Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

High tech-bilar en trend på CES

Qualcomm och Nvidia i täten

Teknikspäckade bilar var en trend på årets mässa. Vi har tittat närmare Qualcomm och Nvidia som lovar hög prestanda och sofistikerade inlärningsfunktioner.

Sällan har en teknikmässa haft så mycket bilar utställda, som CES 2016. Det är bilar lite överallt i hallarna, en del med ”extra allt”-lösningar för ljud och bild, andra med spännande lösningar för navigering och säkerhet.

Vi valde att fokusera på det senare under en rundvandring. Kortfattat kan man säga att nyheterna är få, men att tekniken nått en punkt där bildatorer kan göra extremt många beräkningar samtidigt, och använda fler sensorer och kameror än någonsin.

Läs om fler prylnyheter från CES-mässan här.

Qualcomm 820A– ny nivå av säkerhet och underhållning

Qualcomm, mest kända för Snapdragon-processorn, hade en stor monter med produkter både under eget namn och olika dotterbolags. I centrum stod företagets nyaste systemchip 820A, som snart också dyker upp i mobiler i en anpassad variant.

Annons

En bildator med 820A blir enligt Qualcomm ruskigt kraftfull. Datorkraften är på en ny nivå och precis som Nvidia menar Qualcomm att bilarna nu kan ta in, bearbeta och använda mycket fler intryck från externa sensorer och kameror.

Avläsningen inskränker sig inte bara till yttre förhållanden, utan omfattar även bilkupén, om föraren håller ögonen på vägen eller ej, och så vidare. I en av utställningsbilarna kombineras en 820A-lösning med ett flertal kameror och 4k-skärmar, som visar relevant information om bilen för just det tillfället.

820A-chippet kommer att levereras som utbytbar modul. En smart inlärningsfunktion som heter Zeroth gör att systemet själv kan lära sig och bli mer effektivt, till exempel i igenkänning av externa objekt.

En bil med den här typen av intelligens, djupt inkopplad i bilens övriga funktioner, kan i framtiden ge mycket sofistikerade varningar och kollosionsskydd – för att bara nämna ett område.

Nvidias superdator – ett självlärande, vätskekylt monster

Nvidia höll presskonferens dagen innan CES öppning, och visade sin nya ”superdator” Drive PX2. Drive PX2 blir självlärande, vilket innebär att det blir bättre för varje dag på att identifiera objekt i körmiljön, såsom som människor och bilar.

Nvidia demonstrerade identifieringen på ett finurligt sätt i montern och det såg ut att fungera bra även i körmiljöer från ett vintrigt Kanada, som liknar svenska förhållanden.

Drive PX2 ska, såklart, ha ett rejält prestandaförsprång på föregående generationer. Den kan bland annat hantera upp till tolv kameror, laser, radar med mera. All denna data tuggas upp av Drive PX2 och används för att skapa en bild av körmiljön. Det gör också systemet oberoende av molnet – det har allt inbyggt med andra ord.

Enligt Nvidia möjliggör Drive PX2 helt självkörande bilar, som kan fatta välgrundade beslut i realtid. Kylningen är vattenbaserad vilket ger en fingervisning om hur hårt datorn måste jobba under färd.

Först ut att implementera Drive PX2 blir ett (före detta) svenskt bilmärke, nämligen Volvo. Volvo ska bygga in systemet i ett antal självkörande testfordon.

volvo xc90
Nvidia Drive PX 2 kommer att vara hjärnan i Volvos “Drive Me”-program, när det lanseras nästa år.

Läs om fler prylnyheter från CES-mässan här.

Visa kommentarer / Kommentera nu
High tech-bilar en trend på CES - Qualcomm och Nvidia i täten Teknik, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17