Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Fotoskolan, Del 1: Grunderna

Vad är det som skiljer ett bra fotografi från ett dåligt? Det är inte så lätt att sätta fingret på för det ovana ögat, men det ska vi råda bot på. Alla har vi tur ibland och får till en kanonbild av ren flyt, men för att konsekvent kunna ta bra bilder krävs desto mer skicklighet och kunskap om vad som skiljer ett bra foto från ett dåligt.

För att kunna ta bra bilder räcker det inte med en dyr systemkamera, vilket är lätt att tro. Därför ska vi i den första delen i vår fotoskola ta död på den myten. I detta numret kommer vi att lägga den tekniska biten åt sidan och endast gå igenom de mest grundläggande hörnstenarna inom fotografering. Detta innebär att du i lugn och ro kan läsa vidare även om du bara har en mobilkamera.

Fotografens budord
Det finns en handfull enkla regler som alla bör ha i bakhuvudet när man fotograferar. De är lätta att lära sig, men kan vara lika lätta att glömma bort. Dessa regler måste vara så självklara att du inte ens ska behöva tänka på dem när du tar upp kameran. När du komponerar din bild ska det bara sitta i ryggmärgen.
Därmed är det inte sagt att alla regler måste följas till punkt och pricka. Många av de absolut bästa
fotografierna bryter mot vissa regler. Regler kan i detta fall med fördel brytas, men för att kunna bryta mot dem måste du också känna till dem.

Bort från mitten!
Det kanske allra vanligaste nybörjarfelet är att fotografen siktar in sig på sitt motiv, placerar det mitt i sökaren, och trycker av. Det finns givetvis tillfällen då motivet kan och ska placeras i mitten på bilden, till exempel vissa porträtt, men det är sällan dessa bilder vinner några priser.

Tredjedelsregeln är den första och kanske viktigaste regeln att lära sig. Du kanske hört talas om gyllene snittet någon gång? Det är samma princip, och den är väldigt enkel och rakt på sak. Placera inte ditt motiv i mitten utan flytta ut det i kanten så att det hamnar på en tredje dels avstånd från en kant och två tredjedelars avstånd från den andra kanten. Applicera detta gärna också i höjdled, inte bara sidled.

Annons

Håll ett öga på horisonten
En sned horisont fördärvar det mest spektakulära landskapsfotot. Det går visserligen att räta upp sneda horisonter i de flesta bildbehandlingsprogram men det innebär också att du måste beskära bilden.
Som med alla relger finns även här udantag. Det finns tillfällen då du medvetet kan hålla kameran snett. Framförallt porträttfoton kan ofta få en högre dramatisk effekt genom att man tiltar kameran.
En annan rutin som du bör ta för vana innan du trycker av utlösaren är låta ditt öga svepa igenom hela bilden. Det är lätt hänt att man stirrar sig blind på motivet och missar störande moment i bakgrunden som kan förstöra en annars bra bild.

Fokusera på ögon, inte näsa!
Ett annat klassiskt och mycket vanligt nybörjarmisstag med porträttfoton är att fotografen låser kamerans autofokus på näsan, inte på ögonen. Om du fotar med kort skärpedjup är det lätt hänt att näsan blir skarp och ögonen oskarpa, om du fokuserar fel. (Mer om skärpedjup och andra tekniska detaljer tar vi upp i del två av fotoskolan).

Ögon är det enskilt viktigaste elementet i ett porträttfoto. Lägg det på minnet! Se till att alltid ha koll på ögonen när du fotograferar en människa eller ett djur. Ögonen är själens spegel, därför är det väldigt viktigt att de syns. Håll därför också koll på att ögonen inte blir för mörka. Eftersom ögonen sitter en bit in under våra ögonbryn kastas det lätt en skugga över ögonen. Ett enkelt trick är att be modellen lyfta på hakan lite grand.

