Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Guide: Filma med mobilen

8 tips för bättre filmer

Om du följer våra åtta enkla tips kan vi lova att dina nya filmer kommer se mycket bättre ut!

1. Orientering: porträtt eller landskap

Ska du hålla mobilen vertikalt eller horisontellt? De flesta filmar med mobilen upprätt medan professionella filmare säger att man ska filma horisontellt.

Svaret är att det beror på. Om du ska visa dina filmer i mobilen eller på sociala medier kan du filma vertikalt. Men om du vill ladda upp filmerna på Youtube eller visa dem på en tv ska du filma horisontellt. Så låt syftet med dina filmer bestämma formatet.

Att filma vertikalt kan vara snyggt när du vill visa ditt klipp på mobilen. Filmat med Huawei P30 Pro i Full HD; videokvaliteten är imponerande.

2. Komposition och höjd

Genom att tänka på var du placerar motivet i bilden, och i vilken höjd och vinkel du filmar, kan du enkelt få dina videoklipp att se mer professionella ut.

Annons

Den vanligaste regeln för var i bilden du placerar ditt motiv (komposition) är tredjedelsregeln. Den innebär att bilden delas in i tredjedelar med hjälp av två vertikala och två horisontella streck. Genom att placera motivet i någon av skärningspunkterna blir bilden mer intressant och harmonisk, och upplevs därmed som snyggare. Aktivera alltid rutnätet om din videoapp har ett sådant.

Undvik att filma med mobilen i höjd med ditt ansikte, eftersom det ofta ger ett ointressant intryck. Dessutom förvrängs perspektivet om du måste luta kameran nedåt. Håll istället mobilen i samma höjd som motivet, och i våg. Om du till exempel ska filma ett litet barn kan du gå ner på knä.

Med mobilen i höjd med motivet får du alltid ett bra resultat. Jämför de första två scenerna med de två sista.

Jämför priser på Huawei P30 Pro här (Prisjakt).

3. Tänk på ljuset

Bra ljus från rätt håll är kritiskt för att du ska få en bra bild när du filmar med din mobiltelefon.

Det optimala är att filma när det är lite mulet eftersom det ger ett mjukare ljus. När solen lyser får du klarare och vackrare färger, men även kraftigare skuggor vilket ställer högre krav på både mobilkameran och dig som filmare.

Undvik att filma motiv som ligger i skugga eller motljus. Försök också att inte filma i förhållanden där kontrasten mellan de ljusa och mörka partierna i bilden är för stor.

Med ljuset i ryggen får du klarare och vackrare färger. Filmat med Huawei P30 Pro, som tack vare sin AI lyckas bra även i motljus.

4. Filma på rätt avstånd

Vilken känsla vill du framkalla med din film? Vill du skapa ett personligt eller mer intensivt intryck, ska du filma så nära motivet som möjligt. Om du filmar en människa så tänk på att inte gå över den osynliga gränsen mellan nära och för nära, det vill säga mellan personligt och inkräktande.

Vill du istället visa en fantastisk utsikt eller ge en överblick av en plats? Ju “bredare” bild desto bättre blir det, vilket innebär att du får öka avståndet till motivet.

Undvik att zooma längre än vad din mobilkameras optiska lins klarar, eftersom digital zoom ger en märkbar försämring av bilden. Det bästa sättet att ändra avståndet till motivet är att du fysiskt flyttar dig närmare eller längre ifrån motivet.

Med Hauwei P30 Pro kan du filma med tre olika kameror: huvud-, tele-, och vidvinkelkameran. Telekameran har 5x optisk zoom och 10x hybridzoom med minimal kvalitetsförlust.

Bonustips för Huawei P30 Pro
P30 Pro kan filma med huvudkameran och telekameran samtidigt, så att du får en video med två filmer sida vid sida. Funktioner heter “Dual-View Video” och blir tillgänglig inom kort.

