkomliga 55-tummaren kostar 49 999 kronor.

LG-EG960V

Philips SHB9850NC

Eliminerar det störande bakgrundsljudet

Buller, brus och annat ljud kan lätt störa när man lutar sig tillbaka för att njuta av lite musik. Under de senaste åren har det dykt upp allt fler hörlurar med aktiv brusreducering och nu säger sig Philips ta tekniken till nästa nivå. Genom att använda två interna och två externa mikrofoner ska tekniken – som Philips kallar Activeshield Pro – eliminera så mycket som 99 procent av det störande ljudet.

Philips-SHB9850NC

En av hörlurarna som använder den nya tekniken är trådlösa Philips SHB9850NC. Hörlurarna är utrustande med 40-millimeterselement och upp till 16 timmars batteritid.

Hörlurarna kommer att börja säljas i oktober. SHB9850NC kommer att kosta 1699 medan småsyskonen SHB8850NC och SHL3850NC kommer att säljas för 1299 respektive 599 kronor.


Philips Fidelio E6

Surroundljud när du behöver det

För den som inte vill dra sladdar genom hela rummet finns det flera alternativ att tillgå. Philips har tidigare gett oss en ljudlimpa med avtagbara ändar, och nu kompletterar de sitt utbud med ännu en nyskapande produkt. Den här gången består systemet av två högtalare och en subwoofer. Det fina är att det går att ta av toppen på högtalarna för att ställa ut dem i rummet, och att fronterna har vinklade element som tillsammans tar hand om centerkanalen. De bakre högtalarna är batteridrivna, men poängen är att du bara ska ställa ut dem när du verkligen vill ha riktigt surroundljud.

Philips_Fidelio

Philips Fidelio E6 ska släppas senare i år och kommer att säljas för 8999 kronor.


Lenovo Vibe S1

Mobil för själv-älskare

Hur bra är dina ”selfies”? Inte tillräckligt bra menar Lenovo, som släpper en ny mobil med dubbla frontkameror.

På en månad tar många fler foton än man på 60-talet gjorde på en hel livstid. Och inget fotoobjekt är mer populärt än den egna nunan. Länge var frontkamerorna i mobiler tråkiga historier med gryniga 2-megapixelbilder, men de senaste åren har de flesta tillverkare börjat stoppa in riktigt bra kameror både bak och fram.

Lenovo tar steget längre med nya Vibe S1. Den har nämligen två 8 megapixels-kameror på fronten. Poängen med det är att mobilen kan samla in mer information om motivet. Den kan sedan användas för att manipulera på olika sätt, till exempel göra bakgrunden extra oskarp – du vill ju inte att någon annan än du ska vara skarp.

S1 har en del roliga, men gimmickbetonade funktioner där du bland annat kan klippa ut ansiktet och klistra in det över någon av de förinstallerade bakgrunderna på vackra eller historiska platser. En selfie i badrummet blir på 10 sekunder en selfie vid Parthenon. Och så vidare.

Lenovo-Vibe-S1_

I övrigt är S1 en relativt anonym mobil, med 5 tums full hd-skärm och ett blankt glaschassi som påminner om Samsung S6. Huruvida någon prioriterar selfies så mycket att de vill köpa en S1 är osäkert – fördomarna säger att modeintresserade Instagrammare bara kör Iphone. Lansering sker hursomhelst i november och priset blir cirka 3000 kronor.


Motorola Moto 360

Nya klockan i tre versioner

Moto 360 ser ut att bli en riktigt vass smartklocka. Med två storlekar och en särskild sportmodell ska den locka i stort sett alla.

Motorola har bra koll på design. Den nya versionen av smartklockan Moto 360 ser ut att bli en av de snyggare på marknaden. Klockan är rund, precis som tidigare, och kommer i två storlekar, där den mindre är tänkt att tilltala kvinnor alternativt män med lite smalare handleder.

Klockan finns i flera olika metallfärger och kan kombineras med ett stort antal armband i läder, stålllänk med mera. I USA finns dessutom tjänsten Moto Maker, med vilken du själv kan kombinera ihop din klocka. Den tjänsten kommer dock inte till Sverige.

Motorola-Moto-360

Moto 360 släpps också i en särskilt sportversion, med ytterskal och armband i silikon. I Sportmodellen finns också inbyggd gps och pulsmätare, vilket gör att du inte behöver ha med dig mobilen när du är ute och tränar.

