Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Guide: Snyggare bilder med din smartphone

Vi tipsar om foto- och redigeringsappar

Är du ute efter snygga filter eller fullfjädrade allt-i-ett-appar? I vår guide finns något för alla!

I den här guiden tipsar vi om fyra foto-appar som vi själva använder på redaktionen. Adobe Lightroom CC är den mest kraftfulla men Premium-versionen har en månadskostnad. Snapseed från Google är helt gratis och ligger inte långt efter Lightroom. 1998 Cam och Camera MX är enklare appar med coola retroeffekter. Eftersom vi använt Huawei P30 Pro – som har den bästa kameran av alla mobiler idag – till hela guiden avslutar vi med att gå igenom mobilens förinstallerade fotoapp.

Adobe Lightroom CC

♦ Kraftfulla redigeringsmöjligheter ♦ Bra kamera med auto och manuellt läge ♦ Raw-stöd ♦ Android / IOS  ♦ Gratisversion ♦ Premium: 50 kr/mån inkl 100 GB lagring.


Adobe Lightroom CC är en avancerad redigeringsapp och en av de populäraste bland professionella fotografer. Vad många missat är att appen nu också har en kraftfull kamerafunktion, vilket gör Lightroom CC till en allt-i-ett-app. Med full kontroll på både fotografering och redigering kan du utnyttja din mobilkameras fulla potential.

Gratisversionen av Lightroom CC är kraftfull i sin egen rätt, men i Premium-versionen ingår flera oumbärliga redigeringsfunktioner och 100 Gigabyte molnlagring. Är du en seriös fotograf, eller aspirerar på att bli det, är 50 kronor i månaden ett skäligt pris för Lightroom CC.

Annons

Tips: Raw ger bäst bildkvalitet
När du fotograferar i raw (råformat) sparas all information från kamerans sensor – till skillnad från jpg som komprimerar bildkvaliteten. Det ger dig mycket större möjligheter att redigera bilden i efterhand, vilket är särskilt viktigt när du fotograferar i sämre ljusförhållanden.

Kamerans egenskaper spelar en avgörande roll och för att få ett så bra resultat som möjligt behöver du en modern mobil med en kraftfull kamera. Huawei P30 Pro, som vi använt genomgående i den här guiden, har fyra kameror av absoluta toppklass på baksidan.

Steg för steg: Så här tar du ett bra Raw-foto
1. Tryck på den vita rutan överst på kameraskärmen och välj dng (Adobes raw-format).
2. Tryck på den delen av bilden som har så “normalt” ljus som möjligt för att kameran ska ljusmäta där. Ta bilden!
(Det gör ingenting om de ljusa delarna är lite för ljusa och de mörka lite för mörka. Kameran fångar så mycket information att du kan “hämta upp” stora delar av det som är för mörkt och för ljust i redigeringen.)
3. Öppna fotot och gå till ljus-panelen. Justera grundljuset i hela bilden med hjälp av exponering, och öka kontrasten till 10-30 för att få lite mer stuns i bilden.
4. “Hämta upp” detaljer i de delar som är för ljusa och för mörka med hjälp av reglagen högdagrar och skuggor. 

5. I färg-panelen räcker det normalt med att justera lyster och mättnad.
(Ibland kan det behövas en justering av färgtemperaturen om kameran mätt fel.)
6. Om du har en sämre kamera blir det ofta brus i de mörka områdena i bilden och mycket av det får du bort genom att höja brusreduceringen i detalj-panelen. Här kan du också öka skärpan i bilden något. Tänk på att de två inställningarna ofta motarbetar varandra.
7. När du är nöjd med bilden exporterar du den som jpg i menyn längst upp till höger.

Bonustips för Huawei P30 Pro: Mörkerfotografering
Huawei P30 Pro har en ny sorts RYB-sensor som är väldigt ljuskänslig samtidigt som den kan hålla bruset till ett minimum.

Så fotograferar du i mörker med P30 Pro
1. Aktivera läget “Night/Natt” i telefonens kamera-app
2. Håll telefonen stilla eller använd ett stöd. Ta fotot!
Ofta blir resultatet bra direkt. Men du kan också importera fotot i Lightroom och förbättra det ytterligare, t.ex. genom att förstärka färgerna och minska det lilla brus kan finnas (enligt steg 6 ovan).

I natt-läget tar Huawei P30 Pro flera bilder som den kombinerar för bästa resultat. Bilden är inte redigerad.
Ovanstående bild tagen med Iphone X, som saknar ett nattläge. Bilden är inte redigerad.

Här kan du ladda ner Adobe Lightroom CC till din Android-mobil.


