Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Guide: Redigera film i mobilen

Vi tipsar om 4 grymma gratisappar

Snygga till din film genom att klippa och redigera direkt i mobilen. Vi tipsar om fyra gratisappar som erbjuder allt från automatisk klippning till manuella kontroller.

Har du en nyare mobil så går du runt med en ganska kraftfull videokamera i fickan. Och när du alltid är redo att börja filma blir det lätt många filmklipp. Inget fel med det, för då har du ett bra grundmaterial. Men problemet som lätt uppstår är att de flesta inte orkar titta på våra filmklipp på grund av att de just är för många eller har tråkiga sekvenser.

Lösningen är enkel. Videoredigering kan låta krångligt, men vi har valt ut fyra bra appar där du med några få tryck kan lägga ihop flera filmer och klippa bort tråkiga avsnitt. Det har aldrig varit enklare att skapa en proffsig film. Häng med!

Samtliga appar finns till både Android och iOS. Vi har testat Android-versionerna på nya P30 Pro från Huawei.

GoPro Quik

Quik har bara ett fokus: att du så snabbt och smidigt som möjligt kan skapa snygga och professionella filmer. Det enda du behöver göra är att välja de videoklipp och foton som ska ingå i din film, och bestämma en stil bland flera alternativ. Det är allt!

Annons

Med hjälp av AI analyserar appen alla klipp och letar efter ansikten, leenden, actionfyllda sekvenser med mera. Efter några sekunder skapar appen en färdigklippt film, och oftast blir resultatet riktigt bra direkt.

Efteråt har du möjlighet att göra en del justeringar. Du kan byta musik och filter och eventuellt välja till ett eller flera filmklipp som inte kom med i den färdiga filmen. Att skapa en snygg film blir inte enklare än så här.

Tips: Markera höjdpunkterna i klippen
Du kan markera din films höjdpunkter (“Highlights”) antingen i början när du väljer vilka klipp du vill ha med eller i redigeringsläget i efterhand.

Så gör du steg för steg:
1. Tryck på pennan på förhandsvisningen för att gå till redigeringsläget.
2. Tryck på knappen “Highlight”.
3. Dra tidslinjen till det perfekta läget.
4. Tryck på den blå cirkeln med Highlight-symbolen.

Specialtips för Huawei P30 Pro: Dual Mode filmar med två kameror samtidigt
En ny cool funktion – som ingen annan mobil har idag – är “Dubbelvy”-läget. Dubbelvy eller “Dual Mode” låter dig filma med två kameror i två olika zoom-lägen samtidigt. Resultatet blir en film med två videoströmmar samtidigt, sida vid sida. Det kräver lite träning för ett lyckat resultat, men när man väl gör det blir det riktigt häftigt.

1. Starta kameran och välj “Mer”.
2. Aktivera “Dubbelvy”.
3. Ställ in vilket zoom-läge du vill ha på den vänstra delen av bilden.
4. Filma.

Klippet nedan (24 s) visar upp Dubbelvy-läget på Huawei P30 Pro.


FilmoraGo

Gillar du att använda filter och effekter på dina videoklipp kommer du att gilla FilmoraGo. Förutom att du kan använda filmklipp och foton från din mobil, kan du också hämta materialet direkt från dina konton på Facebook, Instagram och Google. Smidigt!

Appen är fullpackad med funktioner. Här finns snygga, färdiga teman och verktyg för att klippa och kombinera dina filmklipp. Du kan välja att spela klippen baklänges, förbättra skärpan och lägga övertoningar mellan klippen. FilmoraGo har även mer avancerade funktioner som bild-i-bild, textplattor och möjligheten att lägga in extra ljudspår. Du kan också beskära filmen i Instagramformat (1:1) eller för Youtube (16:9).

Men det finns en baksida med FilmoraGo. Gränssnittet är föråldrat och rörigt vilket gör att det tar lite tid innan du lär dig använda appen. Trots det kan vi rekommendera FilmoraGo för alla funktioner som den erbjuder.