Moto 360 släpps i oktober och kostar 3500 kronor för den stora modellen. Den mindre modellen samt Sport har ännu inte något svenskt lanseringsdatum eller pris.


Lenovo Miix 700

Spännande Surface-kopia

Lenovo har blivit kända för sina böjbara Yoga-hybrider. Nu kommer en helt ny modell, som är väldigt lik en viss Microsoft-dator.

På onsdagkvällen höll Lenovo ett pressevenemang där massor av nya datorer och plattor visades upp. Av någon anledning nämnde man aldrig nya Miix 700; den fick vi istället leta upp själva, i Lenovos bås.

lenovo_MIIX_700

Det är lätt att förväxla Miix 700 med Surface Pro. Den har samma form, ett liknande avtagbart tangentbords-fodral och ett utfällbart ryggstöd. Gångjärnen i ryggstödet är samma klockarmbands-liknande som i Yoga Pro-datorn, som kom ifjol, och färgerna är antingen silver guld.

Miix 700 ger ett solitt intryck, med chassi i metall och ett styvt tangentbord som är skönt att skriva på. Skärmen är på 12 tum med 2160 x 1440 pixlar, det vill säga samma som Surface Pro 3. Däremot är processorn från Intel M-serien, så datorkraften är mer i klass med vanliga, icke-Pro Surface.

Miix 700 släpps i november och priset är beroende av hur mycket minne och lagringsutrymme du vill ha, men räkna med 5-6000 kronor.


Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Projektorplattan är tillbaka

Ifjol lanserade Lenovo en surfplatta ihop med skådespelaren Ashton Kutcher. Nu är nya versionen här – och den är bättre.

Lenovo menar att många använder sin platta enbart i hemmet. Därför fick den förra Yoga Pro-plattan en jättestor skärm på 13 tum. Nu verkar man ha tänkt om, för nya Yoga Tab 3 Pro är på 10.1 tum.

Lenovo-Yoga-Tab-3-Pro

Samma design
Den karaktäristiska designen är kvar, med ett rörformat grepp på ena långsidan, som rymmer ett riktigt kraftfullt batteri. Plattan är väldigt bekvämt att hålla i och ett knapptryck fäller ut det lilla ryggstödet, som gör att den kan stå upp. Stödet är fortfarande lite kort, så på ett skakigt tåg är det risk att plattan faller omkull.

En av de mest udda finesserna är den inbyggda projektorn, som flyttats från kortsidan till långsidan. Det gör den betydligt mer användbar och nu ska dessutom bilden vara bättre och större – 70 istället för 50 tum. Själva skärmen har förresten blivit mycket skarpare, med 2560 x 1440 pixlars upplösning (”QHD”).

Högre finish
Baksidan, som ifjol var gjord av plast, har uppgraderats till läder – snyggt! Högtalarna är väldigt starkt för att vara en platta och det finns inbyggt stöd för simulerat surroundljud genom vanliga stereohörlurar.

Yoga Tab 3 Pro släpps i december och kommer att kosta 4800 kronor.


Lenovo Vibe P1

Monstruöst batteri

Lenovo har en rad nya mobiler på gång. En har ett jättestort batteri.

En av de saker som skapar mest irritation hos mobilanvändare, är när batteriet tar slut. Med sin nya mobil Vibe P1 vill Lenovo sätta en ny standard. P1 har ett extremt batteri på 5000 milliampere-timmar, eller ungefär dubbelt så mycket kraft som det normala i klassen.

Skulle batteriet lik förbaskat börja ta slut, sitter det ett skjutreglage i sidan. När du slår om det går mobilen in i ett särskilt strömspar-läge, med strömslukande funktioner avstängda.

Lenovo-Vibe-P1

Utöver ett stort batteri har Vibe P1 en 5,5 tums skärm med 1920 x 1080 pixlar, 32 gigabyte lagring, 13 megapixels kamera och plats för minneskort. Chassit är i metall och baserat på en kort stunds ”hands on” i båset, känns det som en gedigen mobil.

Lenovo Vibe P1 kommer att kosta cirka 2500 kronor. Ett syskon – P1M – med lägre upplösning och lite mindre batteri ska säljas för cirka 2000. Lanseringsdatum är ännu inte klart.