De absolut bästa förhållandena för portättfoton är mitt på ljusa dagen när det är mulet. Molnen agerar som ett stort lapptäcke och sprider ut solljuset så att du slipper skarpa och fula skuggor. Skarpa skuggor ska du försöka undvika vid porträttfotografering eftersom ögonbryn och näsan kastar fula skuggor. Det får ansiktet att se hårt och onaturlig ut.

Samma principer kan du använda om du fotograferar någon inomhus. Ställ modellen vid fönstret och häpnas över vilka snygga porträtt du kan få en mulen dag med en helt vanlig kompaktkamera (använd inte blixt!).

Så använder du kamerans blixt
Använd den inte! Jag brukar avråda från att använda kamerans blixt, om det inte är absolut nödvändigt. Vänta hellre till nästa dag när det är ljusare med att ta kortet, om du kan. Någon sade en gång att använda kamerans blixt när du fotograferar människor är som att stoppa in de i en kopieringsmaskin. På systemkameror och vissa kompaktkameror finns blixtsko, där kan du kan sätta på en extern blixt. Detta ger ett något bättre resultat, men bara om du vet hur man använder blixten. Rikta den aldrig mot ditt motiv, för det kommer att kasta nästan lika fula skuggor som den inbyggda blixten gör. Rikta blixten istället uppåt. Detta gör att ljuset studsar ner från taket, vilket ger ett mer naturligt ljus. Taket fungerar dessutom som en diffuser som hjälper att sprida ljuset. Det finns många blixttillbehör som hjälper till att kasta ljuset åt olika håll så att det blir mjukare, men det hjälper dig inte långt på vägen.

Tumregeln är väldigt enkel och rakt på sak: Ju mindre ljuskälla du har, desto skarpare skuggor får du. Det är därför du får så fint och mjukt ljus molniga dagar. (Solen är enorm jämfört med en kamerablixt, men i förhållande till hur långt bort den är så kastar den lika skarpa skuggor som den inbyggda kamerablixten). Du kan själv göra ett väldigt enkelt test hemma. Fotografera t.ex. en parfymflaska med bara en naken glödlampa som ljuskälla. Ta sedan ännu ett foto, men håll upp ett vitt A4-papper framför glödlampan, och lägg märke till skillnaden! Molnen fungerar på samma sätt.

Därmed är det inte sagt att du ska låta bli att ta foton om det är en solig dag. Tänk bara på att ha solen bakom dig, lysandes på ditt motiv. Om du fotograferar motsols kommer kameran att underexponera ditt motiv så att det blir mörkt, kanske till och med helt svart. Du kan dock skapa dramatiska siluettet genom att fotografera på detta vis.

Rama in bilden och skapa djup
Ta hjälp av din omgivning när du fotograferar för att rama in ditt motiv. Ett klassiskt men ack så effektivt trick är att ta träd till hjälp. Ta ett steg bakåt eller rikta kameran lite grand uppåt så att du får med trädens grenar i överkant och i sidor. Detta ger en visuell inramning av ditt motiv, samtidigt som det skapar ett djup i bilden, speciellt om du inte har någon människa eller annat motiv i förgrunden.

Var inte rädd för luft
Du har säkert hört uttrycket ”Om du tror att du är tillräckligt nära, gå ett steg närmare”. Det är ofta sant, och något du ska ha i bakhuvudet – men du kan också vända på det och istället ta några steg bakåt. Du kan uppnå hög dramatisk effekt genom att använda mycket ”dött” utrymme kring ditt motiv. När du vill ha mycket luft i en bild, var då extra noga med att inte få med onödiga och störande objekt i bilden som stjäl betraktarens uppmärksamhet. Ta en titt på bilderna till höger. Ett till synes så tråkigt motiv som en parkbänk kan göras intressant om man bara vet hur man ska fotografera det. Notera också tredjedelsregeln, och föreställ dig hur den omedelbart hade förstörts om fotografen inte hade hållt kameran rak!

Visa kommentarer / Kommentera nu
Fotoskolan, Del 1: Grunderna - Teknik, Feature, Foto & Video
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17