5. Håll det mjukt och stadigt

Du vill till varje pris undvika en skakig film som hoppar fram och tillbaka. En rörig film utan sammanhang vill ingen titta på.

Håll stadigt i din mobil för att få så mjuka kamerarörelser som möjligt. Ett tips är att trycka armbågarna mot kroppen. Filmar du i låg höjd kan du stödja mobilen mot knät.

Om motivet är i rörelse är det ofta bättre att zooma ut lite och hålla mobilen stilla. Behöver du följa med i rörelsen är det viktigt att du gör det så långsamt och mjukt som situationen tillåter. Ett alternativ är att du själv rör på dig och låter mobilkameran följa med motivet i sidled. Det är bättre än att du står still på en plats och vrider dig.

En mobilkamera med inbyggd optisk bildstabilisering gör stor skillnad med stabilare och stadigare filmklipp.

Undvik att filma som vi gjort i första klippet. Istället: Rör dig parallellt med motivet, eller backa för ett lugnare filmklipp.

6. Filma under svåra ljusförhållanden

Att filma på kvällen, för att inte prata om på natten, är bland det svåraste du kan göra med en mobilkamera. Men med några enkla trick och respekt för begränsningarna kan du lyckas riktigt bra. Och filmar du dessutom med en Huawei P30 Pro, som är en mästare på att filma i svagt ljus, kan du räkna med imponerande resultat.

Håll mobilen så stilla som möjligt. När det är dåligt med ljus vill du minimera rörelser som panoreringar och zoom. Bäst resultat får du med ett stativ, och kör du handhållet är det armbågarna in mot kroppen som gäller.

Låt ljuspunkterna och motiven stå för rörelsen och effekterna i din film. Ljuspunkter kan vara månljus, gatlyktor, neonlampor eller billjus.

Huawei P30 Pro levererar otroligt fin kvalitet även under kvällstid. Här har vi filmat med läget “Levande färger” aktiverat.

7. Lyft fram motivet genom suddig bakgrund

Ett effektfullt sätt att fånga betraktarens intresse är att filma med kort skärpedjup. Med en suddig bakgrund kommer det skarpa motivet fram extra mycket.

Kvaliteten på skärpedjup varierar beroende på mobilkamera, och det är inte alla mobiler som klarar det. En del mobilkameror har kort skärpedjup som standard medan du får aktivera funktionen på andra modeller. För att filma med kort skärpedjup trycker du på skärmen för att fokusera på ett motiv.

Med suddig bakgrund lockar du betraktaren till ditt motiv. Filmat med Huawei P30 Pro med specialläget “Oskärpa i bakgrunden”.

8. Tänk på ljudet

Dålig ljudkvalitet eller störande bakgrundsljud kan förstöra även de snyggaste videoklippen. Och tyvärr är mobiltelefoner inte värst bra på att spela in ljud. Utgångsläget är därmed tufft, men inte helt kört.

Till att börja med vill du göra vad du kan för undvika störande bakgrundsljud. Försök hålla dig borta från trafikerade gator och blåst. Om du ändå måste filma kan du kupa en hand bakom mikrofonen. Det tar bort en del av oljudet och riktar ljudupptagningen så att ljudet framifrån fångas upp bättre.

Bäst blir det om du filmar i en tyst miljö. Och om du filmar en människa som pratar så försök komma så nära du kan för en bättre ljudupptagning.

Slutligen måste du vara beredd på att ljudet inte håller den kvalitet du vill. Då är alternativet att ersätta det inspelade ljudet med bakgrundsmusik eller lägga på tal i efterhand.


Samtliga videor i den här guiden är filmade med Huawei P30 Pro.

Det oberoende mätinstitutet DxOMark har rankat Huawei P30 Pro som bästa kameramobil.

Jämför priser på Huawei P30 Pro här (Prisjakt).

Visa kommentarer / Kommentera nu
Guide: Filma med mobilen - 8 tips för bättre filmer Teknik, Feature, Foto & Video, Mobilt
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17