Audio Pro Addon T14

Tillökning i Addon-familjen
Svenska Audio Pro vet hur man bygger välljudande högtalare som kittlar ögonen. Med nya Addon T14 vill de sätta en ny standard för trådlöst ljud i hemmet genom att leverera ett tungt hifi-ljud som fungerar lika bra till tv:n som till musikbiblioteket. På baksidan finns det gott om anslutningar (bland annat två optiska ingångar, vilket kan behövas om de ska sta på tv-bänken) men det går även att ansluta trådlöst med hjälp av bluetooth. Den matta lacken känns naturligtvis igen från Audio Pros tidigare modeller, liksom den välbyggda fjärrkontrollen i solid aluminium.

Audio-Pro-Addon-T14_

Nyckelfakta:
Typ: Aktiv stereo högtalarpar med basreflex
Förstärkare: Digital Klass D förstärkare, 2 x 50W
DSP: Ja
Diskant: ¾” textil dome diskant med dubbla kammare
Woofer: 4,5” bas
Frekvensområde: 45 – 25.000Hz
Delningsfrekvens: 2.800Hz
Dimensioner HxBxD: 220 x 150 x 195 mm
Ingångar: Bluetooth standard V4.0 + EDR med aptX® codec,
Aux In 3, 5mm stereo, 2 x TOSLink optisk digital (endast PCM)
Utgångar: USB för smartphoneladdning. DC OUT/max 5V 1000mA.


MSI först ut med Skylake

Under IFA meddelade MSI att de har uppdaterat flera av sina bärbara spelburkar med Intels omtalade Skylake-processor. Två av fördelarna med den nya processorn är att den är mer strömsnål och att den har högre prestanda.

Värstingmodellen i MSI:s uppställning heter GT72 Dominator Pro G och är ett riktigt kraftpaket. Här hittar vi även ett grafikkort av typen GeForce GTX 980M/970M och DDR4-minne. Att datorn dessutom går att uppgradera är en positiv nyhet för den som vill vill vara försäkrad om att kunna spela även framtidens spel.


Nya flaggskepp från Sony

Lyxmodell med världens högsta upplösning

Sonys senaste värstingmobil är här. Den finns i både större och mindre format och den som har råd kan välja till 4k-skärm.

Sony fortsätter att släppa mobiler i rasande takt. De senaste åren har de uppdaterat sina prestandamodeller ungefär två gånger om året.

Nya Xperia Z5 ser ut ungefär som föregångaren men har begåvats med en fingeravtrycksläsare för att kunna låsas upp på ett säkert sätt, utan lösenord. En udda detalj är att läsaren sitter på sidan av mobilen och inte bak eller fram, som annars är vanligt.

Sony-Xperia-Z5-Compact

Z5 kommer i tre versioner – den vanliga, större versionen på 5,2 tum och, en mindre ”Compact” på 4,6. Tillkommer gör en lyxmodell, kallad Premium. Skillnaden mellan vanliga Z5 och Premium är framförallt skärmen på 5,5 tum med 4k-upplösning, den högsta som finns att få i en mobil idag. För att orka driva den har mobilen också fått ett extra kraftfullt batteri.

Alla mobiler har samma kamera, som nu fått upplösningen höjd till 23 megapixlar, inklusive optisk bildstabilisering för att eliminera skak när du filmar actionscener eller i mörker.

Som vanligt är alla modellerna vattentäta.

Sony Xperia Z5 Compact släpps i september och kommer att kosta 5800 kronor. Z5 släpps i oktober för 7000 och Premium-versionen först i november, för 8000.


Huawei utökar mobilfamiljen

Ny Mate och en Iphone-kompatibel klocka

Huawei fortsätter satsa på lyxkänsla. På onsdagen visade de sin senaste XL-mobil och en snygg klocka med Iphone-stöd.

Fjolårets Mate 7 var en riktigt lyckad mobil. Aldrig förr hade Huawei gjort en mobil med så hög byggkvalitet och finish. Därtill hade den fingeravtryckssensor – som faktiskt fungerade som en sådan ska.

Nu har uppföljaren till Mate 7 kommit och den heter inte Mate 8 utan Mate S. Den skiljer sig från föregångaren i det att skärmen är en halv tum mindre (5,5 tum) och batteriet, åtminstone på papperet, är lite klenare.

Chassit är gjort helt i metall och är riktigt tunt. Bakstycket har en rundad profil och detaljarbetet är imponerande. Bakpå sitter fortfarande en fingeravtryckssensor, som nu ska vara både snabbare och mer exakt. Den har också fått ett par extrafunktioner och kan bland annat fungera som avtryckare för selfie-bilder.

