Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
Allt om Android Tester * Nyheter * Guider * Tips Läs mer

Huawei P9

Världspremiär i London

Digital Life var i London i onsdags för att se Huaweis nya prestandamobil P9. De dubbla kamerorna (varav en är svartvit!) var det alla talade om.

Huawei gillar att dra på ordentligt. Presskonferensen för Huawei P9 pågår i två timmar och betar av allt från en Hollywood-stjärna med strejkande teleprompter till intervjuer med kända fotografer.

Huawei lajkar Leica

Huawei P9 efterträder fjolårets P8, som vi gillade för dess höga byggkvalitet och sjysta kamera. I år ska kameran vara förbättrad från sjyst till fenomenal om vi får tro Huawei. Och vi kan börja just där, med kameran.

Självklart är Huawei P9 snygg, självklart har den företagets senaste egna processor och självklart är den si-och-så många procent bättre än sist överlag. Men den enskilt största nyheten med mobilen är att den har dubbla kameror, där såväl hårdvara som mjukvara utvecklats i samarbete med tyska kameraföretaget Leica.

Leica är ett av världens mest välrenommerade kameraföretag, känt framförallt för sina svindyra ”rangefinder”-kameror, ett slags kompakt systemkamera som blev populär bland nyhetsfotografer på 1900-talet.

Annons

Trots att de inte direkt är kända för high-tech är Leica inte främmande för att samarbeta med andra företag. Man har framförallt levererat optik till Panasonic i minst tio år. När man nu slår påsarna ihop med Huawei handlar det dels om Leica-”brandad” optik och dels om en nyutvecklad kamera-app.

huawei p9 dual camera

Dubbla kameror bak

Det mest slående med Huawei P9 är att den har två kameror baktill. Det är inte någon 3d-grej utan kamerorna sitter ovanför varandra när mobilen hålls liggande. Den ena fångar färgbilder, den andra svartvita. Det innebär att du kan fota direkt till svartvitt om du vill, utan behov av redigeringsappar som Vsco.

Men framförallt, menar Huawei, ska den dubbla kamera-konfigurationen göra att bildkvaliteten blir högre i mörkare miljöer. Skarpare bilder och mindre brus, helt enkelt. Exakt hur det fungerar har vi ännu inte lyckats förstå, men det är i alla fall vad man påstår.

Kamerasensorn är förresten från Sony och har 12 megapixels upplösning. Det kan framstå som lite märkligt eftersom den billigare syskonmodellen Honor 7 också har en Sony-sensor – på 20 megapixel. Men poängen med lägre pixelantal är att pixlarna i sig blir större, vilket gör kameran mer ljuskänslig. Fortfarande är förresten video-upplösningen full hd, så det här med 4k är något Huawei verkar strunta totalt i.

Läs mer
Test: Huawei Nexus 6p
Test: Huawei Honor 7
Test: Huawei P8
Test: Huawei Watch

Kanonbra kamera-app

Vi har tagit en hel del svartvita bilder med P9 sedan eventet, men ännu inte kunnat bedöma hur den står sig gentemot de bästa konkurrenterna. Vad vi däremot sett är att kamera-appen är mycket bättre än normalt. Kameravyn är befriande ren och inställningarna nås enkelt via menyer som sveps in från höger och vänster.

Det går lätt och snabbt att ställa i kameran och det finns även manuella kontroller för iso, slutartid och dylikt. Det finns några små buggar i mjukvaran än, men i stort är det en av de bästa kamera-appar vi använt på Android-sidan.

huawei p9 front and back

Två storlekar: P9 och P9 Plus

Nu när vi ägnat mycket utrymme åt kamerorna är det hög tid att prata om de mer basic sakerna. Huawei P9 kommer i två storlekar: en vanlig och en som kallas Plus. Plus är på 5,5 tum (full hd) medan vanliga P9 är 5,2.

Det är en väldigt liten skillnad i skärmyta men Plus-modellen har också en del annat godis, bland annat ”press touch” som gör att mobilen känner skillnad på hur hårt du trycker. Tryck normalt på telefon-appen så öppnas den, tryck lite extra hårt så kommer en kontextmeny upp.

Imponerande design

Huawei har gjort ett mycket bra jobb med designen vilket gör att även P9 Plus känns riktigt smidig i handen trots sin stora skärm. Byggkvaliteten är extremt hög och fjolårets lite kantiga P8-design har fått ge plats för ett mer rundat och polerat stuk, som påminner ganska mycket om Iphone 6, på ett bra sätt. Baktill sitter numera en fingeravtrycks-sensor som verkar fungera utmärkt.

Undertill sitter en laddkontakt av usb-c-typ, med snabbladdnings-kapacitet. Batteriet är på 3000 milliampere-timmar (3400 för P9 Plus) vilket är minst lika bra som de bästa konkurrerande modellerna. Huawei påstår att P9 ska klara 12 timmars videouppspelning eller ”minst en dag” med hård användning.

Huawei P9 och P9 Plus släppps i maj. De kommer i ett antal olika färger, däribland silver och grå. Priserna landar på 5500 kronor för P9 (32 GB) och 7000 för P9 Plus.

Läs mer
Bäst i test: 9 Androidmobiler
Test: 6 smarta klockor

Nyckelfakta
  • Processor: Kirin 955 2,5GHz 64-bit
  • Arbetsminne: 3/4 GB (beroende på modell)
  • Lagring: 32/64 GB (beroende på modell)
  • Skärm: 5,2", 1080 x 1920 px
  • Kamera: 2 x 12 MP + frontkamera 8 MP
  • Operativsystem: Android 6
  • Batteri: 3000 mAh
  • Pris: 5490 - 6990 kr
  • Lansering: 6 maj för P9
Visa kommentarer / Kommentera nu
Huawei P9 - Världspremiär i London Teknik, Mobilt, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17