Tips: Lägg text på dina klipp

Så gör du steg för steg:
1. Markera klippet du vill lägga text på.
2. Tryck på “Subtitle”.
3. Tryck på plus-tecknet i vänstra hörnet.
4. Välj stil på texten i vänsterkanten.
5. Tryck i exempeltexten för att skriva, flytta och ändra storlek.


Adobe Premiere Clip

Marknadsledaren för medieproduktion heter Adobe och därför är det inte så konstigt att deras produkter ligger i framkant. Och det gäller även Premiere Clip, mobilversionen av det professionella videoredigeringsprogrammet Premiere Pro.

Precis som GoPro Quik kan Premiere Clip automatiskt skapa en färdig och proffsig film. Här finns även ett utbud av färdiga effekter och filter att välja bland, för att göra din film snyggare. Och självklart finns det manuella kontroller med alla de viktigaste verktygen.

Om du har en prenumeration på Adobe Creative Cloud är Clip ett självklart val, inte minst för att du då kan synka dina filmprojekt med Premiere Pro. Börja skissa på dina idéer i mobilen, och klipp färdigt när du sitter vid datorn.

Tips: Tajma dina övergångar med musiken
Oftast är det smidigast att låta Clip skapa en snygg film åt dig automatiskt först, och sedan gå in och redigera detaljerna själv.

Så gör du steg för steg:
1. Tryck på Filmklappan i övre högra hörnet.
2. Markera ett klipp och justera start- och slutpunkterna för klippet.
3. Dra med två fingrar över filmklippet för att flytta start- och slutpunkt utan att ändra längden på klippet.
4. Punkterna på tidslinjen är taktslag i musiken som Clip identifierat.
5. Om du inte är nöjd med de automatiska taktslagen kan du stänga av “Synka till musik” genom att trycka på noten längst upp på skärmen. Nu kan du placera handtagen med millimeterprecision.

Specialtips för Huawei P30 Pro: Effekter direkt i kamera-appen
Om du vill förmedla en viss känsla i dina videoklipp utan att behöva redigera i efterhand kan du välja någon av videokamerans inbyggda effekter. För en romantisk touch rekommenderar vi Vintage-läget. Om du ska filma när det går snabbt och händer mycket, till exempel skateboard-åkning, ger läget Fräsch en ljus, klar bild med mer färg och kontrast. Filmar du på kvällen eller natten är läget Levande färger oslagbart.


Alive – Movie Maker for Youtube & Instagram

Alive är lika mycket ett socialt nätverk som en videoredigeringsapp. Det första du ser när du startar appen är ett flöde av videoklipp från andra användare i Alive-gemenskapen. Då och då träffar du på japanska tecken som missats i översättningen och det är antagligen också i Japan appen är som populärast.

Alive är en kul app för dig som vill krydda ditt videoklipp med effekter och doodles innan du skickar filmen till en kompis eller publicerar den på sociala medier.

Du är ganska begränsad när det kommer till att klippa och redigera i Alive, men istället kan du lägga på snygga filter och animerade effekter. Dessutom finns det roliga “klistermärken” som animerade hjärtan, virvelvindar och explosioner som du kan liva upp din film med.

När du är färdig med din skapelse kan du exportera den i liggande eller kvadratiskt format, optimerat för delning på sociala medier.

Tips: Så lägger du animerade stjärnor på ditt filmklipp.

Så gör du steg för steg:
1. Tryck på filterikonen längst ner på skärmen
2. Swipe:a filtren åt vänster tills du hittar “Star”.
3. Aktivera filtret genom att trycka på det.
4. Spara och publicera med bocken i övre högre hörnet


Samtliga exempel i den här guiden är gjorda med Huawei P30 Pro.

Det oberoende mätinstitutet DxOMark har rankat Huawei P30 Pro som bästa kameramobil.

Jämför priser på Huawei P30 Pro här (Prisjakt).

Visa kommentarer / Kommentera nu
Guide: Redigera film i mobilen - Vi tipsar om 4 grymma gratisappar Teknik, Feature
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17