Kameran är på 13 megapixel och har en ”RGBW”-sensor vilket även vårens modell P8 hade. Om det är exakt samma kamera kunde vi däremot inte få något svar på.

Huawei Mate S kommer att säljas i en silver eller mörkgrå variant, med 32 gigabyte lagring, och en guld eller rosa variant, med 64 gigabyte. Senare kommer också en version med ”force touch”, det vill säga en skärm som känner hur hårt du trycker på den. Säljstart är 15 september och priserna är 650 respektive 700 euro.

Version 2

Klocka med Iphone-stöd

Huawei visade också upp sin omtalade smartklocka Watch i färdig version. Watch är en rund klocka med Android Wear inuti, men kommer att stödja både Android och Ios.

Watch är 42 millimeter i diameter och kommer i flera versioner: guld, rostfritt stål och svart. Armbanden finns i en rad olika material, däribland stållänk, vävt stål och läder. Själva klockglaset är safirglas, det vill säga den reptåliga typ som bättre, ”riktiga” klockor brukar ha.

Huawei Watch börjar säljas i oktober och kommer att kosta mellan 4000 och 7000 kronor beroende på utseende och armband.


Ny platta från LG

Tiotummare för multimedia

LG lanserar en ny platta lagom till IFA. Bra batteritid och ett ögonvänligt läs-läge ska göra G Pad II till multimedia-favorit.

G Pad II 10.1 är LG:s nya fullstora surfplatta. Som framgår av namnet är det en 10.1-tummare, med lite mindre avlång skärm än normalt för att göra det bekvämare att läsa och surfa.

För att blidka alla som vant sig vid 9- eller till och med 8-tumsformatet, har LG filat av skärmkanterna till ett minimum. Upplösningen är 1920 x 1200 pixlar vilket inte är något anmärkningsvärt, men perfekt för film och tv-streaming.

LG-G-PAD-II-10.1

LG gillar att snickra egen mjukvara till sina plattor och mobiler och den här gången har man byggt in ett läs-läge, som ska göra färgerna i skärmen lite varmare, vilket är bekvämare för ögonen om man läser text. Sedan tidigare finns också LG:s Dual Window-funktion som tillåter två fönster sida vid sida. Bra om man vill korrläsa en text till exempel.

G-Pad II släpps under fjärde kvartalet men något pris är inte avslöjat än.

Nyckelfakta:
Processor: 2,26GHz quad-core Snapdragon 800
Skärm: 10,1-tum, 1920 x 1200 px
Minne: 16 GB
Storlek: 254,3 x 161,1 x 7,8 mm
Vikt: 489 g


LG Easy Smart

LG lanserar vikbar telefon

Den som var med när det begav sig minns naturligtvis den vikbara telefonen. Innan beröringskänsliga skärmar och appbutiker pulveriserade allt annat på marknaden var de ett utmärkt alternativ till mer avlånga kreationer.

LG-EASY-SMART

Med Easy Smart plockar LG upp den gamla designen med gångjärn och knappsats, och kombinerar den med en beröringskänslig skärm och allt man förväntar sig av en modern smarttelefon. Enligt ett pressmeddelande är målgruppen ”en användargeneration som är vana att kunna vika ihop sin telefon och föredrar en fysisk knappsats”.

Telefonen väntas dyka upp under september till det rekommenderade cirkapriset 1990 kronor.


Trådlöst och kurvat ljud från LG

LG var tidiga med att börja sälja kurvade tv-apparater. Nu har de även lanserat en kurvad ljudlimpa för tv-bänken. Produkten heter Music Flow HS8 Wireless Curved Sound Bar och ska enligt LG erbjuda marknadens bäst lösningar för surroundljud. En kul finess är att det går att koppla ihop Music Flow HS8 Wireless Curved Sound Bar med fler trådlösa Music Flow-högtalare och få ett hejdundrande bioljud.

LG har även visat upp de två trådlösa högtalarna Music Flow P5 och Soundpop 360. Den förstnämnda har ett batteri som räcker i 15 timmar och den sistnämnda – som är inspirerad av en termosmugg – har ett batteri som räcker i 20 timmar.

Produkterna ska dyka upp under det fjärde kvartalet till följande priser:

LG_SoundPop_360+Music_Flow_P5_IFA2015

Music Flow HS8: 5990 kronor.
Music Flow P5: 1690 kronor
Soundpop 360: 1990 kronor


Visa kommentarer / Kommentera nu
IFA 2015 - Digital Life rapporterar från prylmässan i Berlin Teknik, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17