Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen
4

Galaxens lillebror är en stjärna

Samsung Spica

Samsung SpicaSamsungs första Android-mobil, Galaxy, kom sent till Sverige och fick kritik för att den kändes gammal och lite tråkig direkt från start. Nu får den sällskap av det kompetenta budgetalternativet Spica, som på vissa punkter överglänser sin storebror.

Stilren och välbyggd
Rent designmässigt är de nästan identiska, men Spicas baksida har en gummibehandlad yta vilket gör att den känns mindre plastig. Byggkvaliteten är det inget fel på alls och den ligger bra i handen.
Pekskärmen på 3,2 tum är något enklare än Galaxyns. Färgåtergivningen är något för varm och färgdjupet på 65 000 färger gör att vissa övergångar blir direkt fula. Men bortsett från det är skärmen ändå bra och reagerar minst lika bra som övriga kapacitiva pekskärmar.

Fler hästkrafter
Det mest intressanta med Spica är förstås att den försetts med en processor som rullar på i 800 MHz, och är alltså snabbare än den i Galaxy och HTC Hero. Överlag märks det en tydlig prestandaförbättring i Spica. Speciellt tydligt blir det vid uppstart av program, växlandet av aktiva program och rendering av webbsidor. Kameran på 3,2 megapixlar är däremot enklare och saknar tyvärr led-blixt.

Behov av ny mjukvara
Samsung har fortfarande inte gjort alltför stora ingrepp i Androidupplevelsen och version 1,5 börjar kännas smått antik. Som i Galaxy finns en widget för att enklare slå på/av wifi, bluetooth, gps och auto-synkronisering. Nytt för Spica är att applikationerna för Facebook och Myspace är förinstallerade. Bra initiativ, men tyvärr leder det till mer problem än nytta då applikationerna finns gratis på Android Market i mycket nyare versioner, och någon enkel avinstallation av de förinstallerade programmen verkar inte finnas.

Galaxyns problem med knapplåset som reagerar oförutsägbart vid upplåsning ibland har tyvärr gått i arv, även om det känns en aning bättre. Batteriindikatorn i statusfältet indikerar att det finns bra mycket mer kräm i batteriet än det faktiskt gör. När den visar 50 procent har man bara några timmar på sig innan mobilen dör. Detta kunde vi komma runt genom att installera en tredjeparts batteriindikator, och batteriet klarar sig med måttlig användning i två dygn.

Annons

Bästa budget-Androiden?
Just nu ryktas det om en kommande uppgradering till Android 2,0 för Spica. Om det blir verklighet och förutsatt att diverse buggar har fixats så blir Samsung I5700 Spica det bästa köpet för den som är ute efter en prisvärd och fullutrustad Android-mobil, och som då HTC Tattoo inte skulle komma i närheten av.

Visa kommentarer / Kommentera nu
Galaxens lillebror är en stjärna - Samsung Spica
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17