Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

En antihjälte med Jay Leno-haka

HTC Hero

Filmiska antihjältar är ofta oborstade och lite trögtänkta. Trots det gillar vi dem. För i grund och botten är de ju ändå hjältar. Som Han Solo, Mad Max och Dirty Harry. Och under ytan så hittar man oftast en hjälte som är lika svår att förstå som att motstå. Och vi älskar våra antihjältar på samma sätt som vi älskar HTC Hero, trots deras små tillkortakommanden.

Nyaste Androidtelefonen Hero från HTC är fulsnygg och säregen. Den ser ut som en stormtrooper med en gigantisk Jay Leno-haka. Men den vinklade nedre fliken på telefonen gör att den ligger skönt i handen. Även om telefonen är vit så blir den inte solkig pga. en effektiv teflonbehandling som verkar stå emot det mesta, även trycksvärta. Efter en helgs extremt oöm hantering (boende i campingtält) så är telefonen mirakulöst fortfarande helt fläck- och repfri. Förutom skärmen, som är något av en magnet för fingeravtryck och smårepor.

Genomtrevlig hård- och mjukvara
Byggkvaliteten känns gedigen. Skärmen på 3,2 tum är riktigt trevlig, något mindre än på en Iphone. Dock kunde den vara mer ljusstark. Färgerna är krispiga och upplösningen är 480 x 320 pixlar. Vidare är Hero utrustad med ett 3,5-millimeters hörlursuttag, vilket saknades på föregångaren Magic. Ljudet med de medföljande hörlurarna är helt OK. Tyvärr kommer de endast i en storlek utan utbytbara öronproppar. Musikapplikationen är snygg, men telefonen saknar, liksom Iphone, radio. Kameran saknar blixt – och är usel – trots fem megapixel och autofokus. Vid videoinspelning är maxupplösningen 325 x 288 pixlar. Alldeles för lågt! Den inbyggda gps:en är exakt och upplevs som snabb med Google Maps. Batteriet är liksom micro-SD-internminnet utbytbart, vilket är bra.

Textinmatningen sker via antingen stående eller liggande med ett utmärkt virtuellt qwerty-tangentbord. Dock är det lite klumpigt att mata in Å, Ä och Ö. Förhoppningsvis åtgärdas detta i framtida uppdateringar av Android på samma sätt som det gjorts till Iphone.

Androidgränssnittet – med sina fyra knappar, plus ”back” och ”sök”-knappen – är lite förvirrande till en början, men inlärningströskeln är låg. Man har sju hemskärmar att växla mellan – antingen genom en fingerdragning på skärmen åt höger eller vänster, eller med telefonens trackball – där du lägger upp widgets och program för snabb åtkomst. Telefonen är helt anpassningsbar både utseende- och programmässigt. En del saker är dock överarbetade. Varför har man 12 olika utseenden på klockwidgeten? Batteritiden är inget man skriver hem om. Var glad om du klarar en hel dag om du använder alla tjänster.

Annons

HTC har lyssnat på kritiken från Magic och gjort nödvändiga ändringar. Men allt är inte perfekt. Många menar att menyerna känns långsamma. Och – visst – jämfört med föregångaren känns Hero emellanåt lite seg. Hårdvaran hänger inte riktigt med. Kanske löser de det med ny programvara, kanske är lösningen en kraftfullare processor? Men överlag så flyter HTC:s supersnygga, egenutvecklade Sense-gränssnitt på OK. Med tanke på att telefonen multitaskar – till skillnad från Iphone där man måste starta och avsluta programmen varje gång de används – så går det förvånansvärt snabbt.

Hemmahackarnas paradis
Googles nerladdningstjänst kallas för ”Market” och är knökfull av program. Dessvärre är merparten utvecklade av hemmapulare. Det finns t.ex. över 25 Sudoko-spel. Alla lika fula. De kommersiella mjukvaruutvecklarna lyser fortfarande med sin frånvaro. Naturligtvis är detta ett tillfälligt problem, då många uttalat sitt stöd för Android. Musiktjänsten Spotify och videotjänsten Bambuser har bland annat lovat klienter för Android. Men på applikationsfronten ligger Android långt efter Iphone, vilket är dess enskilt största svaghet.

Integrationen med nätet är styrkan

Den funktion som tilltalar oss mest är den sömlösa integrationen mellan Hero och nättjänster som Gmail, Twitter, Facebook, YouTube och Flickr. Första gången du startar telefonen efterfrågas dina login-uppgifter och sen är det klart. HTC har till och med utvecklat en egen Twitter-klient. Integrationen med adressboken är genialisk. Lägg till en kontakt så laddas personens facebookstatus och profilbild ner, samt senaste twittermeddelande och födelsedag. Funktioner som Iphone helt saknar direkt ur lådan. Dessutom samlas all korrespondens trådat kopplad till adressboken. Genialt, enkelt och överskådligt. Sug på den Apple! Footprints är en annan cool funktion som tillåter dig att geotagga bilder så att du kan dela med dig av dem och var de tagits. Webbläsaren är riktigt bra, och har Flash-stöd till skillnad från iPhone. Att det sedan inte funkar speciellt bra med Flashbaserad video är ett stort tillkortakommande. Filmerna hackar helt enkelt. Dock är telefonen på det hela taget späckad av innovativa lösningar.

Det är omöjligt att inte jämföra Hero med just Iphone. Och på vissa områden – som integration med vissa nät- och pushtjänster – så är den faktiskt helt överlägsen. För att kunna utnämna antihjälten till en Iphone-dräpare så hade det räckt att Hero varit lite bättre på de områden där Iphone presterar dåligt, dvs. kameran, batteritiden och avsaknaden av hd-upplöst skärm. Istället är den jämbördig. Men Iphone har fått en värdig konkurrent. Det tog två år, vilket i sig är häpnadsväckande. Men nu är den i alla fall här. Antihjälten!

En antihjälte med Jay Leno-haka

Filmiska antihjältar är ofta oborstade och lite trögtänkta. Trots det gillar vi dem. För i grund och botten är de ju ändå hjältar. Som Han Solo, Mad Max och Dirty Harry. Och under ytan så hittar man oftast en hjälte som är lika svår att förstå som att motstå. Och vi älskar våra antihjältar på samma sätt som vi älskar HTC Hero, trots deras små tillkortakommanden.


Vi diggar
 • Integrationen med sociala medier
 • Sense-gränssnittet
 • Byggkvaliteten
 • Utbytbart minneskort
 • Möjligheten till personalisering
 • plus färdiga teman
Vi dissar
 • Lite seg
 • Medioker kamera utan blixt
 • Ej dubbla kameror för videosamtal
 • Batteritiden
 • Upplösningen på videokameran
 • Hörlurarna
Visa kommentarer / Kommentera nu
En antihjälte med Jay Leno-haka - HTC Hero Teknik, Mobilt, Tester
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17