1998 Cam

♦ Emulerar analoga kameror ♦ 60+ effekter som vintage och retro ♦ Android / IOS ♦ Gratisversion med reklam ♦ Pro-version: 23 kr.

1998 Cam har en snabb och smidig kamerafunktion, men det är tack vare retro-redigeringsfunktionerna som vi har valt att ha med den. Med den här appen kan du redigera dina foton så att de ser ut att vara tagna med en gammal analog kamera. Vill du göra ett intryck eller bara gillar retrokänslan är 1998 Cam en app som bör ingå i din kollektion.

Appen har flera specialeffekter för att efterlikna analog film, ljusinsläpp, damm och repor. Effekterna är trovärdiga, och om du inte är nöjd med det slumpade resultatet kan du redigera effekterna i detalj i efterhand.

Gratisversionen är utmärkt om du kan leva med lite reklam. Med Pro-versionen slipper du reklamen och får tillgång till flera foto- och redigeringsmöjligheter. Du kan självklart importera dina befintliga bilder i appen och lägga på effekterna i efterhand.

En slumpad washed out-liknande effekt med dova färger på analog film (Filter V1) med ljusinsläpp (nr 54) och repor (nr 12).

Tips: Placera motivet i tredjedelen
För att ta ett bra foto behöver du veta hur du ska komponera bilden, det vill säga var du ska placera motivet i bilden. Det bästa tipset är tredjedelsregeln, vilket innebär att du delar in bilden i tredjedelar med hjälp av två vertikala och två horisontella streck. Genom att placera motivet i någon av skärningspunkterna blir bilden mer intressant och harmonisk, och upplevs därmed som snyggare. Många appar, inklusive 1998 Cam, kan visa strecken för att underlätta med placeringen av motivet.

Steg för steg: Så här använder du dig av tredjedelsregeln i 1998 Cam
1. Aktivera “Grid”-funktionen med knappen uppe i vänstra hörnet.
2. Placera motivet i en av skärningspunkterna eller i linje med ett av strecken.
3. Ta ditt foto!

Bonustips för Huawei P30 Pro: Så beskär du ett foto enligt tredjedelsregeln
Ibland behöver du ta en bild snabbt och hinner inte tänka på komponering, men det kan du lösa enkelt i efterhand. Huvudkameran i P30 Pro har väldigt hög upplösning vilket gör att du kan beskära bilderna och därmed skapa en bättre komposition.

1. Öppna galleriet och välj ett foto som du vill förbättra kompositionen på.
2. Tryck på skärmen så bottenmenyn kommer fram och välj “Edit/Redigera”.
3. Välj “Crop/Beskär“ och en beskärningsruta med stödlinjer för tredjedelsregeln kommer upp.

4. Nu kan du zooma in, ändra storleken och flytta runt bilden. Lyft fram och placera motivet i en skärningspunkt eller på en av linjerna.
5. Tryck på bocken i nedre högre hörnet för att bekräfta beskärningen.
6. Tryck på spara-ikonen i övre högra hörnet.

Här kan du ladda ner 1998 Cam till din Android-mobil.


Camera MX

♦ Kan både fota och filma med effekter och filter ♦ HDR-foto ♦ Rutnät med vattenpass ♦ Android ♦ Gratis ♦ Köp till 10 effekter för 15 kr.

Camera MX bjuder på snygga filter och effekter till både foto och film vilket gör den väldigt rolig att använda. Vi gillar också hdr-läget som lyfter fram detaljer i våra foton, som annars inte hade synts.

Camera MX kräver en modern och kraftfull mobil för att inte upplevas som långsam. Med Huawei P30 Pro har vi inga som helst problem med fördröjningar. Däremot kan appen vara lite långsam vid själva fotoögonblicket och lämpar sig därför bäst i lugnare förhållanden.

Tips: Bättre naturfoton med vågrät horisont
Naturfoton och speciellt utsiktsbilder blir nästan alltid bättre om du håller kameran helt vågrätt.

1. Tryck på de tre punkterna i övre högra hörnet
2. Tryck två gånger på rutnätsikonen för att aktivera “rutnät med vattenpass”
3. Tryck utanför menyn för att stänga menyn
4. Luta kameran tills rutnätet blir grönt – nu är kameran helt i våg
5. Ta ditt foto

Fotograferat med Huawei P30 Pro, av Deng Songquan.

Tips: Få en modern retrokänsla med Washed-out-effekterna
Washed-out är en samling effekter i Camera MX som ger dina bilder en retro-romantisk känsla, där färgerna känns lite ”urvattnade och bleka”. Perfekt när du ska ta ett porträtt!

