Digital Life
Välkommen till Digital Life – full koll på den digitala världen

Första intrycket: Huawei Mate 10 Pro

Utrustad med neuralprocessor med AI-funktioner

Senaste flaggskeppet från Huawei utmanar giganterna med inbyggt AI-drivet systemchip.

Oavsett om det var skamlöst skryt eller bara gränslös stolthet över sin senaste värstinglur, så var det svårt att värja sig från det högsta hönset på Huawei Device Richard Yus entusiasm när han presenterade Mate 10 Pro i München förra veckan. Och visst verkar det finnas en del spännande under huven på den nya mobilen.

Tunna skärmkanter och “split screen”

Skärmen är av amoled-typ men med den lite billigare och sämre pentile-tekniken. I jämförelse med konkurrerande modeller med bättre teknik och samma upplösning är det svårt att se skillnad. Jämför man däremot med till exempel Samsung Galaxy Note 8, som har högre upplösning, kan man se att Note 8 har bättre skärpa.

Desto bättre är formatet: skärmen mäter sex tum men tack vare extremt tunna kanter så känns mobilen perfekt i handen och för mig med normalstora händer är det knappt några problem att köra enhandsfattning. Skärmformatet är 18:9 (vilket är extra avlångt) och i kombination med amoled-skärmen med hdr-stöd är Mate 10 Pro perfekt för filmtittande.

Det finns en “split screen”-funktion inbyggd så att man kan köra två appar sida vid sida, till exempel för att kolla på en video samtidigt som man skriver med en vän.

Annons
I jämförelse med Iphone 8 Plus är Mate 10 Pro, med sin 0,5 tum större skärm, märkbart mindre.

Läs även våra tester av Huawei P10 och Huawei Honor 9.

Vattentät design men ingen trådlös laddning

Byggkvaliteten håller toppklass och Mate 10 Pro är Huaweis första mobil som är vattentät, vilket innebär att den tål vatten ner till en meters djup i upp till 30 minuter. Baksidan består av glas vilket möjliggör trådlös laddning men märkligt nog saknas stöd för det. Det vanliga hörlursuttaget har försvunnit men det ingår naturligtvis ett headset med usb c.

En stor fördel är att Mate 10 Pro har plats och komplett stöd för dubbla sim-kort (dual sim dual active), det vill säga att du kan använda båda dina sim-kort till samtal och 4G-surf. Det är en ovanlig funktion som säkert kan locka en del köpare. Men det innebär också att minneskortplats saknas; i gengäld är lagringskapaciteten generös med 128 gigabyte.

En smartare smartphone?

Den nya processorn Kirin 970, som sitter i Mate 10 Pro, har åtta processorkärnor samt en ny neuralprocessor (NPU – Neural Processing Unit). Eftersom det är så pass nytt (bara Huawei och Apple har integrerade NPU-enheter i smartphones) och att resultatet oftast märks efter en tids användning är det svårt att idag säga hur stor nyttan är. Men det är lätt att hamna i en pöl med hype och vi är försiktiga med att dra tidiga slutsatser.

Poängen med en NPU är till exempel att vissa uppgifter går mycket snabbare att utföra, som att kameran kan känna igen motiv och därmed (förhoppningsvis) ta bättre bilder. Eftersom processen sker lokalt stannar all data – åtminstone i teorin – i mobilen, istället för att skickas runt på internet.

I Huawei Mate 10 Pro blir de största förbättringarna, om vi har förstått det korrekt, bättre prestanda över tid och längre batteritid – genom att neuralprocessorn med tiden får mer och mer information om hur du använder din mobil. Chansen blir alltså större att du förblir nöjd med din Mate 10 Pro även 12–18 månader efter ditt köp, vilket är nog så viktigt.

Även utan neuralprocessorn talar mycket för att batteritiden blir utmärkt, tack vare kombinationen av ett väldigt stort batteri, en sansad skärmupplösning och energieffektiv processor.

Dubbla kameror som kan känna igen motivet

Tack vare neuralprocessorn kan kamerorna känna igen 13 scener och objekt (strand, mat, hund, katt, med mera) och anpassa inställningarna för bästa resultat. Efter ett snabbtest fungerar den automatiska igenkänningen helt okej men vi är inte så säkra på om resultatet blir så mycket bättre jämfört med när funktionen är avstängd.

Som vanligt är det dubbla kameror bak: en i färg och en i monokrom. Linserna är extremt ljuskänsliga och de har inbyggd optisk bildstabilisering. Bilderna håller hög klass, men det krävs en mer noggrann analys för att se Mate 10 Pro har en chans mot de bästa i klassen som Iphone 8 och Galaxy S8.

I övrigt finns en utmärkt fingeravtrycksläsare på baksidan och tre snygga färger inklusive “mocha brown” som vi är lite extra förtjusta i.

Huawei Mate 10 Pro släpps den 27 november till det rekommenderade priset 7990 kronor.

Våra senaste jämförande tester
Bäst i test: Mobiler i premiumklassen 2017
Bäst i test: Gaming-tangentbord
Bäst i test: Brusreducerande hörlurar
Bäst i test: Bluetooth-högtalare
Bäst i test: 5 tv-apparater med 4k
Bäst i test: In-ear-hörlurar
Bäst i test: Träningsarmband

Visa kommentarer / Kommentera nu
Första intrycket: Huawei Mate 10 Pro - Utrustad med neuralprocessor med AI-funktioner Teknik, Mobilt, Nyheter
Digital Life
Framtidsvägen 16 Växjö, Kronoberg 351 96
Phone: 0470 - 72 47 17