Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Google börjar kränga mobiler

Från dag ett i Androids liv har det florerat rykten om en mobil från Google för att på allvar ta upp kampen mot Iphone, och för någon månad sedan började ryktena kännas allt mer säkra.

[dropcap]D[/dropcap]ärför blev det ingen större överraskning när nu Google kallade till presskonferens och det senaste i ryktesväg visade sig stämma. Nexus One är alltså en Google-brandad Android-mobil som tillverkas av HTC med Googles senaste mjukvaruinnovationer.

Själva försäljningen sker redan nu direkt från Google i deras nya webbutik för mobiler, med eller utan abonnemang. Men som väntat får vi vänta här i Sverige innan den finns tillgänglig. Först ut är USA, följt av England, Singapore och Hong Kong. En bredare lansering i Europa väntas under första kvartalet.

Nexus One är vad de vill kalla en ”superphone”, eller en smartphone med bra prestanda på ren svenska. Google planerar även att sälja utvalda ”superphones” från andra tillverkare i framtiden, direkt från sin webbutik.

Annons

Hårdvarumässigt handlar Nexus One om en kapacitiv 3,7-tums amoled-pekskärm med upplösningen 480 x 800, Snapdragon processorn på en Gigahertz, kamera på fem Megapixlar med ledblixt, wifi, a-gps, och 3,5-millimetersuttag. Allt detta och ändå bara 11,5 millimeter tjock.

Nexus One är den första mobilen med Android 2,1 och bland nyheterna hittas en utökning till fem startskärmar, några nya widgets, snygga 3d-effekter i gränssnittet, animerade bakgrunder, integration med sociala nätverk och en förbättrad fotovisare. Dessutom demonstrerades Google Earth för första gången upp på Android, med den tillhörande 3d-grafiken. Tyvärr saknar Nexus One i dagsläget multitouch-stöd och någon ärlig förklaring varför ville de inte komma med för tillfället.

Men kanske mest intressant av allt är de nya funktionerna för röststyrning av mobilen inklusive diktering i samtliga inmatningsfält. Huruvida det kommer bli användbart i praktiken (på svenska) återstår att se, men möjligheten till enkla sökningar via talkommandon bör bli en hit.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Google börjar kränga mobiler - Teknik, Mobilt, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17