1. Tryck på “Fx” för att öppna effektmenyn
2. Tryck på det tredje alternativet och välj en av Washed out-effekterna
3. Ta ditt foto

Tips: Skapa ett miniatyrlandskap med tilt-shift-effekten
Med tilt-shift kan du få en utsikt att se ut som om du fotograferat en miniatyrmodell.

1. Tryck på “Fx” för att öppna effektmenyn
2. Tryck på Kaleidoskop-effekten
3. Välj tilt-shift (den sista effekten)
4. Ta ditt foto snett uppifrån

Här kan du ladda ner Camera MX till din Android-mobil.


Snapseed

♦ Kraftfulla redigeringsverktyg ♦ Populära filter ♦ Raw-stöd ♦ Google-integration ♦ Android / IOS ♦ Gratis

Snapseed är en lättanvänd och kraftfull app för fotoredigering från Google. Den är gratis och kan i många fall mäta sig med Lightroom CC. En stor bonus är att Googles molntjänst Drive (med 15 gigabyte gratis lagring) är integrerad i appen, vilket gör att du kan komma åt dina bilder från flera enheter och var du än är.

När du öppnar en bild i appen får du tillgång till flera filter som du kan använda direkt. Vill du istället ha mer kontroll går du till verktygsläget som är en panel full av redigeringsmöjligheter. Här kan du göra de vanliga ändringarna som att beskära, rotera och korrigera exponeringen, men också redigera bort oönskade småsaker i bilden, korrigera perspektiv och använda effekter som kornig film och vinjettering. När du känner dig klar kan du spara bilden och välja att dela den på sociala medier direkt från appen.

I verktygspanelen hittar du många kraftfulla verktyg som t.ex. Bildjustering.

Här kan du ladda ner Snapseed till din Android-mobil.


Huawei P30 Pro Standard-app

♦ Stöd för alla funktioner i den kraftfulla mobilkameran ♦ Både automatiska lägen och Pro-läge med manuella inställningar ♦ Lättanvända inställningar och reglage ♦ Android Huawei (förinstallerad)

Standard-fotoappen i Huawei P30 Pro är väldigt kraftfull och erbjuder massor av funktioner. Den startar snabbt och har självklart stöd för kamerans alla objektiv som vidvinkel och zoom. De automatiska funktionerna och de inbyggda filtren är både användbara och snabba.

Gränssnittet är genomtänkt vilket gör kameran lätt att använda, och för dig som vill fotografera så enkelt som möjligt finns det automatiska fotolägen för alla tänkbara tillfällen. Vill du istället ha full kontroll finns Pro-läget, som kan matcha de manuella inställningarna på en systemkamera.

Tips: Snyggare porträtt med bokeh och zoom
I ett snyggt porträttfoto är personen skarp och resten av bilden suddig. För att få till den här effekten, så att personen lyfts fram, behöver du använda kort skärpedjup eller så kallad “bokeh”. Tidigare var det bara systemkameror som klarade av porträttfoto med bra resultat, men ju mer avancerade mobilkamerorna blir desto bättre blir resultaten och med P30 Pro lyckas vi höja nivån ett snäpp.

Så här tar du ett snyggt porträtt med P30 Pro
1. Välj porträttläget i fotoappen
2. Om möjligt, se till att det finns lite avstånd mellan personen och bakgrunden.
3. Välj en av bakgrundseffekterna och styrka på “Skönhetsnivå”-läget.
(Styrka 1-2 på Skönhetsnivå är lagom för att göra bilden mjukare och varmare. Tänk på att för mycket effekt ger ett onaturligt utseende.)
4. Ta bilden!

Fotograferat med Huawei P30 Pro, av Erik Madigan Heck.

Tips: Utnyttja styrkan i P30 Pros olika kameror
Använd telefotokamerans kraftfulla zoom för att komma närmare motivet och den kraftiga vidvinkelkameran för ett bredare utsnitt så att det ryms mer i bilden. Se exempel nedan.

Huawei P30 Pro: standard 1x.
Huawei P30 Pro: optisk zoom 5x.
Huawei P30 Pro: hybridzoom 10x.
Med vidvinkelkameran får du med mycket mer i bilden än med en standardkamera (jämför med den vita ramen).

Samtliga bilder i den här guiden är tagna med Huawei P30 Pro.

Det oberoende mätinstitutet DxOMark har rankat Huawei P30 Pro som bästa kameramobil.

Jämför priser på Huawei P30 Pro här (Prisjakt).

Visa kommentarer / Kommentera nu
Guide: Snyggare bilder med din smartphone - Vi tipsar om foto- och redigeringsappar Teknik, Feature, Mobilt
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17